Ostatnio pisałam Wam przepis na serowe ciastka z brązowym cukrem , a że zostało mi jeszcze twarogu, więc przygotowałam również serowe ślimaczki z marmoladą . Wyszły obłędne w smaku, a pracy przy tym niewiele. Przyznam Wam, że te ciasteczka przygotowałam razem z córką i miałyśmy przy tym świetną zabawę, a co ważne wspólnie spędzony czas. Polecam i Wam ich przygotowanie(...)ciasta). Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem ciąć paski około 5-6 mm. Układać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 20-25 minut
Zrób to smaczniewszelaką "drobnicę" i między innymi kilka przepisów na kruche koperty. Piekę je z różnymi owocami, nutellą, powidłami śliwkowymi ... czasem posypuję maślaną kruszonką, a czasem lukruję. Tym razem wykorzystałam do ciastek odsączone dokładnie brzoskwinie z puszki. A pomysł wykorzystania brzoskwiń wraz z przepisem na te idealne ciasteczka znalazałam na stronie ... Idealneciasta.com 😍 (istna skarbnica super przepisów na słodkości). Przepis(...)zmodyfikowałam zamieniając "Kasię" na masło i dodając cukier waniliowy. Ciasteczka są przepyszne, zwłaszcza takie lekko przestudzone, ale na drugi dzień są równie smaczne. Składniki: (na 2 blaszki ciastek) 1.5 szkl mąki pszennej 125 g masła (u mnie do kruchego ciasta zawsze prawdziwe - 82% tłuszczu) 3/4 szkl gęstej śmietany
Walijskie Pichceniepewno wiele z nas próbowało popularne ciastka Cantucci <3 ja je uwielbiam chociaż są to chyba najtwardsze ciastka jakie jadłam w życiu :) jedni polecają je do cappuccino aby je maczać , ja zdecydowanie wole je chrupać. Przepis na około 40 sztuk SKŁADNIKI: 280g mąki 150g cukru pudru 150g migdałów najlepiej całych ewentualnie płatków z firmy Helio 2 jajka
Dziś Ja gotujegotować, piecze się, albo nawet smaży. Jednak pierogi z jabłkami na oleju tylko z nazwy i wyglądu są pierogami, bo tak naprawdę lepi się je z kruchego ciasta. Takie ciastka usmażone, a nie upieczone, smakują zupełnie inaczej. Mają przypieczoną skórkę i miękki środek, a farsz z jabłek pozostaje świeży i orzeźwiający. Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Teresy Huczwy(...)Węglówce (gmina Korczyna), zamieszczonego w publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka Składniki na około 50 ciastek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko cukier waniliowy, szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Farsz: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara
Trzeci talerzMigdałowe ciasteczka wielkanocne Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci. Składniki: 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów 70g cukru pudru 125g zimnego masła 1 jajko szczypta soli *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami(...)wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku *** *** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem *** *** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C , wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C . Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut , do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY
Blog z ApetytemBajadera Bajadera, ciastko bez pieczenia, którego historia sięga ponad 70 lat i jestem jedną z najbardziej szczerzonych receptury w cukierni Kraš z Zagrzebia. Myślę, że najlepiej opisze to sama Cukiernia Kraš, cytat z jej strony internetowej: Bajadera to jedna z najbardziej znanych marek Kraš na rynku chorwackim. Ten najwyższej jakości deser łączy w sobie środkowoeuropejską sztukę przyrządzania deserów z orientalnym(...)nadaje jej niepowtarzalny, rozpoznawalny smak. Bajadera to pierwszy chorwacki produkt cukierniczy, któremu przyznano etykietę „Oryginalnie chorwacki”… Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, zapraszam na pyszne, domowej produkcji ciastko Bajadera. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250-350 g zwykłych herbatników, zmielinych 1 szklanka cukru 0/5 szklanki wody 0/3 szklanki mleka 2 szklanki mielonych
