Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła “nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł(...)jajko 1 żółtko 2 łyżki (25 g) cukru 2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego ulubione owoce ulubiony dżem Przygotowanie: 1) Do miski z przesianą mąką dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko
Fitsweet.mePo świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki
Różne smaki w kuchniżołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać tu: klik . (około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników ) 1 jajko 200 ml mleka 10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej ) 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła/oleju(...)Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) lub wylewać
Di gotujejabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder umieścić w misce. Wyrobić palcami na kruszonkę, po czym podzielić na dwie równe(...)pozostawić w lodówce na całą noc). Do drugiej części dodać kakao i również zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży". Więcej o przygotowywaniu rozczynu możesz przeczytać tutaj
Nastoletnie Wypiekaniesamym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze. Składniki: na spód(...)Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut
Kuchnia EllieO pierwszych bułeczkach pisałam tutaj , dziś o bułeczkach na wodzie. Były lekko zbite i gęste, ale dzięki temu sycące. Dodatkowo chrupkości nadawała im glazura z
Czerwony Gupikluźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto będzie dostatecznie już wyrobione . Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć(...)spodu. Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C
Grunt to przepis!wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie na grubość(...)niej temperatury). Smażyć kilka minut z jednej strony. Jak już napisałam – najważniejsze, żeby ilość tłuszczu była wystarczająca – pączki muszą mieć możliwość unoszenia się na jego powierzchni bez dotykania dna. Oczywiście niczym nie przykrywamy. Uważajcie też, żeby tłuszcz nie był zbyt rozgrzany, bo pączki z zewnątrz się przysmażą, a w środku będą surowe. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu
Pociąg Do Kuchnipostanowiłam, że wypróbuję dużo z tych zbiorów lub chociaż przypomnę te, które lubimy, ale zostały zapomniane. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru kryształu 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy(...)łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 135 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g otrębów owsianych 35 g otrębów żytnich 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 90 g cukru (dałam pół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów(...)bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki
Malowane smakiemMuffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3(...)mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć
Smakołyki Berenikicoś, co lubię najbardziej. Cóż to za nieopisana przyjemność, kiedy można zajadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele(...)jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek (32g) to 100kcal
peanutbuttermonsterNajbardziej irytujące pytanie świata: kiedy mówisz, że zgubiłeś telefon, i po raz setny słyszysz: Ale gdzie...? Hmm... Jakbym wiedziała, gdzie, to bym go podniosła, i nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu
ciastkarnia na kruchym spodzieTo ciasto, mimo że zrobione z mrożonych owoców, kojarzy mi się z nadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku
Powiedz dietom niePączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana
Smakołyki Berenikimożna obejść się bez fasoli czy kukurydzy, jednakże ja nie dodałam ich do przepisu, gdyż chciałam ograniczyć ilość węglowodanów. Efekt? Bardzo zadowalający, dlatego dietetyczne burrito często będzie gościć na moim stole. Klasyczne burrito to placek pszennej tortilli z farszem w środku, ja jednak chciałam zrobić lżejszą wersję placków – na bazie płatków owsianych i jajek aniżeli mąki pszennej(...)przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu
A to pestkaGryczany chlebek bananowy Bezglutenowy chlebek bananowy Tradycyjny chlebek bananowy Gryczany chlebek z żurawiną Dziś prezentuję Wam wersję idealną dla osób, które unikają cukru (i przy okazji robią wyzwanie Grudzień bez cukru – tak to ja :D). Nie ma w nim żadnego słodzika, całą słodycz zapewniają mu banany, dlatego dobrze jeśli będą bardzo dojrzałe Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi(...)orzechami włoskimi przepis na keksówkę o długości 16 cm 3 dojrzałe banany 3 jajka 125 g mąki ryżowej płaska łyżeczka sody oczyszczonej 150 ml wody gazowanej 50 g orzechów włoskich płaska łyżeczka esencji waniliowej + opcjonalnie 2 łyżeczki ksylitolu Banany rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj 3 jajka i wodę gazowaną. Całość roztrzep widelcem lub trzepaczką. Do masy bananowo – jajecznej dodaj
