LUKIER DO WYPIEKÓW Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru i wody (lub soku) często z dodatkiem aromatów (np. cytrynowego lub pomarańczowego). Od wieków służy on do ozdabiania ciast, tortów, pierniczków, czy pączków. Nie każdy jednak wie jak zrobić taki lukier idealny – biały, słodki, chrupiący po zastygnięciu, ale niezbyt twardy. Poniżej zdradzam przepis na perfekcyjny lukier :) Składniki(...)ewentualnie olejek. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzeć cukier z wodą i ewentualnie aromatem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej jest wówczas rozsmarować (0,5-1 łyżki
Calzonella.comkolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam(...)połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej
Wiem co jemCiasto marchewkowe z kremem Chlebek dyniowy z czekoladą Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) Muffinki dyniowo - kakaowe Szarlotka(...)Cynamonowo - jabłkowy torcik Najprostsze ciasto jabłkowe Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką Wiewióreczka Babcine ciasto ze śliwkami Ciastka serowe z jabłkami
My simple kitchensłodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy(...)się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZima na ramiona moje spadła.. kolejny raz. Śnieg zasypał wszystkie drogi, twoich śladów, wiosno, nie zobaczę..hej, nie ma, nie ma ciebie.. Już mi
Wiszniówkahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis na babeczki pochodzi ze strony: magazyn-kuchnia.pl. Przepis na krem jest autorski (mój). (około 30-35
Di gotujeŚwięta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobakami, a ponieważ nie mogłam nigdzie dostać żelków w kształcie rybek, do akcji wkroczyły nożyczki kuchenne i... powycinałam sobie rybki 😄 "Złote rybki" - puszyste, cytrynowe babeczki z maślanym kremem cytrynowym...🍋 Krem imitujący wodę, do tego wędki ze słonych paluszków i masy cukrowej oraz złote rybki, również wycięte z masy... 🐟 "Kawior" - kruche krakersy ze śmietankowo - koperkowym twarożkiem, udekorowane dwoma rodzajami kawioru(...)Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie to wyglądało, ale smak był ekstra! 👌 "Kawior" na słodko - kruche
Słodko-Słony Świat Ilonymoje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj Składniki: (na tortownicę 24 cm*) 500 g sera na sernik (z wiaderka) 3 łyżki(...)oprószenia ciasta Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiPonieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :)) Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem. Jagodowej passy zatem ciąg
Walijskie PichcenieMiękkie, nie gąbczaste. Pachną śmietanką, smakują cytrynką. Jak dobra ucierana babka cytrynowa. To w zasadzie jest przepis na maślane, ucierane ciasto na babkę, wsadzone w muffinkowe papilotki. Szybko się pieką, poręczne do zapakowania na wynos. Tylko, gdzie obecnie mogą być wynoszone? Po uprzedniej dezynfekcji wszystkiego, co w zasięgu ręki, jedliśmy je w samochodzie. Kawa podana nam z okienka przez tych(...)cytryn + łyżeczka startej skórki 2 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki śmietany 18 % dodatkowo: kilka kostek białej czekolady cukier puder do zrobienia polewy z lukru cytrynowego Wykonanie: Cytryny myjemy, z jednej ścieramy skórkę. Z obu cytryn wyciskamy sok, wlewamy do kubka, do którego dodajemy również startą skórkę. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysto
Kronika Piekarnikawymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml(...)serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link
Waniliowe Improwizacjeżeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie nie zanosi się na żadne powiększanie, zawsze można poczekać na Walentynki, i upiec takie cudeńka dla ukochanej/ukochanego. Efekt murowany! Ciasteczka cytrynowe z lukrem królewskim Składniki: (na 40-50 sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty
Pożeraczka, czyli raz adobrzezabezpiecza paczki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz olejki np. rumowy, cytrynowy. Sposoby formowania pączków. Ciasto na pączki wyrabia się podobnie jak ciasto drożdżowe zwykłe lub parzone. Istnieje kilka sposobów formowania pączków: Formowanie z krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było(...)mąką i przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło: Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się
Ciastka - domowe słodkościłyżeczki skorki otartej z cytryny (lub kilka kropli esencji cytrynowej) do przełożenia: gęsty dżem lub powidła cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodać jajko ciągle ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem, zmiksować, wsypać mąkę migdałową, cynamon i skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia się składników. Z ciasto uformować 2 kule, każdą spłaszczyć(...)się płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego
Obiad gotowyWyglądają po "amerykańsku", ale to nasze, polskie oponki serowe. Doskonałe nie tylko w tłusty czwartek! Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki - nie wymagają długiego
Kulinarne Inspiracjefarsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru
królestwo garówfarsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru
królestwo garów