RafalCookzdjęcia i prostota przepisu. Więc jeśli lubicie takie małe, serowe maleństwa zróbcie je koniecznie! Ponadto autorka bloga w bardzo fajny sposób wykorzystała plastikowe opakowanie po Kinder Jajku, do ozdobienia ciastek. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj 😎 Piekąc ciasteczka serowe byłam pewna, że na drugi dzień będą już ... mało jadalne: twarde i gumowe. Bo tak zazwyczaj bywa np przy pączkach(...)Kinder Jajka. Podziel jajko na pół i wykorzystaj mniejszą część. Na około każdego ciasteczka zrób nacięcia – do połowy rantem jajka i obtocz je w cukrze. Gotowe ciastka układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym ciasteczku, na środku zrobić małym palcem dziurkę. Piec pierwsze 15 min. w temp. 180 C i jeszcze
Walijskie Pichceniejasne, historycy mówią, że powstały gdzieś pomiędzy XIV a XV wiekiem, kiedy to Holandia, bardzo aktywnie handlowała przyprawami. Musisz wiedzieć, że w Chorwacji wycina lub raczej odciska się ciastka specjalną, ręcznie rzeźbioną, drewnianą formą, której ja niestety nie posiadam, ale nadałem moim herbatnikom miodowym, niepowtarzalny kształt, przy pomocy… Klocków Lego. I możesz się śmiać mój czytelniku(...)kiedy dziewczyny mojego chorwackiego Bossa 😊 też Chorwatka, zjadła ciastka, powiedział, że się wzruszyła, ponieważ dawno ich nie jadła, a moje, mimo odciśnięte w klocu, przypomniały jej o rodzinnym domu, bo smakowały jakby, jadła je w rodzinnym domu. Na zakończenie mojej nudnej opowieści, wzruszony, życzę Ci smacznego. 👥 – dwie blaszki, lub trzy herbatników mi wyszły ⏰ – 180 minut
RafalCookktóra na etykiecie ma wypisanych jak najmniej dodatków. No i oczywiście kieruj się smakiem – ta czekolada, która ci smakuje z pewnością dobrze sprawi się też jako dodatek do ciastek. Decyzja o tym czy wybrać czekoladę gorzką czy mleczną także zależy od twojego gustu. Jak długo piec ciasteczka brownie? Brownie (a także ciasteczka brownie) to jeden z tych wypieków(...)wyjątkowo delikatne wnętrze. Z dwojga złego zawsze lepiej jest piec je zbyt krótko niż za długo. Wystarczy dosłownie 10 minut, aby osiągnąć idealny efekt. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie i będą mogły wydawać się niedopieczone, jednak kiedy przestygną, stężeją i będzie można bez problemu zdjąć je z blaszki. Czy masę na ciasteczka można przygotować z wyprzedzeniem
okolicepalnika.plstaram się, zawsze mieć w domu swojskie ciasteczka. Kiedy się skończą, to robię następne. Tak, żeby zawsze było co podbierać ze słoika :) Dodatkowo, taki ozdobny słoik z ciastkami, bardzo ładnie wygląda na kuchennym blacie. Z tej porcji składników zrobiłam 31 ciasteczek. Składniki: 100 g. masła 100 g. cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki pasty waniliowej(...)blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Następnie w każdym ciasteczku zrobić palcem dziurkę i w to miejsce nałożyć trochę dżemu. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu, ponieważ gorące są miękkie
Agusiowe smakołykiCiastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: – 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECiastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpyszności, w których znajduje się kasza manna . Uwielbiam je ponieważ tak cudownie pachną, są przyjemnie chrupiące i... zawierają czekoladę! Naprawdę nie sposób im się oprzeć. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciastka to możecie je dosłodzić, ale dla nie te są w sam raz! Skusicie się? Ps. Zerknijcie na Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną - klik . Tam w poście macie też(...)inne propozycje ciastek z kaszą manną. Cynamonowe ciasteczka z kaszą manną i czekoladą - składniki: (około 15 sztuk) 120g kaszy manny 120g mąki pszennej/orkiszowej 60g cukru/ ksylitolu 1 jajko 60g masła/margaryny 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 60g czekolady Cynamonowe ciasteczka z kaszą manną i czekoladą - przygotowanie: Kaszę
Di gotujeFaworki , kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach. Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. F aworki drożdżowe też są dobre. 450 g mąki (u mnie krupczatka), 200 ml letniego mleka, 100 g masła, 3 jajka, 2 żółtka, 80 g cukru pudru, 20 ml spirytusu lub rumu, 7 g suchych drożdży, mąka do podsypywania podczas wałkowania(...)mąkę, drożdże, rum i zagnieść lśniące ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować. Jeżeli będziemy wałkować ciasto grube otrzymamy ciastka w stylu racuchów, pączków.... Jeżeli będziemy wałkować ciasto cienko, ale troszkę grubiej niż przy zwykłych, wówczas otrzymamy faworki. I według mnie takie są lepsze 😊 Ciasto kroimy na paski
królestwo garówFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLeny