Drożdżowe bułeczki ... dla mnie zawsze zostaną Nr 1 wśród wszystkich wypieków 💗💗💗 Kocham ich zapach ... ich smak ... nawet ich nieidealny wygląd (zawsze pękają mi podczas pieczenia, pewnie
Walijskie PichcenieJeśli ktoś lubi kawę musi się skusić na to ciacho... Słodycz śmietany i bezy przełamana delikatną goryczką kawy i to wszystko na biszkoptowym spodzie.Połączenie idealne
Malinowa Kawiarenkajest łatwy w przygotowaniu. Warto spróbować :) 1,2 kg rabarbaru kule mrożone: 20 ml syropu z owoców czarnego bzu, 12 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, (foremki do ciastek z dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier(...)przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ laski” rabarbaru: 2 pozostałe kawałki rabarbaru pokroić na 8 - 10 kawałów. Jagody jałowca rozgnieść z cukrem
królestwo garówwierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację znalazłam tutaj ; nie jest to oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo(...)odstawić na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąkę, rozwałkować na grubość ok 7 mm, wycinać kwadraty o boku ok 5 cm. Ciastka zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Smażyć partiami, w rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem ulubionej konfitury
6nieboZrobiłam trzecie podejście do zakupu gofrownicy 😎 Dwie poprzednie, wysłużyły się co prawda, ale nie byłam z nich zadowolona. Gofry wychodziły "kapciowate", a ja wciąż testowałam nowy
Walijskie Pichceniesentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw - ale jakoś(...)skośną kratkę , nie przecinając skóry.Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego, posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Podczas gdy bakłażany
Stare Garyzajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki krem(...)końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka (blisko siebie, ciastka nie rosną).Schłodzić 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie piec w 180 st. C. przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na kruche ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki gwarantuje nam niesamowitą kruchość ciasteczek. Uwielbiam takie domowe małe "co nieco" do popołudniowej kawki ... ☕ Składniki: (na
Walijskie PichcenieIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego
Kuchnia MagdaLenyosłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. 1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń(...)zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html),
Waniliowe ImprowizacjeTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiejszy przepis to inna wersja TYCH tartaletek. Spód jest taki sam, różnica polega na nadzieniu. Tym razem postawiłam na lekki, orzeźwiający krem jaglany z cytrynowym akcentem. Myślę, że fajnie wpisuje się w letnie klimaty i oczywiście ideę zdrowej kuchni Zdrowe tarty z kremem jaglanym 2017-05-29 13:09:57 Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1 szklanka płatków(...)będzie miękka. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu mieszać. Zdejmij kaszę z ognia i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zblenduj i ponownie odstaw do przestygnięcia (w momencie napełniania ciastek masa musi być letnia lub chłodna, w przeciwnym razie rozpuści spody). Delikatnie wyjmij spody z foremek. Napełnij minitarty nadzieniem, dodaj świeże owoce, posyp zmielonym ksylitolem dla ozdoby. Przechowuj w lodówce
Powiedz dietom niewypiekaniu cytrynowych, popękanych kuleczek, również pokusiłam się o ich stworzenie. Rozumiem już opinie i komentarze. Te ciacha są naprawdę rozkoszne. Wyjątkowo kruche, aromatyczne, delikatne. Co istotne, przy przygotowywaniu nie trzeba brudzić blatów, wałków, foremek. Wystarczy jedna miska i blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto ma konsystencję idealną do formowania w dłoniach. Z podanych składników wychodzi spora porcja cytrynowego gryzienia(...)kilka godzin dziennie, będą .. tacy jak dotąd. A ciasteczka cytrynowe.. to tylko ciasteczka, ale warto dzielić się tym, co pyszne. Były pyszne! Jeśli przed Wami momenty, które chcecie umilić innym, lub też sobie, zwykłym ciepłym i słodkim gestem - zróbcie co i ja uczyniłam. Domowe, bardzo, bardzo wyjątkowe kule cytrynowe. Składniki: 100 gram białej czekolady 70 gram masła ( około
Kronika Piekarnikajeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam(...)budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia
Waniliowe Improwizacje(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Muffiny z borówkami są idealne do popołudniowej herbaty. Chrupiące z wierzchu, a w środku wilgotne… 🙂 Niebo w gębie! Jestem
Kuchnia Bazylii