Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt
Domowe ciastabiały tłusty - 0,5 kg truskawki biszkopty - 150 g galaretka cytrynowa - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę(...)lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiciasto. A więc podaję je z kawą. Zjemy na tarasie. Dołączycie do nas? Zapraszam. Składniki: Biszkopt: • 6 dużych jajek • 3/4 szklanki cukru • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa: • 500 ml śmietanki 30% lub 36% • 500 g serka mascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana(...)mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną i kakao. 5. Całość miksować tylko do połączenia składników. 6. Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. 7. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (opcja góra i dół) i piec 35 minut. 8. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia
W mojej kuchnigalaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka cukru Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrami, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszą część biszkoptu włożyć do fromy , w której się piekł, wyłożyć lekko przestudzone jabłka, przykryć drugim biszkoptem i schłodzić, następnie na wierzch(...)wyłożyć ubitą śmietankę, można dodatkowo posypać startą czekoladą, ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, jabłka wtedy dobrze stężeją. POLECANE PRODUKTY FINANSOWE
KUCHNIA POLSKAJogurtowiec truskawkowy to przepyszne, orzeźwiające ciasto na biszkoptach, przełożone masą jogurtową i musem truskawkowym. Całość udekorowana rozetkami z bitej śmietany i truskawkami. Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje. Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia. Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj(...)gorąca woda (1,5 szkl.) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36 % (100 ml) serek mascarpone (100 g) cukier puder (1 łyżka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby biszkopty podłużne (15 szt.) Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szklanka 250 ml. Rękaw cukierniczy foremka z odpinaną opaską 28 x 18 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopty układamy w foremce. 2.) Galaretki
RITA food channelSmacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie układamy ciastka Delicje. MASA SHREK'A 2 Składniki: bita śmietana 3 zielone galaretki 2 paczki ciastek typu Delicje Wykonanie: 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ubijamy bitą
psgotujemyłyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy(...)dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund
Ala piecze i gotujeclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dwa torciki : ( tyle wychodzi z jednego biszkoptu ) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 750 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody 3 łyżki cukru(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> ), wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na dwie części , wyłożyć na każdą letni budyń ( wtedy biszkopt pozostanie delikatnie wilgotny ) i schować do lodówki ( najlepiej w foremkach do pieczenia , budyń nie ucieknie na boki ).Wreszcie bita śmietana . Ubijamy śmietanę na sztywno , pod koniec, jak zaczyna być gęsta , dosypując co jakiś czas cukier puder , aż do wyczerpania
Ogrodnik w podróżyciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową (powinna stać przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) wrzucamy do miski i ubijamy. Możemy wykorzystać twardą część z puszki mleka kokosowego lub zrobić własną śmietanę kokosową . Gdy bita śmietana(...)pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według
Dieta bez mlekaTo nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki
MamaOskarkakolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)około 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce. Beza z migdałami
Ala piecze i gotujeroślinną, dodaj kajmak oraz kawę. Tuż przez przełożeniem kremu na upieczony biszkopt dodaj pokruszone beziki. Biszkopt: 600 g mąki pszennej 800 ml mleka sojowego 50 ml octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek(...)mieszając przez 3 minut podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się zagęszczać. Dodaj do ubitej części i ponownie zmiksuj. Odstaw do lodówki na chwilę, aby lekko stężało. Składanie ciasta: Po upieczeniu biszkoptu wyjmij go z blachy i zetnij wierzchnią warstwę (skórkę). Przełóż z powrotem biszkopt do blachy- najlepiej pozbądź się papieru do pieczenia. Posmaruj biszkopt kwaskowatym dżemem- mały słoiczek
greenscarfMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami. Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango . Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Spróbujcie! SKŁADNIKI ( keksówka ) - jajko – 2 sz – cukier(...)mąka – 0,4 szklanki – wiórki kokosowe – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olej – 1 łyżka – mango – 1 szt – bita śmietana niesłodzona – 1 łyżka - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę
Ostra na Słodkoprzepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji
The Sweet Damseltypu Greckiego 270 g jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia(...)Serki homogenizowane naturalne lub gęsty jogurt krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO
Marcepanowa kuchnia