ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:5/892)

PAVLOVA Z FIGAMI, MASCARPONE I SOSEM KARMELOWYM 209

Klasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym...  Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość zajmuje(...)deseru :)) SKŁADNIKI NA BEZĘ: 4 duże białka rozm. L 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM: 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO: 4 - 5 świeżych fig SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY: 4 łyżki brązowego cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello na krakersach z jeżynami 202

jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :) 1 1/2 opakowania krakersów świeże jeżyny KREM JEŻYNOWY: 500 g jeżyn 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% KREM KOKOSOWY: 200 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórek kokosowych(...)zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić

https:KKuchniaMniam
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 168

średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek ze słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki (38%) 135 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki mus ajerkoniakowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny(...)drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 137

który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam(...)pszennej 10 g mąki ziemniaczanej mus cytrynowy: 65 ml soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 191

sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, cukier waniliowy też się sprawdzi(...)nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 141

większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto.Kruchy spód, kremowa masa dyniowa, która rozpływa się w ustach(...)wierzchu góra bitej śmietany, która nadaje całości niesamowitej lekkości. Tarta wyszła korzenna, dość intensywna w smaku, ale delikatna kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy.Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu.Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzieSkładniki:(na prostokątną formę do tarty 34x10 cm)ciasto kruche:230 g mąki pszennej20 g kakao1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z owocami i białą czekoladą 78

czekoladą to pięknie się prezentujący i pyszny w smaku tort , który polecam robić w okresie wiosennym oraz letnim. Podstawą tortu jest lekki biszkopt przełożony kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i białej czekolady. Do kremu dodawane są owoce, w tym przypadku maliny oraz borówki, chociaż każde inne miękkie owoce sprawdzają się w tym kremie równie dobrze. Wierzch tortu pokryty jest(...)wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Krem z białej czekolady z owocami: 25 dkg serka mascarpone 15 dkg białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki (36%) 10 dkg świeżych malin 10 dkg świeżych borówek Krem do tynkowania: 15 dkg białej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 25 dkg serka mascarpone 20 dkg masła 2 małe kropelki różowego barwnika

MeCooks
tort z kremem michałkowym i malinowym 129

przekroić i przełożyć kremami, schłodzić w lodówce przez noc i kolejnego dnia tynkować i dekorować. składniki na kem z michałków klasycznych: 150 g cukierków michałków klasycznych 200 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 50 g czekolady mlecznej wykonanie: Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Michałki oraz czekoladę siekamy a następnie zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do całkowitego(...)schładzamy w lodówce przez noc. Następnie dodajemy do mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. składniki na krem z michałków białych: 150 g cukierków michałków białych 200 g śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki

Domowy Smak Jedzenia
Ganache – wszystko co musisz wiedzieć. 88

dużej części od jakości użytych składników. Drip ganache z ciemnej czekolady. Proporcje czekolada do śmietany 1 : 1,2 100g czekolady ciemnej, min. 64% zawartości kakao 120g (125 ml) śmietanki kremówki (min 30% tłuszczu) Ten Ganach stosuje się na dripy z ciemnej czekolady. Kiedyś stosowałam proporcję 1:1. Jednak ganache pękał po schłodzeniu w lodówce, ze względu na wysoką zawartość kakao(...)Doskonale nadaje się jako wypełnienie tortów lub deserów. Ganache – tynk do obkładania tortów z ciemnej czekolady. Proporcje 1 : 1 100g gorzkiej czekolady min 64% kakao 100g (105ml) śmietanki kremówki, min. 30% Takie proporcje stosuję, gdy tynkuję tort o prostych ściankach, bez zagłębień. Ganach ten nie zastyga na całkiem twardo, dzięki czemu tort jest łatwy do pokrojenia. Schłodzony tort tynkuję

SmartBake.pl
Czekoladowa krówka 101

jedząc ciasto krówka na biszkopcie . Składniki na czekoladową krówkę na biszkopcie Czekoladowy biszkopt: 5 jajek 110 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 szczypta soli Krówkowa kremówka: 1 / 4 puszki masy krówkowej 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Wykończenie ciasta: 3 / 4 puszki masy krówkowej 1 szklanka posiekanych orzechów(...)suchego patyczka). Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30-40 cm. Przestudzić, wyjąć z formy i podzielić na dwa blaty. Krówkowa kremówka: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuści w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier puder. Dwie łyżki kremówki wymieszać

niecodziennikpary
Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) 136

Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Taki deser jest idealny dla zabieganych lub gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. W przepisie podaję Wam dwie wersje masy (kremu). Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Obie wersje są tak naprawdę proste i można je przygotować w krótkim czasie(...)wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) Składniki: Krem

Słodkie okruszki
SERNIK Z CIASTECZKAMI I CZEKOLADĄ 89

czekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa Masa serowa: Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa cukier puder (2 łyżki) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) biała czekolada (200 g)  +  śmietanka kremówka 30%  (4 łyżki = 60 ml.) śmietanka kremówka 35 % dobrze schłodzona (1 szkl. = 250 ml.) czekolada deserowa drobno pokrojona (30 g) ciasteczka z kawałkami czekolady (8 szt.) Ganache czekoladowy: czekolada(...)deserowa (140 g) śmietanka kremówka 30 % (140 ml) Dodatkowo: ciasteczka z kawałkami czekolady (4 szt.) pastylki białej czekolady Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm. szklanka = 250 ml. waga kuchenna szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Spód i ciasteczka : Masło o temp. pokojowej ucieramy z obydwoma cukrami na puszysto. Dodajemy jajko ciągle miksując, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą

RITA food channel
SZEŚĆ PRZEPISÓW NA DANIA NA BAZIE WODY FILTROWANEJ W DZBANKACH AQUAPHOR 101

ząbki czosnku 350 ml wody filtrowanej 400 g zielonego groszku 1,5 łyżeczki soku z limonki szczypta chili sól i pieprz do smaku 1/4 szklanki śmietany kremówki groszek ptysiowy do podania (ilość według uznania) WYKONANIE: W garnku rozgrzej masło oraz olej i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek(...)kilka minut aż groszek zmięknie, a następnie dodaj chili, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na gładko, po czym dolej śmietanę kremówkę. Przelej zupę do miseczek i posyp groszkiem ptysiowym. DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "JASPER"  (KLIK) Jasper to najnowszy model dzbanka filtrującego, wyposażony w podnoszoną pokrywkę umożliwiającą nalewanie wody bez konieczności

Słodko-Słony Świat Ilony
ciasto kukułka 180

wystudzony i posłodzony z dodatkiem wódki do smaku 160 g biszkoptów podłużnych ok. 4 kostki czekolady mlecznej składniki na krem czekoladowo kawowy: 150 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, suchej wykonanie: Do ok. 100 ml kremówki dodajemy kawę, wstawiamy na ogień, mieszamy i doprowadzamy prawie do zagotowania. Zestawiamy z ognia(...)masę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy roztopioną i schłodzoną czekoladę, i miksujemy na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Dodajemy ją do masy czekoladowo kawowej i miksujemy do połączenia się (uwaga: nie za długo aby masa się nie zważyła). składniki na krem śmietankowo krówkowy o smaku kukułki

Domowy Smak Jedzenia