300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części : uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć(...)wyczerpania ciasta, a troszkę go jest... Można przygotować z połowy porcji, wówczas dajemy 2 b.duże żółtka, gdy obawiamy się, że będzie ich za dużo... Ciastka pozostawiamy na blaszce do wystudzenia (są bardzo kruche zaraz po upieczeniu. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku. Mogą tam się znajdować nawet i kilkanaście dni. Smacznego
Smaczne ZdroweZrobiłam te ciasteczka dla mojego Synka. Uwielbia słodkości i oczywiście uwielbia też misie-żelki. Najbardziej spodobały mu się ciastka z dwukolorowym misiowym „witrażykiem”. Ciasteczka są baardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury(...)kluski śląskie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka podpiekamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i na każde ciastko układamy miśka (lub dwa, jeśli mamy małe żelki). Gdyby podczas pieczenia wbłębienia na żelki zrobiły się zbyt płytkie, wystarczy za pomocą łyżki zrobić dołek i w to miejsce umieścić żelkę
Smaki Na Talerzuwiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek ( tu przepis ) - masa serowa 6 łyżek ( tu przepis ) - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy(...)matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację
mojewypiekiinietylkoPrzygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki
Kulinarny Pamiętnikrazu czuć pomarańczę. Kakao nie jest za bardzo wyraźne za to dosyć sporo jest kawałków czekolady w środku a słodycz jest umiarkowana. Struktura ciastka niestety nie do końca nam przypadła do gustu. Niby ciacha są kruche ale jednak miękkie i nieco chrupiące zarazem oraz mączyste za sprawą dodatku WPC. To wszystko sprawia, że konsystencja wypieku przypomina nam ciastka
Candy PandasCzasami mamy ochotę na coś słodkiego. Upiekłam chrupiące, kruche ciasteczka owsiane. Z podanej porcji wychodzi około 30 szt. Bardzo szybko znikają. Do porannej kawki lub herbatki idealne. W zakładce CIASTKA znajdziecie inne przepisy na małe co nieco. Jeśli przygotujecie coś z moich potraw to podzielcie się opinią w komentarzach. Jest to dla mnie motywacja do pisania przepisów(...)należy robić spore odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż boki będą rumiane. Po wyjęciu są miękkie, ale po wystudzeniu są kruche. chrupiące owsiane ciasteczka
O kuchni z uczuciemDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo , a krem wykonałam według własnego przepisu. Składniki: Babeczki: 2 szklanki mąki
Kuchnia domowa AniCiastka z dodatkiem kaszy manny to pyszne i szybkie do zrobienia ciasta. Są mega kruche i smacznie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, czas pieczenia wynosi max 15 minut i już można zajadać ciasteczka. Ciastka są idealne do moczenia w herbacie czy kawie, chociaż ja uwielbiam wszelakie ciastka z kubkiem letniego mleka albo kakao. Do wykonania ciastek
Zrób to smacznieOwsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami to domowa wersja popularnych owsianych ciastek „śniadaniowych”. W domowej wersji możemy poszaleć z dodatkami Ja nie przepadam za rodzynkami, więc użyłam mojej ukochanej suszonej żurawiny , która w tych ciasteczkach sprawdziła się genialnie. Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami Składniki: 200 g masła/margaryny (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru
PatiGotujepaczka włoskich ciastek z gwiazdkami. Pierwsze wrażenie - bardzo ładnie ozdobione słoiki z owocami i barszczem, przypominają te z domowej spiżarni. Skład również zasługuje na pochwałę - naturalne składniki, bez konserwantów. Mnie szczególnie zainteresowały słodkości - ciastka owsiane z czekoladą. Dla mnie to są tak zwane zdrowe słodycze, dlatego bez wahania sięgnęłam po pierwsze ciastko:) Ciastka są smaczne(...)Spodziewałam się kawałków czekolady lub bardziej czekoladowego smaku samych ciastek, żeby móc je nazwać ciastkami z czekoladą. Może bardziej pasowałaby nazwa kakaowe?? A tak - są to smaczne, sycące, zdrowe ciastka owsiane... bez czekolady jednak. Natomiast włoskie czekoladowe ciasteczka w gwiazdkami rzeczywiście są intensywnie czekoladowe w smaku, kruche i nie za słodkie, a małe gwiazdki dodają
