Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, zamknij obręcz w taki sposób, żeby wypuścić resztę papieru na zewnątrz tortownicy. W małym garnuszku roztop 2 łyżki masła. Ciastka pokrusz dość drobno i wrzuć go garnuszka z roztopionym masłem. Wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki(...)czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem. Zajmij się teraz masą serową – zmiel twaróg trzykrotnie w maszynce albo rozmiksuj w melakserze. Jeśli masz gotowy, zmielony
Eat me! Fit me!ZDROWE PRZEPISY Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć pyszny przepis na bezglutenowe ciastka z żurawiną dla dzieci. Przepis jest na prawdę prosty, a ciastka pyszne ;-) BEZGLUTENOWE CIASTKA Z ŻURAWINĄ Wypróbuj też przepis na ciasteczka z ziarenkami dla całej rodziny
SMYKWKUCHNIprzekazując na nią ciacha upieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy cukier z masłem
W kuchni Katiesię więc omijać temat jeśli się da, a jeśli się już nie da to przynajmniej stosować zdrowsze rodzaje mąki, dorzucić kakao i gorzką czekoladę. Pozostaje jeszcze kwestia rodzaju wypiekanych ciastek, bo nie może przecież być tak dobrze, żeby wszyscy zgodnie jeden rodzaj wybrali, jak tu wyjść z takiego ambarasu, otóż okazuje się, że można połączyć dwa ciastka(...)upieczeniu i zadowolenie pełne panuje w domu. Jeśli i Wam zdarzają się sytuacje, że rodzina przypuści szturm na kuchnię celem wyegzekwowania domowych słodkości, to może poratują Was moje ciastka 2w1. Ciasto brownie: 6 łyżek miękkiego masła (ok 150 g) 1/4 szklanki cukru kryształ 1/2 szklanki brązowego cukru 200 g gorzkiej czekolady 1 jajko
Słodki KompromisBliźniaczki czekoladowych ciastek z soczewicy ;). Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Simply Nigella". Ciasteczka robiłam z połowy porcji, otrzymując 9 dosyć dużych sztuk. Bardzo czekoladowe, słodkie, na mące gryczanej, która nadaje niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 18-20 sztuk) 125 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej ilości kakao(...)połączą. Na koniec wmieszać draże czekoladowe (lub pokrojoną gorzką czekoladę). Masę schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut. Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (będą potrzebne dwie). Łyżką formować ciastka i układać je na blaszce w dużych odległościach (podczas pieczenia rozleją się na boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 10 minut. Upieczone pozostawić na blaszce
Nastoletnie Wypiekaniemascarpone - 2 jajka - cukier puder do smaku - 3 miarki odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych - 20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy(...)przez sitko. Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy na blaszkę, płatki migdałów prażymy delikatnie i wysypujemy na ciastka, wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wszystkie składniki, bez malin mieszamy, wylewamy na spód z migdałów, maliny układamy na serze i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy
Wypieki Renepiękne ciastka różyczki zobaczyłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej i zapamiętałam sobie aby kiedyś na bazie ciastek maślanych upiec je i pokazać światu. Są prześliczne i smakowite. Panowie... nic w nich trudnego, więc na dzień kobiet zachęcam do wypieku ;) Składniki na 1 blaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką(...)mamy zrobione wszystkie ciasteczka, chowamy całą blaszkę do lodówki na około 30-40 minut. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni . Po włożeniu ciasteczek zmniejszamy temp o 10 stopni i pieczemy ciastka przez około 15 minut. Jeśli się za bardzo rumienia możemy je przykryć folia aluminiową. Ważne jest aby ciasteczka przed włożeniem do piekarnika były schłodzone gdyż jeśli tego nie zrobimy
Gotowanie...to proste !przypominają w konsystencji pierniki Katarzynki, z tym że cały czas są miękkie. Spokojnie wytrzymają tydzień przechowywane w szczelnym pojemniku, tym bardziej, że z podanego przepisu wyjdzie Wam około 40 ciastek i to całkiem przyzwoitej wielkości. Składniki: 2 marchewki (waga około 200-250 g) 1 średni banan 100 g/150 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy(...)Piecz ciastka w temp. 180 C przez 20 minut. Jeszcze ciepłe ciacha posmarowałam lukrem z soku pomarańczowego, który został mi od ciasta drożdżowego. Smacznego! Artykuł Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfzamierzam rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;) Upiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń w tym ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie, napoleonka smakuje mi jeszcze bardziej. A jak je nazywają u Was?? Składniki: 1 op. ciasta francuskiego
