ciastka - 17601 przepisów (strona:216/1174)

Kruche ciasteczka jeżyki 270

idealne kruche ciasteczka maślane. Dziś zaprezentuję sposób, w jaki przygotowałam część tych pysznych ciasteczek: słodkie jeżyki, które podpatrzyłam ostatnio u Konczi i Szpileczki.   SKŁADNIKI: ciasto na kruche ciastka z tego przepisu: Idealne kruche ciasteczka maślane. 1 czekolada odrobina(...)mleka przegotowanego ziarna słonecznika 1. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (dowolnej wielkości, w zależności od tego jak duże chcemy mieć jeżyki), następnie palcami formujemy wydłużony pyszczek jeżyka. Tak uformowane ciastka pieczemy zgodnie z przepisem. 2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. 3. Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, dolewamy mleko aby ją troszkę rozrzedzić

Kto ugości moich gości?
PIEGUSKI 141

zmówiły. Był kurczak pieczony na butelce, jajka na twardo, pomidory......ale takie to były czasy. Ja na pytanie co Wam zrobić na drogę, usłyszałam: : "a umiała byś zrobić takie ciastka, no wiesz, które wyglądają jak pieguski". Chociaż nigdy takich ciastek nie piekłam, podjęłam wyzwanie. Mam nadzieję, że nie tylko wyglądają, ale i smakują jak pieguski. No i pojechały(...)Kuchnia w opałach, poprzez ciastka podbija Mazury. SKŁADNIKI: 1 kostka masła 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 garść rodzynek 50 g migdałów lub orzechów A jak to zrobić: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajko, rozmiksować. Dodawać

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 169

wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy małe serduszko. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni (aż się zarumienią). Przestudzone ciastka (pełne serca) smarujemy dżemem i doklejamy serduszko z okienkiem. Okienko dopełniamy dżemem.   Za kardamonową inspirację dziękuję Agnieszce

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 173

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu(...)najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy ciastka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach (grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów.   Po przestudzeniu posmarować ciastka

Kuchnia w opałach
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 294

wygląda specjalnie widowiskowo, po pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Oreo na zimno 246

płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany 36% około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj  nadzienie z ciasteczek(...)wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.  Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu

Cukier&Puder
Ciasteczka orzechowe 201

części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja -  ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :)     Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut, aż będą złoto-brązowe.  Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :) Wszyscy(...)sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko... Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;)  Smacznego

Lawendowe Niebo
Kruche ciasteczka - piękne oczka 170

ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką.  Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka.   Upiec ciasteczka(...)złoty kolor.  Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem.   Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;) Smacznego

Lawendowe Niebo
Przepis na Ciastka czekoladowe BARDZO czyli Slodki Czwartek odc.70 225

Był wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie, mocno czekoladowe :)  Własnie te drugie wskazywaliście jako przepis pożądany więc proszę uprzejmie :) Przepis z "Nigellisimy" zmodyfikowany po mojemu. Ciastka czekoladowe BARDZO 125 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru trzcinowego(...)układamy na blaszce. Możemy je schłodzić ok 30 minut w lodówce lub upiec od razu. Jeśli je schłodzimy w środku po upieczeniu będą nadal lekko ciągnące. Pieczemy ciastka ok 15 minut. Lekko studzimy i przekładamy na kratkę. Możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka czekoladowe BARDZO czy Czerwona fasolka na kwasno? 244

Miałam intensywny kuchenny dzień. Dwa rodzaje ciastek(...)obiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie. Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach domowników zagościł uśmiech. Nie tylko z powodu aury zaokiennej ale i ciastek czekoladowych BARDZO! Powiecie na jaki przepis macie ochotę? Czekoladowe ciastka czy czerwona fasolka w czerwonym, kwaśnym sosie??? Przepisy tak czy owak niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka francuskie z budyniem 199

francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie wyłożyć(...)serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia.  Ciastka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 174

masła 3/4 szklank brązowego cukru  2 jajka 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia duże opakowanie pestek z dyni ziarna słonecznika szczypta soli jajko do smarowania ciastek Sposób przygotowania: Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy.  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą(...)czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 196

lekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około(...)minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy. Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 356

Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie(...)rozwałkowujemy.  Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Domowe Ciastka XXL 180

imprezie) jadłam bardzo smaczne, kruche i wielkie (!) ciasteczka z kawałkami czekolady. Smakiem przypominały pieguski, ale wyglądem amerykańskie ciasteczka. Pomyślałam, że jakoś nie widzi mi się płacić tyle za kilka ciastek (cena była dość wysoka) dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Zadanie nie należało do najprostszych, ponieważ, nigdzie w sieci nie było, podobnego przepisu, a ja miałam straszną ochotę(...)tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam ten przepis wszystkim smakoszom słodkości. Psst. ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, ale po co, jak można zrobić nowe? :) Składniki : 120 g masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 1 szklanka mleka

Słodkie Przyjemności