Obiad gotowySłodko - słony. Uwielbiam ten smak. Wpadło mi do głowy, bo miałam trochę ciasta kruchego, aby w formie na makaroniki upiec kruche ciasteczka i czymś je wypełnić. Nie wiedziałam czym. Jaki krem by nie był będzie smacznie. Pomyślałam. Ciastka były. Tak, tak były. Ładne. Patrzyłam na nie długo. Sprawdza się w karnawale. Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki
AZgotuj!Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym to świetne ciastka z nadzieniem, które zachwycą wszystkich. Są super proste i super smaczne. Przepis znalazłam w zeszycie „z
Słodki sentymentPyszne, małe ciasteczka, muszelki na jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo
Moje Małe Czarowaniewiększe ciasteczka tym dłużej musisz je piec. Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygły. Gdy ciastka są gorące nie dotykaj ich, są bardzo kruche ! Gdy chcesz zobaczyć jak wyglądają od spodu podnieś je delikatnie np. za pomocą cienkiej , płaskiej skrobki cukierniczej . C iasteczka są kruche
Przepisy i porady kulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniekruche ciasteczka zawsze jest dobra pora. Piekę takie ciastka zwykle w większej ilości i przechowuje w szczelnie zamykanych puszkach. Kiedy wpadnie ktoś znajomy zawsze mogę podać małe słodkie co nieco do kawy. Ciasteczka maślane pięknie pachną i świetnie smakują. Wiosna! Dni coraz dłuższe, słonko grzeje coraz mocniej i przyroda budzi się do życia. Już wkrótce stada owiec pojawią się
Smaczna PyzaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieSłodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia
Kuchnia w czekoladzienależy dodać więcej mąki (ma być jednak bardzo miękka i wilgotna) Ciasteczka mogą rozlać się po blasze, więc najlepiej formować małe kawałki, oddalone od siebie. Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo kruche, ale twardnieją wraz ze stygnięciem
Pland based fillespłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc możecie dodać odrobinę więcej cukru. (**) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem
Di gotujespłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane
Di gotujePyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do
Kuchnia Pokoleńmasę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujerozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Ciasteczka piekłam razem z: Marzeną , Małgosią , Kasią . Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie
Di gotujemasę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). (*) Pojemność szklanki
Di gotujerozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl
Di gotujeblasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniminut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche
Di gotujenależy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Mąka graham do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl
Di gotuje3 składniki, trochę zabawy i GOTOWE!! :D Malutkie, pyszniutkie, chrupiące koperty z delikatnym cynamonowym wnętrzem :) Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka śmietany
Malinowo w kuchniwprowadziłam pewne zmiany i upiekłam:) Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem
6nieborazem ciastka pełnoziarniste, są bardzie twarde od poprzednich ale kruche z dodatkiem suszonych owoców, łatwo zabrać ze sobą na przekąskę. Zapraszamy na film Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g suszonych owoców typu: daktyle, rodzynki, morele, żurawina itp. 150 ml oleju roślinnego 1 banan
greenscarfmniejsze i większe kawałki (największe powinny mieć ok 1,5 cm). Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła i dobrze mieszamy. Wrzucamy pokruszone ciastka i wyrabiamy masę. Powinna mieć konsystencję ciasta kruchego. Można dodać trochę powideł, jeśli ciasto jest zbyt suche. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażalnika. Nadziewamy
Kulinarne InspiracjeCiasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli
zabawa smakiemgniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami
Kuchnia domowa Ani