Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują
Walijskie PichcenieKruche cynamonowe ciasteczka (ze wzorem) U nas na święta nie może zabraknąć pysznych kruchych ciasteczek z nutą cynamonu. Moje maluchy je uwielbiają, a i każdy dorosły z przyjemnością po nie sięga. Ciasteczka z tego przepisu wspaniale nadają się do wyciskania na nich najróżniejszych wzorów. Możecie je podarować w prezencie lub poczęstować nimi Mikołaja Na pewno posmakują mu z kubkiem ciepłego(...)cukru pudru 1 jajko klasy M 2 łyżeczki cynamonu* *ilość cynamonu można dostosować do własnych upodobań Do wykonania potrzebujemy: papier do pieczenia w arkuszach Stella stemple do ciastek, foremkę do wykrawania ciasteczek i wałek Przygotowanie: Do miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier puder i ucieramy mikserem. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy. Odkładamy mikser. Dodajemy cynamon i mąkę pszenną
Słodkie okruszkiRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość
Kolizje SmakówFalstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady(...)Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeBajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko(...)usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie
Karo in the KitchenDelikatne, kruche ciasto, kremowa masa serowa o lekkiej konsystencji oraz frużelina wiśniowa - to trzy warstwy tego letniego sernika na zimno, który nie zawiera glutenu. Artykuł Sernik
WiszniówkaObiekt marzeń dziecięcych Swojskie powidła, pysze orzeszki i słodki cukier puder na górze – pyszności, tylko trudno było namówić mamę, bo zajmowały więcej czasu niż przygotowanie
Słodki sentymentWłoskie ciasteczka Macine to ciasteczka, którymi zajadają się Włosi. Nic dziwnego, ponieważ są one naprawdę bardzo smaczne. Tradycyjnie jada się je z mlekiem, głównie w porze
365 dni dookoła kuchniDzisiaj zapraszam na slodkie pardule z Sardynii. Dolci sardi, czyli bardzo popularne sardynskie ciasteczka wielkanocne. I oczywiscie skladam Wszystkim Najserdeczniejsze Zyczenia Wielkanocne. Zycze Wam zdrowych, pogodnych
dolcevitainmykitchenniemieckie, dokładnie w Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche
Niedzielny kucharzFrancją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie z Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”) – nazwa wywodzi się od słowa kuchen , co znaczy ciastko . To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem. My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche
Niedzielny kucharzKruche babeczki z jagodami lub borówkami amerykańskimi mogą zastąpić jagodzianki. Są pyszne :) Z podanych ilości produktów otrzymamy około 26 – 28 babeczek. ciasto: 450 g mąki pszennej
królestwo garówPyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g
Przepisy Mikołaja