ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:82/244)

Bezglutenowe kruche ciasteczka 163

przepis jest zdecydowanie dla Was Choć nawet jeśli gluten to nie jest słowo dla Was zakazane to i tak powinniście upiec sobie te ciasteczka Nie pożałujecie Bezglutenowe kruche ciasteczka Przepis na 18 ciasteczek Składniki: 2 łyżki budyniu śmietankowego (bezglutenowego) 20 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki jaglanej 100 g mąki ryżowej 70 g cukru 125 g masła jajko Sposób wykonania(...)dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Ciastka układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj przestudzone Smacznego Artykuł Bezglutenowe kruche ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zapach cynamonu 193

stronie   Zapach rozmarynu  przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często kupowała moja Mama w pewnej znanej cukierni. Cieniutkie, bardzo kruche - ale nie kruszące się - mocno cynamonowe, obłędnie pachnące - po prostu raj! Nie żartuję - razem z Młodą byłyśmy w stanie pochłonąć niemal każdą ilość(...)chyba ten czas , że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor.  Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka. Kruche serca cynamonowe Składniki: (na 45-55 sztuk) 175 g miękkiego masła 110 g cukru 1 jajko 255 g mąki pszennej 1,5 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 360

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym  cytrynowym  lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1

głodny alergik
Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami 205

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty). Ciastka należą do typu tych twardszych.  Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne!  (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno

Di gotuje
Chrupiące ciasteczka jaglane lub ciastko XL (z karobem i orzechami brazylijskimi) 210

digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciastka można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie - pobawić się i upiec małe, chrupiące słodkości lub pójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują(...)się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Sposób 2: Masę wyłożyć do szczelnie zamkniętej tortownicy (o średnicy około 20 cm). Piec tak samo jak powyżej, z tymże czas wydłużyć do około

Di gotuje
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 252

wiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem wolałam tą pierwszą wersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły mi do gustu - są chrupiące i cudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby(...)stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego tłoczonego na zimno Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła

Di gotuje
MARKIZY KOKOSOWE 148

lubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka(...)pomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny

Ciastka - domowe słodkości
CIASTKA M&M's 180

Kruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki.  Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy.  Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być.  Ciastka wyciągamy z piekarnika

cool and minty
Ciastka z maszynki 195

Ciastka z maszynki to smak z dawnych dziecięcych lat. Ponieważ ostatnio nabyłam bardzo fajną maszynkę do wyciskania ciastek to koniecznie musiałam zrobić. Wyszły rewelacyjne w smaku. Kruche i w smaku doskonałe. Jeśli jesteście posiadaczami maszynki to koniecznie zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około

O kuchni z uczuciem
Ciastka domowe ze skwarkami 185

ciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego

Na słodko lub wytrawnie
SZYBKIE KRUCHE CIASTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ 205

Mamo masz ich więcej?" Takie słowa padły z ust mojej córki, kiedy zjadła pierwsze ciastko. Znikają bardzo szybko, ale też szybko się je robi. Pyszne, kruche ciasteczka z mąki żytniej, idealne do moczenia w kawie lub herbacie. Trudno zatrzymać się na jednym ciastku i przyznam Wam, że dziś piekłam kolejną porcję, ale tym razem podwoiłam ilość składników :) Składniki

Zrób to smacznie
Mini galette z truskawkami 186

dobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek

bistro mama
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 235

Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości.  Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła,   szczypta(...)macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko  tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy 10 – 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka – jajka, ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Baci di dama 131

czekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli  do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić kruche ciasto(...)przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce. Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć  z drugim.  Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła

wyzwania kuchenne