Składniki na formę 20/20 cm Czas przygotowania: 45 min Spód 3/4 szklanki mąki pszennej 60 g miękkiego masła 1 łyżka cukru 50 g wiórków kokosowych Wierzch 125 ml nektaru ananasowego Hortex 125 ml napoju mango-pomarańcza Hortex 130 g cukru 2 jajka szczypta soli 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, kwadratową formę o wymiarach 20/20(...)piekarnika i wylewamy mieszaninę soków i jajek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 30 min, wierzch musi być ścięty 5. Studzimy ciasto w foremce, następnie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie całość jeszcze bardziej stężeje, kroimy na kwadraty równej wielkości
Słodki Kompromispiekarnika na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża do pieczywa z ząbkami). Przygotowanie kremu do przełożenia 2 warstw: Mandarynki(...)kawałki. W dużej misce miksujemy śmietaną z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny. Masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki soku ananasowego i mieszamy całość mikserem. Dodajemy pokrojone ananasy i całość mieszamy łyżką. Gotowy krem wykładamy na najniższy blat tortu. Przykrywamy blatem środkowym. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki soku z manadynek
Trzeci talerzTym razem na ogień poszła kuchnia molekularna. 30. listopada miałam okazję wziąć udział w intrygujących warsztatach organizowanych przez PepsiCo, dotyczące kuchni właśnie molekularnej. Odbyły się
W kuchni Karmel-itkinaleśników i smaż naleśniki. Naleśniki smażymy na małym ogniu (na mniejszym niż standardowe) i około 15 -20% dłużej niż klasyczny naleśnik, wynika to z mniejszej zawartości glutenu w cieście. Naleśniki obracamy szeroką łopatką. KREM KOKOSOWY: - 100 g mąki kokosowej - 470- 500 g mleka - 1 czubata łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1 jajko - 50 g cukru W/w składniki umieść(...)chipsów (zamiennie wiórki kokosowe) Ananasa obierz i potnij w drobną kostkę dodaj do kremu kokosowego, wymieszaj i nadziewaj naleśniki. Naleśniki możesz podać na trzy sposoby: - naleśniki z kremem kokosowo -ananasowym, polane ulubionym syropem np. klonowym i oprószone chipsami kokosa (warto je zrumienić na patelni są wtedy chrupiące) - naleśniki możesz nadziać kremem i podsmażyć na oleju rzepakowym, nabierają wtedy super chrupkości
SMYKWKUCHNIJuż jest dostępny! E-book z naszymi najlepszymi przepisami na domowe nalewki 🍷 E-book "Najlepsze Domowe Nalewki" zawiera 15 sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju trunki alkoholowe
Kuchnia MagdaLenySernik ananas , jest to bardzo łatwe w wykonaniu ciasto , w kształcie torcika. Wykonany na spodzie ciasteczkowym, z masą serowo kokosową i galaretką, daje nam bardzo łagodny i delikatny smak. Jak wykonać sernik ananas pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. SERNIK ANANAS SKŁADNIKI: Spód: ciastka owsiane(...)roztopione (80 g) Masa serowa: mascarpone (750 g) wiórki kokosowe (110 g) cukier (100 g) żelatyna sypka (20 g) + gorąca woda ( 100 ml.) mleko kokosowe (100 ml.) Dodatkowo: galaretki ananasowe (2 opakowania) + gorąca woda (600 ml.) 1 puszka z ananasem zielona czupryna ze świeżego ananasa wiórki kokosowe do dekoracji Potrzebne gadżety: Tortownica 24 cm. Mikser Waga kuchenna Miarka
RITA food channelŻelatyna. Podobno mam ją jeść na moje wiecznie skrzeczące stawy. Nie uśmiechało mi się jednak spożywanie jej w postaci ''proszku'' na łyżeczce. Tak sobie siedziałam i
fitolarun.blogspot.comkiedy spotykamy się ze znajomymi lub rodziną i świętujemy. Staramy się wówczas wypaść jak najlepiej i przygotowujemy różne przekąski, dania na ciepło oraz na zimno, a także desery i ciasta. Na takich spotkaniach zazwyczaj nie może również zabraknąć alkoholu. W tym przypadku możemy zaskoczyć swoich gości serwując im słodkie, orzeźwiające drinki lub kolorowe shoty. Wbrew pozorom do ich przygotowania(...)Caribbean Pineapple. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie dwóch podstawowych składników, kilku kostek lodu i oczywiście szklanek. Minimum nakładu pracy, a efekt na pewno zasmakuje każdemu! Składniki: 120 ml soku ananasowego lub 3 części 40 ml rumu Malibu lub 1 część kilka kostek lodu Przygotowanie: Do szklanki wsypać kilka kostek lodu. Następnie wlać sok ananasowy (jeżeli macie miarkę barmańską to możecie
Danka PichciLubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce(...)macie okazję kupić świeże mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym owocem :) Składniki: 1 puszka mango w syropie, 1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy
Delicious Titbitsmąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 34/ szklanki cukru kryształ 80 ml oleju roślinnego 300 g jogurtu ananasowego 200 g ananasa z puszki Przygotowanie: Ananasa z puszki drobno pokroić. Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać(...)używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze
Ciastka - domowe słodkościzaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka ubić na sztywną pianę. W trakcie(...)jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows do dekoracji To masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieprzesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje(...)już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkiAnanasy to idealny dodatek do deserów. Mogą stanowić tylko dodatek, ale również mogą być bohaterem całego deseru. Taki deser można przygotować z ananasów z puszki, jednak
Tajemnice SmakuZawsze bardzo się cieszymy, kiedy na rynek wchodzą nowe wersje zdrowych bakaliowych batoników. My jako wielkie fanki tego typu słodkości w ten sposób zawsze mamy co
Candy Pandastortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa(...)lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy
Walijskie Pichcenie