pomarańczową i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto : utrzeć smalec. Dodać do niego żółtko i cukier puder. Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać z niego prostokąty lub owalne kształty(...)zanurzać). Rurki zanurzyć w tłuszczu. Ostudzone rurki owijać ciastem. Końce ciasta zlepiać białkiem. Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią. Podczas smażenia, gdy ciastka wypłyną wyjmować metalowe rurki. Następnie dosmażyć ciastka. Wyjmować usmażone ciastka na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawić do ostudzenia. Rurki napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem. Krem na końcach
królestwo garówCytrynowe kuleczki z kaszy jaglanej Nie samymi pastami i zupami człowiek żyje i od czasu do czasu pasuje zjeść coś słodkiego. Aby wyzbyć się wszelkich wyrzutów sumienia, że dupa rośnie w niekontrolowany sposób i nie mieścimy się w ulubione spodnie, dobrze jest użyć „zdrowych” produktów do wyrobu naszych słodkości. Przynajmniej po części będziemy się z tym dobrze czuli(...)więcej będziemy zadowoleni z siebie, że zamiast skoczyć do stonki po ciastka na promo ruszyliśmy te duże cztery litery i zrobiliśmy coś własnoręcznie. Idąc dokładnie tym tokiem rozumowania chwyciłem za garnek i ugotowałem kaszę jaglaną, która jest świetną bazą do słodkości. Skoro sprawdza się w sernikach to czemu nie w kuleczkach? Była już tylko kwestia smaku… w jakim
Blendmanpołączenia. Polecam! Zerknijcie też na przepisy: Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem (moje ulubione, kruche i delikatne) - klik . Kruche ciasteczka z majonezem - klik . Marmurkowe babeczki z majonezem - klik . Babeczki cytrynowo-majonezowe - klik . (około 18 sztuk) 180g mąki pszennej 100g masła/margaryny 3 łyżki majonezu (płaskie) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli kilka kropli(...)Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni. Z powstałej masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kulkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce
Di gotujeSERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 2 opakowania budyni
Ciastka - domowe słodkościcytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. SKŁADANIE CIASTA : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek
Pani na desercytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive
Mango Papajaciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano
les mirabellesChristmas cookiesSkładniki.30 dag mąki pszennej10 dag masła1 jajo1 żółtko10 dag cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyWykonanie.Mąkę przesiać
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Mus borówkowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny z górką 250 g borówki Mus cappuccino: 330 ml śmietanki kremówki
Ciastka - domowe słodkościTo już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcikTo już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcikDrożdże należy utrzeć z łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.) Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia. Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam
Di gotujecurd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem(...)trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam szklanki, ok. 5cm średnicy i wyszło mi ok. 40 pączków. Skrawki ciasta ugniatamy ponownie, wałkujemy i powtarzamy
SmartBake.plcurd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem(...)trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam szklanki, ok. 5cm średnicy i wyszło mi ok. 40 pączków. Skrawki ciasta ugniatamy ponownie, wałkujemy i powtarzamy
SmartBake.pl