Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina różowego barwnika na masę(...)ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki (125 ml) cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego 1/3 szklanki (około 80 ml) oleju olej do nasmarowania tortownicy Bita śmietana: stała część z 2 puszek mleka kokosowego (2 x 400 ml) schłodzonych przez noc 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (opcjonalnie) Do dekoracji: japońska herbata matcha Wykonanie(...)przez około 15 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Bardzo łatwo przeoczyć moment, kiedy stracą swój jasno zielony kolor i ściemnieją, ale Mąż zapewnia mnie, że wygląd absolutnie nie wpływa na ich smak, bo nadal są przepyszne Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły. Bita śmietana: Do wysokiego garnka wrzucamy stałą część mleka kokosowego (bez płynu
Lamarida.plBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy
Słodka StronaCiasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe
Lena Gotujebita śmietana ze zmiksowanymi brzoskwiniami oraz sokiem i skórką cytrynową. Wychodzi jej na tyle dużo, że śmiało można by obłożyć nią jeszcze boki tortu, lub przełożyć biszkopty większa warstwą. Ja niestety jestem kiepska w dekorowaniu, dlatego postanowiłam się za to nie zabierać, a nadwyżkę masy wykorzystać do deseru z galaretką. Synek z takiego rozwiązania był bardzo zadowolony;):) Biszkopt: 3 duże(...)wyraźnie stanie się jaśniejsza. Dodajemy wówczas olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (18-20cm) i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Przekrawamy na 2-3 blaty. Wyszorowane
Smaki Na TalerzuUwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na
Anioszek w kuchniUwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na
Anioszek w kuchniśrednicy 22 cm wyścieliłam papierem i przelałam ciasto. Biszkopt piekłam w temp. 160 st.C przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta gorzka czekolada Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki(...)włożyć na pół godziny do zamrażalnika (śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona). Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera, po chwili dodałam cukier, a pod koniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam
Receptura smakuZapraszam Was dzisiaj na bardzo lekkie, cytrynowe ciasto o wdzięcznej nazwie;) „Cytrynowy Puch” to biszkopt o delikatnym, cytrynowym posmaku, z cytrynową pianką, warstwą galaretki
Smaki Na TalerzuTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)200ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 cytryna listki mięty Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne ciasto na każdą okazję. Przygotowując go należy jednak uzbroić się w cierpliwość, tak aby obie masy dobrze stężały. Polecam również biszkopt z tego przepisu, bo
Passions hobbies lifeRewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli
Passions hobbies lifeSłodkość biszkoptów, waniliowy aromat i delikatna rabarbarowa kwaśność uzupełniają się w Charlotte doskonale, szczególnie w puszystych, musowych warstwach. Taki deser z pewnością niejednego zachwyci wyglądem ale także namaluje rubinowo-rabarbarowe rumieńce radości i rozkoszy na policzkach podczas jedzenia. Krójcie rabarbar i rozpłyńcie się w wiosennej słodkości :) Charlotte rabarbarowo- śmietankowa na małą tortownicę (17cm średnicy) Potrzebujesz: 1 opakowanie biszkoptów lady fingers(...)bardzo dokładnie wymieszaj. 7. Mus rabarbarowy wylej do formy z biszkoptami. Bita śmietana: 1. Zimną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj cukier puder i mascarpone i ubij na sztywno. 2. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj. 3. Bitą śmietanę delikatnie wyłóż na rabarbarowy mus i wyrównaj. 4. Włóż ciasto do lodówki na 4h lub całą noc. Pieczony rabarbar
Kuchnia w Słońcu Skąpanażółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: bita śmietana liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy cytryny Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam ciasto z 3 jajek a później w wolnej chwili drugą część. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleczka kokosowego ubijamy wraz z słodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można
Health-Fit-LifeCiasto 3 bit to już chyba klasyka, która gościła niemal w każdym domu. Idealna na komunię, święta, urodziny i inne mniejsze i większe uroczystości. Szczerze polecam, ciasto mało pracochłonne a pyszne. Pychotka Składniki: biszkopt jasny z 3 jaj + 2 duże paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego 0,5-0,6l śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru
Cukiernia PychotkiDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam
Ana Mari's worldDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z
Moja Delicja