Słodka i prosta w przygotowaniu frużelina brzoskwiniowa poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale
Słodki Pomysłbabkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny
Ciastka - domowe słodkościcytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec
Mix smakuBardzo proste ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej, z wiórkami kokosowymi i ananasem. Wystarczą dwie miski i widelec, nawet nie ma konieczności brudzenia miksera. Wilgotne za sprawą oleju i soku z ananasa, i wbrew pozorom pulchniutkie. Przepis znalazłam na stronie Zdrowe odżywianie , nieznacznie go zmodyfikowałam - dodając wiórki kokosowe zamiast części mąki oraz sok ananasowy. Polecam serdecznie :) Składniki (forma(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, olej, sok z ananasów i jajka. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną/bułką tartą. Na wierzch ułożyć kawałki ananasa lub plastry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Kocham..lubię..gotuję..rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami i dżemem kokosowo-ananasowym Buko Organic Z chilli/ Z solą Ocena: 5,5 pandy Z ananasem Ocena
Candy PandasLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki
Walijskie Pichceniejajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Frużelina ananasowa: 250 g ananasów z puszki 200 ml syropu/zalewy z ananasów 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody
Słodki Pomysłmiesiąc truskawek. Chętnie sięgamy po nie, dodając je do deserów, ciast, przetworów czy koktajli. Zapewne najbardziej znanym każdemu, jest miks truskawek ze śmietaną i cukrem. Ja ten tradycyjny miks dzisiaj nieco odmieniłam. Do zblendowanych truskawek dodałam ananasa. Wyszło świeżo, lekko i bardzo orzeźwiająco. Spróbujcie! KOKTAJL TRUSKAWKOWO-ANANASOWY Składniki: 2 szklanki truskawek 3 plastry ananasa (najlepiej świeżego choć może
Bon appetit mon amieprzyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem. Mięta imbirowa i zwykła, a także szałwia ananasowa wybujały ponad wszelkie oczekiwania (jeśli macie jakieś pomysły na ich wykorzystanie, koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu i nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego(...)minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire i passatę. Całość dusimy ok 12 minut mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę 250 g pomidorów
Dzieje kuchennej WiewióryPuszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz
Świat Smakuślanki albo kefiru 1/2 szklanki oleju dżem ananasowy płatki kokosu do posypania Przygotowanie: W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków kokosu). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta
Ze smakiem i z pasjąwykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy , z masłem orzechowym , ananasowy . Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej . Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie Składniki: 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego 50 g roztopionego masła 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego ½ szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki kakao 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie) 1/3 szklanki płatków migdałowych aromat kokosowy lub migdałowy(...)półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje. Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki
Mania Gotowania