Czas czytania: 2 min Świeże wiosenne zioła i soczysty ananas z tego powstanie smoothie ziołowo-ananasowy idealnym lekki napój na upalny dzień! Zioła, które dodałam do
SprawdzonaKuchnia.plBardzo lubię wyciskane soki , są zdrowe i pyszne , owocowe lubię najbardziej, ale warzywne też bardzo mi smakują. Dziś proponuję jeden z moich ulubionych wyciskanych soków
Kawa z mlekiemtylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco, grzane wino? Specjalnie dla Was przygotowałam 10 najlepszych przepisów na świąteczne napoje, są i takie dla dorosłych i dla dzieci. Moim faworytem jest zdecydowanie koktajl ananasowy z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, niebo
Moja smaczna kuchniajeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :) Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :) Zobaczcie również Kopę Pszczyńską , która jest pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli(...)razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami
Smakowy Rajananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki znalazłam pierwszą zieloną kuleczkę. Wszystko aż kipi setką odcieni zieleni, zaskakuje intensywnością barw i kusi, żeby zrywać i jeść... Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano... Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremy do ciast i tortów Tutaj. Zbiór przepisów na torty Tutaj. A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację! Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis). KREM CZEKOLADOWY mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo
Słodki PomysłTort kokosowo - ananasowy to istne szaleństwo. Bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem
wysmienityO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNISkładniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego pół laski wanilii lub cukier waniliowy 5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy: 1 galaretka ananasowa 1 łyżka żelatyny puszka ananasów Składniki na spód: 3 duże jaja szczypta soli pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao pół szklanki cukru Białka ubijamy z solą(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę, kakao przesiewamy i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy ananasy z puszki
Malinowe Pocałunkimąki pszennej v 150 g mąki ziemniaczanej v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze
Mia Cucina Sofietadrewnianą łyżką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto. Piec w 165 stopniach przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem śmietanowy(...)śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać do miski, zmiksować do utrzymania gęstego kremu. Dodać cukier, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Frużelina ananasowa: 1 i 1/3 puszki ananasów w syropie 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach
kulinarnyswiatdomiszklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę ananasową: 300 ml śmietanki 30% puszka ananasa opakowane żelatyny na 0,5 płynu 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę porzeczkową: 100 ml śmietanki 30% 300 ml dżemu z czarnej porzeczki(...)ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty
Życie zaczyna się w kuchnicieście na naleśniki. Do tego serek kokosowy i mus ze świeżego ananasa :) Składniki : - 1 szklanka mąki orkiszowej, - 1 jajko, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 6 - 8 łyżek wiórków kokosowych, - około 300 g serka waniliowego, - 1/2 świeżego ananasa, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Wykonanie : Składniki ciasta zmiksować i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie jeżeli ciasto(...)można dosłodzić, ja nie dodałem cukru, bo mój ananas był wystarczająco słodki. Przygotowane naleśniki posmarować nadzieniem kokosowym, dodać kleks musu i zrolować. Dodatkowo nakładać na talerz łychę musu ananasowego
Przepisy Mikołajatych deserów, po który warto często sięgać. Jest bardzo prosta do zrobienia i super szybka. Ta, z przepisu poniżej jest na bazie mleka kokosowego i śmietanki, podana z ananasowym chutney. Rewelacja Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki(...)patelnię wsypać wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy. Prażyć na małym ogniu przez 2 do 3 minut. Gotową panna cottę podawać z ananasowym chutney, posypaną kokosową posypką. Kokosowa panna cotta O czym warto pamiętać przygotowując panna cottę z chutney ananasowym. Użyłam świeżego, średniej wielkości ananasa. Do chutney nie dodawałam żadnej wody. Pamiętajcie aby użyć standardowej żelatyny. Nie używajcie tej bardzo zmielonej
mecookszamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)prostokąty. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut. Krem ser mascarpone 3-4 plastry ananasa z puszki 2 łyżki zalewy ananasowej z puszki lub białego rumu łyżka cukru Mascarpone wymieszać z cukrem i zalewą ananasową (lub rumem). Ananasy pokroić na małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą
Weekendy w domu i ogrodzie