kakao) 2 galaretki (każda po 70 g) na polewę: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie garść płatków migdałowych Przygotować kruchy spód: m ąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny(...)Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek, kokosu lub innych suchych składników). Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na masę bajaderkową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką
Lekcje w kuchnigorący czwartkowy wieczór zapraszam na pyszne ciastka sakiewki z orzechami. Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru(...)Ciasto wyjmuję z lodówki. Z ciasta odrywam kawałki i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję. Na środek nakładam porcję masy. Brzegi łączę tworząc sakiewkę. 4. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiuwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już super(...)zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki
Smaczne Zdrowemokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie. Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle wyczuwalna, jednak nadaje ciastkom wilgotności. Mąka kasztanowa natomiast powoduje, że są kruche. Jest lekkostrawna, bezglutenowa, bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce ciasta. • Piec w 170 st.C przez 13-15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciastek
To co kochamKruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje
To co kochamRurki w wersji dla dorosłych z pysznym kremem adwokatowym. Kruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g
Gotowanie i blogowanieCo tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie
AleTorcikKruche waniliowe ciasteczka. Jesienne, deszczowe dni, to dla nas idealna okazja na domowe wypieki. Dziś wraz z córeczką upiekłyśmy jej ulubione kruche waniliowe ciasteczka. Prosty przepis
Słodkie okruszkiCiasteczka mocno kakaowe z białym maślanym kremem. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wręcz trochę wytrawne, ale za to krem nadrabia i całość doskonale się komponuje. Składniki
tyfranbox300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć(...)wyczerpania ciasta, a troszkę go jest... Można przygotować z połowy porcji, wówczas dajemy 2 b.duże żółtka, gdy obawiamy się, że będzie ich za dużo... Ciastka pozostawiamy na blaszce do wystudzenia (są bardzo kruche zaraz po upieczeniu. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku. Mogą tam się znajdować nawet i kilkanaście dni. Smacznego
Smaczne ZdroweZrobiłam te ciasteczka dla mojego Synka. Uwielbia słodkości i oczywiście uwielbia też misie-żelki. Najbardziej spodobały mu się ciastka z dwukolorowym misiowym „witrażykiem”. Ciasteczka są baardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury(...)kluski śląskie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka podpiekamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i na każde ciastko układamy miśka (lub dwa, jeśli mamy małe żelki). Gdyby podczas pieczenia wbłębienia na żelki zrobiły się zbyt płytkie, wystarczy za pomocą łyżki zrobić dołek i w to miejsce umieścić żelkę
Smaki Na Talerzuwiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy(...)matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację
mojewypiekiinietylkoPrzygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki
Kulinarny Pamiętnikrazu czuć pomarańczę. Kakao nie jest za bardzo wyraźne za to dosyć sporo jest kawałków czekolady w środku a słodycz jest umiarkowana. Struktura ciastka niestety nie do końca nam przypadła do gustu. Niby ciacha są kruche ale jednak miękkie i nieco chrupiące zarazem oraz mączyste za sprawą dodatku WPC. To wszystko sprawia, że konsystencja wypieku przypomina nam ciastka
Candy PandasCzasami mamy ochotę na coś słodkiego. Upiekłam chrupiące, kruche ciasteczka owsiane. Z podanej porcji wychodzi około 30 szt. Bardzo szybko znikają. Do porannej kawki lub herbatki idealne. W zakładce CIASTKA znajdziecie inne przepisy na małe co nieco. Jeśli przygotujecie coś z moich potraw to podzielcie się opinią w komentarzach. Jest to dla mnie motywacja do pisania przepisów(...)należy robić spore odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż boki będą rumiane. Po wyjęciu są miękkie, ale po wystudzeniu są kruche. chrupiące owsiane ciasteczka
O kuchni z uczuciem