ciastka cytrynowe - 1134 przepisów (strona:34/76)

Ciasto Jesienna Fantazja-jabłkowo-budyniowe z orzechami -łatwe i wspaniałe+FILM 821

galaretki cytrynowe  -sok z jednej małej cytryny MASA BUDYNIOWA -1000ml mleka  -200g masła  -0,5 szkl cukru -2 cukry waniliowe  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 żółtka ORZECHY -ok 300g orzechów włoskich -5 łyżek miodu -100g masła  -łyżka cukru pudru DODATKOWO -ciastka karmelizowane(...)obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kolorowe kruche ciasteczka 166

najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia, rum..? (21 sztuk)  150g masła (miękkiego) 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa) 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka sporo urosną.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut w 170 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego.) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. (Początkowo będą miękkie

Di gotuje
Księżycowe BAT ciasteczka 148

tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione  w cukierni. Mam ten przepis od najbliższej sąsiadki,  Kasi. Dziękuję. Przygotowanie ciastek zamknie się gdzieś w godzinie. Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk. A są tak proste w przygotowaniu, że dziś prawie w całości zrobili je jedenasto. i ośmiolatek. Składniki(...)lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej

I tu będę miała takie te
Ciasto makowe z jabłkami 112

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8

królestwo garów
KAKAOWE CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. NA SMALCU 98

Takie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍  Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam.  Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze. Składniki: 0.5 kg mąki(...)żółtkami, skórką cytrynową i śmietaną. Wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki połącza się, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, nie za długo, tyle, aby uzyskać marmurkową jasno-ciemną strukturę.  Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuję wieczorem, a formuję i  piekę ciastka następnego

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka "České koláče" 188

posmarowania i dekoracji ciastek: 1 żółtko 20 g stopionego masła cukier puder 1. Robimy rozczyn - połowę podanej ilości mleka mieszamy w misce z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. 2. Do przesianej mąki dodajemy wanilię, skórkę cytrynową, cukier, mleko z masłem(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem  i lekko wysypanej mąką, zachowując odległość ok. 1,5 cm ciastek od ciastek oraz od brzegów blachy, gdyż ciastka rosną w trakcie pieczenia. Smarujemy rozmąconym z 2 -ma łyżkami masła żółtkiem, pieczemy na środkowym ruszcie ok. 10-15 minut

Kuchnia Prezydentowej
Szybkie ciastko z truskawkami 157

czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie dość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie! Składniki: 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko 4 łyżki maślanki aromat cytrynowy truskawki  Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy

Truskawkowa Fiesta
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 458

rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło

W kuchennym oknie Ewy
KOKOSEK OWOCOWY 70

Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Mus owocowy 1 puszka brzoskwiń

Ciastka - domowe słodkości
Cantuccini, czekoladowe z pistacjami 131

zasadzie co kto lubi, a jeśli chodzi o mnie to należę do grona jej wielbicieli. Dzisiaj coś z kategorii klasyka gatunku, czyli Cantuccini. Słowem wyjaśnienia są to podłużne ciastka dwukrotnie pieczone. Bardziej znane są pod nawą biscotti, ale Cantuccini to są dłuższe i bardziej delikatne. Pochodzą z rejonu Toskanii i najczęściej maczane są w kawie. Klasycznie występują w towarzystwie(...)chrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz skórki cytrynowej. Zapraszam.  Składniki:  4 duże jajka (L) 1 żółtko 350 g cukru drobnego 10 ml ekstraktu waniliowego 320 g mąki pszennej  60 g kakao ciemnego 1,5 łyżeczki

vaniliowoczekoladowa
Niesamowicie kremowy sernik nowojorski. 168

Przepyszny, kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek. Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach wymieszanych z cukrem pudrem i masłem, płatkach kukurydzianych, bo akurat w domu nie było ciastek, a bardzo chciało się coś słodkiego. Jest bardzo prosty do przygotowania. Kiedyś mieszając składniki

dolcevitainmykitchen
Gruszki w syropie z imbirem. 295

mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pączki ptysiowe 137

Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 250

delikatny- polecam! Piernikowe ciastka w kształcie ludzików Składniki: 225g masła 225g brązowego cukru 1 jajko 2 łyżki gęstego soku malinowego lub syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli ok. 400g mąki + mąka do podsypywania 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki(...)góra-dół. Włożyć do piekarnika i piec przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąc z pieca i zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc.  Gdy ciastka są już zimne, można zacząć je dekorować wedle uznania.  Pierwsze dwa dni ciastka są bardzo twarde, należy odczekać aż zmiękną. Można przygotować je wcześniej i schować

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania