ciastka - 17601 przepisów (strona:217/1174)

Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 242

czasu chodził mi po głowie, aż wychodził swoją drogę do słoiczka. Już nie mogę doczekać się reakcji obdarowanych! W słoiczku możecie zamknąć suche składniki na ciasteczka lub już gotowe ciastka. Ja wykorzystam chyba obie opcje. Jeśli wybierzecie suche składniki, dacie obdarowanemu idealny prezent, który będzie mógł zatrzymać na "czarną godzinę(...)nieważne, czy będzie to głośno krzycząca potrzeba słodkości, w dni "pustej lodówki", czy niezapowiedziana wizyta przyjaciół.  Dla łasuchów podobnych Mikołajowi polecam opcję drugą, zamknięte w słoiczku gotowe, maślane ciastka. Och, czy może być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 146

się to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się(...)macie w planach odwiedziny u rodzinki, znajomych, przyjaciół...lub chcecie wykorzystać jeszcze tych kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek): 4 łyżki margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajo

Gotowanie to kochanie
Markizy z kremem ajerkoniakowym 206

twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia Dodatkowo: - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego - 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (do kremu) - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy(...)Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem z mascarpone. Na wystudzone ciastka nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Markizy z kremem ajerkoniakowym sprawdziły się jako deser. Ciasto ciągle to samo, ale w nowej odsłonie, smakuje również rewelacyjnie. Myślę, że to jeszcze nie koniec

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 180

lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią(...)różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć

CoolinarniePL
Deser jogurtowy z brzoskwiniami 201

Grecki Bakomy) ciastka (u mnie owsiane) cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania: 1. Brzoskwinie miksujemy na mus. 2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy. 3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą. Smacznego!!! Źródło: In my kitchen

Kuchnia domowa Ani
Sernik czekoladowo piernikowy 361

należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki: Spód: 220 g ciastek kakaowych 50 g masła 20 g margaryny Palma „Bielmar” Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu(...)serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g czekolady deserowej 6 jajek 2 łyżki mąki pszenne Dodatkowo: kilka ciastek kakaowych 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i margaryną. Dno tortownicy

Oryginalny smak
Kremówka jagodowa 221

znów mieszamy  Gotową masę odkładamy  Szykujemy trzy salaterki, do każdej wrzucamy po całym ciastku digestive, a ostanie ciastko pozostawiamy do pogniecenia (posłuży nam jako posypka) Na ciastka nakładamy (po równo do każdej salaterki ) masę jagodowa  Na wierz sera(...)sypiemy rozgniecione ciastko i kładziemy jagódkę  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Ciasteczka witraże według Ewy Wachowicz 1312

Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki: z porcji otrzymamy ok.30 ciastek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki brązowego cukru,  150g masła lub margaryny,  1/2 łyżeczki soli,  łyżka cukru waniliowego(...)jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek.  Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Źródło: "Ewa gotuje - szybko"  E. Wachowicz

Z miłości do słodkości
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 278

osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki. Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok). Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby. Wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka podwójnie czekoladowe 262

Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę kremu. Całość polewamy zrobioną wcześniej polewą i dekorujemy według uznania

Szefowa kuchni
Sernik nowojorski 221

jajka 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1,5 cytryny 3 łyżeczki soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI na spód: 170 g ciastek Digestive 90 g masła SKŁADNIKI na polewę: 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18% 2 czubate łyżeczki cukru pudru skórka otarta z 0,5 cytryny WYKONANIE: Wszystkie składniki na sernik(...)Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kapieli wodnej. SPÓD: Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek. Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość. Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią

Słodko-Słony Świat Ilony
Serniczki truskawkowe w pucharkach 199

ciastek digestive  350 g kremowego serka białego 4 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji Sos truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować(...)Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i  truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 280

odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek.  Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - drobny cukier - cynamon Przygotowanie:   Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować(...)delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić na parę minut, żeby ostygły

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 318

grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem i posypujemy drobnym cukrem (mój patent to: smaruję wierzch ciastek białkiem i kładę tą stroną w cukier, delikatnie przyciskam. Dzięki temu cukier jest na całym ciastku.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 166

zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody. Składniki:  100 g kruchych ciastek 100 g masła 500 g truskawek 200 g białej czekolady 400 g serka typu Philadelphia 25 g cukru 170 ml śmietany kremówki  2 łyżki gorącej wody kilka kropel aromatu(...)waniliowego 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: W blenderze kruszymy ciastka, a następnie łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek  z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy.  Na dno z ciastek

upichcic