Aktualnie jestem na etapie przygotowywania dla dzieci ze szkoły wróżb Andrzejkowych :) więc nic nie zrobi im większej frajdy niż ciasteczka z wróżbą. Przepis zapożyczony z
W Moim Magicznym Domusłońca. Na zewnątrz trochę o nie ciężko, dlatego polecam sprawić je sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę(...)zimnego jogurtu greckiego. Energicznie mieszamy, aby żelatyna dobrze połączyła się z jogurtem. Dodajemy również cukier i dokładnie mieszamy. W foremce o wymiarach 24x24 cm układamy spód z ciastek. Lekko stężałą masę jogurtową miksujemy, aby nadać jej puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy
MamaOskarkamasła 1 garść orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych usunęłam brązową skórkę. Ciastka i orzechy wrzuciłam do malaksera i szybko, niezbyt długo zmiksowałam,następnie wlałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie zmiksowałam do połączenia się składników. Konsystencja przypomina mokry piasek(...)Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam około 2 łyżki DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam
Blondynka GotujeWszystkie słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je
Walijskie Pichcenieoczywiście pomnożyć i zrobić sernik w normalnych rozmiarach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera mielonego 50g masła 1 jajko 2 płaskie łyżki cukru kilka kropel olejku cytrynowego do ciast 100ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 galaretka truskawkowa ok. 9-10 okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia(...)masę do zgęstnienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć
Waniliowe Improwizacjeinna substancja słodząca - saszetka z niebieską spiruliną bluemajik - garść borówek - sok z cytryny Jogurty wymieszać z erytrytolem, niebieską spiruliną i sokiem z cytryny. Dobierz smaki bardziej słodkie czy cytrynowe pod siebie. Do foremek wlewać jogurt i co chwilę wcisnąć parę borówek do środka. Zamrozić i już :) Proteinowe lody truskawkowo-czereśniowe Składniki: -250g truskawek -miarka odżywki białkowej (u nas waniliowa(...)łyżki masła orzechowego (u nas z nerkowców) - 3 łyżki soku z cytryny - 4-5 łyżek ksylitolu/erytrytolu lub innego słodzidła - 60-70g pokruszonych na takie większe kawałki ulubionych ciastek lub herbatników W blenderze zmiksuj tofu z masłem orzechowym, ksylitolem, sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym na gładką masę. Spróbuj masę i ewentualnie dodaj masła lub ksylitolu. Wymieszaj masę
Candy Pandaspomiń sól) 2 płaskie łyżki drobnego cukru 50g masła, pokrojonego w kostkę 1 jajko 100ml jogurtu naturalnego 50ml mleka 50g cytrusowej skórki kandyzowanej, u mnie: gotowa miesznka pomarańczowej i cytrynowej Rozgrzej piekarnik do 220stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Malakser: Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do misy. Dodaj masło i pulsuj, aż całość zacznie przypominać bułkę(...)delikatnie zagnieć ciasto. Wyjmij kulę ciasta na posypany m ą k ą blat. Delikatnie uklep, albo rozwałkuj na wysokość 2.5cm. Wycinaj kółka ostr ą foremk ą do ciastek i układaj na blaszce. Resztki uklep jeszcze raz, w miarę potrzeby, i użyj do wycinania kolejnych scones. Posmaruj odrobin ą mleka, posyp ewentualnie cukrem demerara i piecz przez
Lejdi of the houseKruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują
Zasmakuj Kuchnizamówiłam między innymi właśnie takie foremki na ciasteczka w kształcie bałwana. Synek nie dawał mi spokoju, musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 230g masła, jajko, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli(...)śmietankowego, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować. Foremka jest bardzo wygodna w użytkowaniu i poręczna. Poza tym jest mocna, dzięki czemu nie zmienia kształtu podczas wycinania ciastek. Nadaje ciastkom bardzo ładny i równy
Z miłości do słodkościmąki gryczanej, 2 jajka, 200ml mleka, 50ml oleju rzepakowego, 50g ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, jabłko, banan. Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 300ml śmietanki kremówki, galaretka cytrynowa bez cukru, 70ml wrzątku, 1-2 łyżki ksylitolu. 1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. 2. W drugiej miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem i olejem(...)czas, aby zbyt szybko nie zakrzepła. 7. Schłodzoną kremówkę ubij, dodaj do niej galaretkę i wymieszaj. Całość przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na upieczone muffinki. 8. Udekoruj ciastka ulubionymi dodatkami, np. jadalnymi kwiatami lub sezonowymi owocami
Z notatnika dietetykazupełnie inny od naszego polskiego klasycznego sernika. W wersji, jaką znalazłam na stronie bbc , sernik polany jest polewą ze śmietany ja zrobiłam lemon curd, który idealnie pasuje do delikatnie cytrynowego smaku sernika. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie trwa tylko chwilkę, chyba najtrudniejsze jest czekanie na schłodzenie się sernika:) Do znudzenia będę przypominała zasadę, która mówi! Jeśli chcesz upiec sernik(...)Course Desery Cuisine American Keyword twaróg Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Na spód 160 g ciastek digestive 80 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych opcjonalnie 4 łyżki płatków migdałowych opcjonalnie Na masę serową 900 g twarogu trzykrotnie zmielonego użyłam tłustego 3 duże duże jajka
SprawdzonaKuchnia.plCoś na ząb na ostatkowe szaleństwa. Smażone chrupiące ciasteczka poduszeczki trochę przypominają faworki. Niestety trzeba je zjeść od razu pierwszego dnia, bo szybko obsychają, ale to
Bon appetit mon amiePomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze
Codzienna kuchnia niecodziennaposypać startą czekoladą. Taka szarlotka to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. składniki na formę 24 x 26 cm 20 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej ( po 75 g ) 1/2 szklanki wody ( szklanka 250 ml ) 500 ml śmietany 30 % lub 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu ( po 9 g ) 45-50 sztuk herbatników(...)proszku i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka lekko przstudzamy. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układmy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę ciastek przekładamy połowę masy jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na warstwie jabłek układmy kolejną warstwę herbatników a na nich umieszczamy pozostałą masę jabłkową. Na jabłkach układamy trzecią warstwę herbatników. W wysokim
Smakowite Dania