365 dni dookoła kuchniwyjść dość niskie i zbite. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku trudno ją wypatrzyć ;) Ciasto nie urosło zbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też(...)ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu takie jak lubię - bardzo czekoladowe, wilgotne, "ciężkawe" i przede wszystkim zdrowe. Kto jeszcze nie próbował musi jak najszybciej to nadrobić! Składniki (forma 24 x 13 cm): 1 szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej 1/4 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu 1 jajko
Healthy food explorercukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 2 jajka Budyń: dwa opakowania budyniu (użyłam Amylona o smaku morelowym - polecam, pyszny jest) 1 l mleka (krowie lub roślinne) coś do posłodzenia Dodatkowo: 0,5 kg owoców (u mnie truskawki i jagody kamczackie) 1 łyżka cukru kokosowego Przygotowanie: Na początku przygotuj ciasto. Zmiel płatki na mąkę (możesz użyć różnych płatków(...)szafce). Zmielone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ugnieć ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj (dosłownie odrobinę, aby lepiej było Ci wylepić spód). I wyłóż nim spód silikonowej formy na tartę. Pozostałe dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika
Zdrowie na języku :Pbędzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny. Pech chciał, że to nie do końca był mój dzień...czas leciał przez palce jak woda, do kuchni doszłam w okolicach piętnastej, a że soczewiakom trzeba poświęcić odrobinę więcej czasu, to koniec końców mieliśmy ciepłą kolację. Prze-py-szną! :D Sycące pierożko-paszteciki z mięciutkiego ziemniaczanego ciasta wypełnione farszem z zielonej soczewicy(...)kuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D Soczewiaki z sosem grzybowym 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 1kg obranych mączystych ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz Sos grzybowy: 1 szklanka suszonych grzybów
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrawo. Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm. Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę (bo nie sprawdziłam), zapominalstwo (bo zapomniałam jak zwykle) i chęć na słodkie (pierwszą od dawna) nie ma rady. I tak powstały ciasteczka z dodatkiem kokosa i wanilii. Zamiast jajek rolę "kleju" odgrywają banany, a zamiast mleka(...)bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie: Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste, no nie? :) Ciasto ma być gęste, wilgotne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy łyżką okrągłe kształty. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach aż lekko stwardnieją
Czarnawisienkapięknie wygląda na pączkach, a same pączki wyglądają jak z najlepszej amerykańskiej cukierni :) Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 500 g mąki pszennej+ 1 łyżka 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1 szkl mleka 100 g cukru+1 łyżka 100 g stopionego masła 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1 łyżka śmietany(...)ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Pod koniec wyrabiania wlać jeszcze ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło
Nastoletnie Wypiekaniemojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis nawyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć po łyżeczce budyniu. Ciasteczka posmarować w koło roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty
Sama słodycz i szczypta chiliupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych(...)prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o wymiarach mojej keksówki. Mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch płaskich tackach. 3. Przygotowanie Viennetty. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy
Na Ciasteczkowych Papierachnimi pracować bez końca. Gdyby Wilton poprosiłby mnie o recenzje swoich produktów, to ja chyba bym z kuchni nie wyszła, mogłabym bawić się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję(...)ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie
Blondynka Gotujesię bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne(...)sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał! Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy. Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem Inspiracja - Souvlaki for the Soul Składniki (na blachę
Chilli Czosnek i OliwaSzukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto
upichcicCudowny i slodki powrot do poczatku lat 90-tych.Wlasnie w tym czasie to ciasto bilo wszelkie rekordy popularnosci.Zadne imieniny nie mogly sie bez niego obejsc.Popularnosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką(...)lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy na kolację. Masę zagotowujemy
sama złodycz