Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i zmiksować(...)ostudzenia. Następnie przelać do miski, dodać mleko w proszku i dobrze zmiksować, tak żeby nie było grudek. Zostawić żeby polewa zgęstniała (najlepiej wstawić do lodówki na godzinę). Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt nałożyć równomiernie bitą śmietanę, następnie ułożyć grubą warstwę dobrze odsączonych porzeczek. Górę polać zgęstniałą polewą czekoladową. Ciasto przechowywać w lodówce. UWAGI: Polewę czekoladową można zrobić według własnego
Passions hobbies lifeWitam po krótkiej przerwie spowodowanej chorobą. Niestety grypa żołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;) A teraz do rzeczy;)
Krakowskie smaki Anikryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie(...)zdecydowanie może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje. Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 165 g masła 165 g cukru brązowego muscovado 325 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 4 łyżki mleka 2 duże banany Banany blendujemy lub rozdrabniamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy
Made By Mom And Sonpodłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści(...)twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Wanilia i Kardamonlekko zmiękły, zanurzone w gorącym syropie, zachowały jednak swój świeży smak. Do tego bita śmietana, której nikt nie potrafi się oprzeć. Pachnący krem zawinęłam w mięciutkie ciasto biszkoptowe, na którym lekko podpieczone migdały chrupały zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą(...)Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia
CiastkozercyDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia
Ciastkozercyciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę. Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go. Biszkopt kroimy dopiero(...)wtedy, kiedy wystygnie. (Tortownica o średnicy 26 cm) Bita śmietana: 1 litr śmietany 36 % 10 łyżeczek cukru pudru (można osłodzić w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie) Chłodzimy śmietanę 1-2 godziny w zamrażarce. Po wyjęciu dodaję cukier i miksuję aż będzie sztywna. Biszkopt kroje na 3 części. Każdą z nich nasączam
The Sweet Damselwpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu… Ciasto 3 bit Przejdź do przepisu… Przepisy na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym / zagęszczonym : Pianka wiśniowo-cytrynowa Pyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach Przejdź do przepisu… Przepisy na serniki(...)malinami Przejdź do przepisu… Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami Przejdź do przepisu… Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami Przejdź do przepisu… Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Przejdź do przepisu… Ciasta bez pieczenia z kremem: Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Przejdź do przepisu… Ciasto Adwokat bez pieczenia Przejdź do przepisu… Ciasto bananowe bez pieczenia
Kulinarne PrzebojeCzekoladowy sernik na zimno Dzisiaj polecam czekoladowy sernik na zimno z serkiem mascarpone. Jest delikatny, pyszny i…. Sami spróbujecie jaki jest pyszny. Czekoladowy
Pomysłowa kuchniaTo bardziej odświętna wersja klasycznego włoskiego deseru Tiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą
Wypieki ReneSzukacie pomysłu na słodki deser z owocami bez pieczenia ? Dobrze trafiliście. Deserek bananowy w pucharku Deserki w pucharkach są świetnym pomysłem na słodką przyjemność bez pieczenia
mecooksWiecie pewnie, że określenie delicja oznacza jakiś smakołyk, specjał. Abstrahując od znanych ciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno
Smaki Na TalerzuCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem serowy: 150 g masła, 300 g serka philadelfia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki , gorzka czekolada WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki
słodki bratekSłodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi! Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem
Ostra na Słodko