masłem. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami
Darcia w kuchniTakie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały(...)zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 310g mąki orkiszowej typ750 - 160g zimnego masła - 40g smalcu - 80g ksylitolu
Smaczne Zdrowesprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać(...)cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka wlać zimną galaretkę i wstawić na chwilkę do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć. Następnie wylać masę na dno wypełnione ciastkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pokroić na kawałki i serwować. Sernik jest pyszny i każdy może go zrobić i zaskoczyć znajomych i rodzinkę. Mniam Thermomix – nałożyć motylek, ubić śmietanę
Kuchnia Pokoleńokazały się pyszne. Długo świeże i bardzo pachnące :) Nasz hit sprzed dwóch weekendów. Podpatrzone u Anny , tam też znajdziecie dodatkowe wskazówki dotyczące tych ciastek. Owsiane ciastka z rodzynkami z nowojorskiej piekarni Sadelle's 150 g rodzynek 150 g mąki 4 łyżeczki zmielonego cynamonu 2 łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki soli 150 g masła(...)lodówki na 4 dni w oryginale, u mnie od wieczora do rana. Po tym czasie wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 st.C. Pieczemy 15-17 minut. Ciastka powinny mieć zarumienione brzegi i miękki środek. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia. Przechowujemy w puszce
Dzieje kuchennej WiewióryKażdemu znane ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego(...)powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną. W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można(...)kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze. Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche. Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego(...)tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość
Kuchnia w czekoladzieSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu wychodzi 14 średniej wielkości ciastek. 100 g płatków owsianych 2 dojrzałe banany 100 g suszonej żurawiny 50 g migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały(...)bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bullioszczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia ciastek - rozpuszczona czekolada (kilka kostek do pomalowania oczu i dziobów) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowujemy ciasto, jak na eklerki. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy(...)pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet
mojewypiekiinietylkorównomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką(...)jakości silikonu. Dzięki właściwościom silikonu, formy z niego wykonane są niezastąpione w kuchni. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej foremki. Ciastka z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty
Podróż w kulinariawypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie wystarczy podwoić proporcje :) SKŁADNIKI: spód 130 g ciastek korzennych 30 g masła masa serowa 600 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 100 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masę serową, zmiksować ze sobą na gładką masę. Nie należy tego jednak robić zbyt długo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Tak powstałą masę, wylać wyłożone w formie ciastka i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody (do połowy wysokości
Kuchnia w opałachkukurydziana. Sezam jest bogaty w minerały: takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen, do tego witaminy: A, E, B1, B2 i PP, czego chcieć więcej w ciastkach dla dzieci ;-), aha są pyszne- naprawdę walczyłam ze sobą, żeby na „gryzie do zdjęcia” się skończyło. Składniki na około 20 szt.: 180 g mąki kukurydzianej(...)Ciasto po słodzeniu kroić w 1-1,5 krążki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 180 C, aż się ładnie przyrumienią. Ciastka rosną, więc zostawić trochę miejsca pomiędzy nimi, w trakcie pieczenia w połowie czasu przekręcić blachę o 180 stopni, aby wszystkie miały równy kolor przyrumienienia. Smacznego
greenscarfPodczas sobotniego sprzątania lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance . Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki(...)Dodatki słoik sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać do malaksera tahinę. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę. Wyłożyć miazgę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy
Weekendy w domu i ogrodzieryżu białego 2 łyżka masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 150 g wiórek kokosowych 400 mil śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 1 litr mleka Ponadto: 1 paczkę ciastek owsianych 2 łyżki masła 200 mil śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondlu, przekładamy ryż podsmażamy około 2 minut. Zalewamy 900 ml mleka(...)odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, nie przerywając ubijania dodajemy przestudzony ryż oraz żelatynę. Ciastka rozkruszamy bardzo drobno łączymy z masłem, rozkładamy na spód tortownicy. Na ciastka wykładamy ubitą masę ryżową. Ubijamy 200 ml śmietany z cukrem pudrem przekładamy do worka z dekoracyjną końcówką, ozdabiamy ciasto następnie posypujemy delikatnie cynamonem. Smacznego
kgwjanczewołyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji: 6 Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy(...)żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego! ***** We begin by crushing biscuits in a blender. We put them
Projekty ze smakiem