białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)żurawinyCzekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze
Smaczne ZdroweJeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi
Kuchnia w czekoladzieHello Spring! sezonowe przepisy na wiosne Budźmy się! Jest wiosna! Idealna pora dla spóźnialskich, co swoje noworoczne postanowienia porzucili już w styczniu, a chcą jednak coś
Pink EnvelopeOstatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto
Healthy food explorerUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkitakże jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślanka nie jest podgrzewana tak jak mleko, a więc dajemy drożdżom więcej czasu aby zaczęły pracować. Czy to są szybkie(...)dodajemy jajka, mieszamy aż się wszystko razem połączy. Jeśli ktoś będzie pączki maślankowe dłużej przechowywał wtedy należy użyć samych żółtek. Zamieniając 2 całe jajka na 3 - 4 żółtka. Do masy drożdżowej przesiewamy mąkę, wlewamy spirytus i mieszamy łyżką ( najlepiej drewniana) aż się mąka wchłonie. Kto ma mikser z hakiem może się posiłkować. Tak czy inaczej wyrabiamy ciasto około
Dieta moja pasjaSernik z musem adwokatowym to ciasto, które moja zrobiła w tym roku na Święta Bożego Narodzenia. Powstało można powiedzieć troszkę przez przypadek, gdyż pierwsze planowane adwokatowe ciacho okazało się hm ….. delikatnie mówiąc „mało stabilne”. Smaczne, ale mało stabilne – nazwaliśmy je „pijakiem” ( tak, tak to chyba ta nadmierna ilość adwokata spowodowała jego zachwianie ). Mama(...)postanowiła więc nie odpuszczać świątecznych wypieków i przygotowało ciasto robiące zawsze największą furorę na blogu – SERNIK. Delikaty serowy spód przykryty puszystym adwokatowym musem z dodatkiem ananasów okazał się strzałem w 10! Sernik z musem adwokatowym zrobi furorę i już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * biszkopty okrągłe
Ostra na Słodkomrożone owoce też bez problemu się nadają, choć w trakcie gotowania/ tudzież parowania puszczają więcej soku. Jednak jak jest wszystko w miarę dobrze zlepione, to nic na zewnątrz nie ucieknie. Składniki na ok 18 sztuk: 30g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 250ml ciepłego mleka 500g mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka nasion chia(...)Gotowy rozczyn pozostawiamy na 5 minut w tej samej temperaturze- 35 ⁰C . Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko, oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Uruchamiamy na prędkości 6 (ewentualnie 7), czas 3 minuty. Minutę przed końcem dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz nasiona chia. Gotowe ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35 ⁰C i czasem 40 minut. Wyrośnięte wyrabiamy
Kuchnia w czekoladziejakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier(...)Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij
Garniec Magaliejakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego(...)pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
365 dni dookoła kuchniwtedy, mój mąż śmiał się, że ma na talerzu jakiegoś „babałucha”. Nazwa się przyjęła i tak już zostało. Ciasto Babałuch Przyznaję się bez bicia, że nie miałam dużego udziału w przygotowaniu tego ciasta, większość zrobiła teściowa. Dlatego jest to jej dzieło. Trochę się też podenerwowała, ale na szczęście nie na mnie tylko na męża. Kuchnia u nich(...)ciasno, ale za to mieliśmy trochę śmiechu. Kuchnia nie jest duża Obie miałyśmy na sobie fartuszki ze Sklep10x.pl i przystąpiłyśmy do pracy. Ciekawe jest, że teściowa robiła już to ciasto z tysiąc razy, ale pomimo to na blacie leży stary przepis, do którego obie co chwila sięgałyśmy. A koniec końców teściowa i tak robiła większość na wyczucie. W stylu
Relaxtimenieustannie motywuje mnie do jego udoskonalania. Bez niego ten blog nigdy by nie postał i nie odkryłabym w sobie przyjemności przygotowywania tych wszystkich pyszności. Dziękuję:) Wy też upieczcie coś pysznego dla wyjątkowej dla siebie w tym szczególnym dniu, na przykład to sernikobrownie. Na pewno nikt mu się nie oprze :). Przejdźmy do samego ciasta. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu(...)kilka sekund dłużej. Preferuję ten drugi sposób gdyż jest szybszy i jest duużo mniej sprzątania, a ja bywam leniwa Następnie przygotowałam masę serową, generalnie miksujemy zmielony twaróg, cukier i jajka i to wszystko. Nie może się nie udać:) Na koniec wykładamy 3/4 masy brownie do natłuszczonej blaszki lub tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie
karmelowyŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Czy wiosna zawitała do twojej kuchni? Jeżeli nie to mam dla Was kilka ciekawych pomysłów na świąteczne/ wiosenne ozdoby :) 1. Święta bez pisanek? Nie ma mowy! Wyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście i zdrowie. Zatem(...)pastelowe drobiazgi ! 3. Na czym układacie jajka podczas świątecznego śniadania? Czy na tradycyjnej nóżce czy większych pojemnikach/ talerzykach? 4. Preferujecie obrusy tradycyjne białe czy wzorzyste? A może królują u was haftowane serwety lub modne ostatnio filcowe podkładki ? 5. Rzeżucha kojarzy mi się z dzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach
Tradycyjna Kuchniapracy. Dlatego proponuję ją na dobry początek tygodnia :) Składniki : (na formę o średnicy 26 cm) 250 g masła (bez dodatku oleju) 1/2 kg mąki 2 żółtka pół łyżeczki soli pół szklanki cukru pudru 100 ml zimnej wody Nadzienie jabłkowe : 8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta(...)plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać Piekarnik nastawić na 160*C Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć
Proste Potrawy