Obiad gotowybyłabym sobą gdybym nie odtworzyła chociaż jednego smakołyku z owej cukierni! I tak się składa, że dziś przygotowałam Florentynki! jeśli przeczytacie książkę dowiecie się dlaczego akurat padło na te ciastka, od razu uprzedzę że w książce nie ma przepisów a jedynie zarys składników potrzebnych do danego ciasta. Ja poszłam na łatwiznę i nie tworzyłam koszyczków z kremem(...)przestudzić i wlać do bakalii, na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia a na papier łyżką wykładać okrągłe kopczyki bakalii. Robimy odstępy ponieważ ciastka trochę się rozleją na papierze, należy je po kilku minutach pieczenia przywrócić do początkowego kształtu lub ostrą foremką wykrawać koła. Ciastka pieczemy około 10 min w 175C. Można też
Radość kipiąca uśmiechem.szafki taki pistolet do wyciskania ciastek, ale był tak badziewny, że szkoda zawracać sobie tym głowy. Potem sięgnęłam po niedrogi rękaw cukierniczy kupiony w supermarkecie. Wycisnęłam nim kilka ciastek, jednak bardzo gęste ciasto na churros rozerwało materiał rękawa. Poratowałam się więc prostym patentem - odcięłam końcówkę od worka na mrożonki (one zawsze są mocne), umieściłam w nim końcówkę(...)zrób-to-sam sprzęt sprawdził się rewelacyjnie! ;) Mimo, że churros , które pamiętam z Hiszpanii, były bardzo długie, dużo prościej, przynajmniej na pierwszy raz, smaży się nieduże, ok. 10-centymetrowe ciastka. I nie zraźcie się długością przepisu. Po prostu chciałam wszystko dokładnie opisać, aby każdy deserowy laik jak ja, poradził sobie bez kłopotu. Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem
Chilli Czosnek i Oliwadrugie tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C Jeżeli jeszcze mamy ciasto i śliwki to robimy małe ciastka :)... Po wycięciu kółek na ciastka... zostanie jeszcze ładny kawałek :) więc zaplatamy strucelka :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, wyjmujemy poprzednio wstawione ciasta ... i wkładamy kolejne, tym razem na 30 min /180 st.C... Zawijasy ładnie się upiekły(...)nabrały kolorów :) ... Wyjmujemy do ostudzenia na deskę... Ciastka jak widać też dobrze wyszły, mamy teraz czas żeby zająć się pozostałymi śliwkami :) Z jogurtu, mleka, pudru i żelatyny robimy białą galaretkę... Ze śliwek robimy mus i żelujemy go z żelatyną...jedno i drugie wstawiamy do lodówki... W tym czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe
chleba naszegoPrzed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 25 minut/180 stopni. Domowe słodycze Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy(...)ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Domowe toffifee Domowy kisiel Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comupieczeniu ciastko bez dziurki smarujemy dżemem ( ja użyłem brzoskwiniowego, wyrób własny), nakładamy na wierzch ciastko z dziurką delikatnie dociskamy aby ciastka się skleiły. Oprószymy cukrem pudrem i ciastka odkładamy w chłodne miejsce. Smacznego! Szykujemy sobie wszystkie składniki i dajemy do miseczki. Wyrabiamy ciasto, użyłem wstępnie miksera, a dokończyłem tradycyjnie ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą
Sprawdzone przepisy kulinarneyoutube przypadkowo zobaczyłam cudowny torcik niepieczony. Wyobraźcie sobie warstwa kruchych ciastek zmiksowanych z masłem, potem gruba warstwa masy karmelowej z puszki. Na karmel pół litra ubitej kremówki i to nie wszystko!!! Na śmietanę położono grubą warstwę ganage (stopiona czekolada z dodatkiem kremówki). Po schłodzeniu i zdjęciu ringu torcik wygladał obłędnie. Już chciałam się zabrać za przygotowanie tego(...)reką starty czerstwy piernik i płatki czekoladowe. I tak powstał delikatny deserek z odrobiną bitej śmietany. Walentynkowy jabłkowo korzenny deserek 500 ml rozparowanych jabłek 5 łyżek startyego piernika lub ciastek korzennych cynamon do smaku 250 ml kremówki 4 płatki czekoladowe Zetrzyj piernika lub pokrusz ciastka korzenne. Ubij kremówkę. Do pucharków nakładaj jabłka przesypując piernikiem i cynamonem. Na końcu
Gotuj Sam!