właściwie przypomniałam sobie te ciacha z dzieciństwa. Troszkę pozmieniałam, ulepszyłam, uzdrowiłam. Buzia aż się śmieje na ich wspomnienie. Pamiętacie je? Kilka składników, kilka minut i gotowe. To jak? Robimy? CIASTKA OWSIANE BEZ PIECZENIA Składniki: 100 g masła roślinnego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 2 szklanki uprażonych płatków owsianych razowych ( tutaj pisałam(...)dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką nakładamy zgrabne porcje ciasteczkowe. Pozostawiamy do wystudzenia. Zajadamy powoli, powolutku, delektując się smakiem pierwszego ciastka, drugiego ciastka, trzeciego...... dziesiątego :) Smacznego
Naturalna Kuchniałyżeczki cukru 50 g czekolady deserowej wykonanie: Orzeszki siekamy na grubsze kawałki. Przekładamy na suchą, gorącą patelnię. Dodajemy cukier i chwilkę karmelizujemy orzeszki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka delikatnie polewamy czekoladą, tworząc tzw. paski lub kratkę i posypujemy karmelizowanymi orzeszkami. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby czekolada stężała
Domowy Smak Jedzeniapierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne" Składniki: 300 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki(...)gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Śmietanę ucieramy z masłem orzechowym ( miałam masło orzechowe z kawałkami orzechów), 200 g cukru, mąką ziemniaczaną
Słodkości i nie tylkomiętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Listki mięty bardzo drobno(...)ostygniętej czekolady dodać 1/3 część ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję śmietanki, wymieszać. Mus wykładać do pucharków, kubeczków, szklanek. Dodatkowo, by urozmaicić deser, można dodać miasteczkową warstwę. Ciastka pokruszyć, do okruszków dodać niewielką ilość alkoholu – wymieszać. Na dnie naczynek do deserów ułożyć warstwę ciasteczkową, na ciastka mus. Deser schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem udekorować
kolorowotorcikowodruga od razu leciała po ciastka z galaretką i życie znów miało sens. Pamiętam moment, kiedy Ilona rozstała się z partnerem i późnym wieczorem, smutna do mnie zadzwoniła. Ciastka to było zdecydowanie za mało. Szybko wymyśliłam więc ciasto/tort, które będzie idealnym zamiennikiem naszych ulubionych ciastek i zdecydowanie poprawi humor Ilonie. Tak powstał tort delicja - biszkopt + galaretka
Gotowanie i blogowaniewyjątkowego- lava cake - pyszne czekoladowo-czekoladowe ciacho z płynnym środkiem - wylewającą się po przekrojeniu pachnącą ... czekoladą :) Teraz sami/same możecie przygotowywać w domu czekoladowe fondanty :) :) :) SKŁADNIKI (na 9 ciastek - dzisiaj nie liczymy kalorii :)) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła 8 ły żek cukru 4 średnie jajka 2 ły żki mąki pszenne j szczypta soli masło(...)czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko m i ksując. Foremkę do mu ffinów ( 9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wycią gamy z foremki - możemy pomóc sobie
Moje Kuchenne Rewelacjezaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka!) 3 ł yżki kaw y cappuccino (proszek) 150 g cuk ru cukier(...)proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajk a pianka: 300 ml śmietany 30 % 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: s pód: C ałe ciastka zanurzamy na chwile w zimnej kawie i układamy w formie jedno obok drugiego. masa serowa: Ser, jajka, cukier, cukier waniliowy, kawę cappuccino (sypką), mleko w proszku przekładamy do misy
Bon appetit mon amieświetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Spód 250 g ciastek degistive 50 g masła Mus jeżynowy 450 ml śmietanki kremówki 400 g jeżyn 5 łyżek cukru 2 i 1/4 łyżeczki żelatyny Spód Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy(...)dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki. Mus jeżynowy Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody
Wędrówki po kuchniKochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość(...)migdałów, która jest niczym innym jak mielonym migdałem. Można ją wyjadać prosto z opakowania! Mąka z migdałów SYMBIO nie jest gorzka i idealnie nadaje się do tych właśnie ciasteczek! W robieniu ciastek migdałowych istnieje zasada , którą wpajały mi sycylijskie sąsiadki- ilość mączki z migdałów = ilości cukru pudru. Przetrzymałam je minute dłużej w piekarniku, aby skorupka zrobiła się lekko brązowa
Z Kuchni Do KuchniCzas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Spód 300 g czekoladowych ciastek degistve 80 g masła Sernik 700 g twarogu 250 g mascarpone 400 g jeżyn 200 g cukru pudru* 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch 330 g śmietany(...)łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty z wanilii Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut
Wędrówki po kuchniniego już niejednokrotnie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja. Jego smak można urozmaicać bakaliami, owocami - czy chociażby zastosowaniem rożnego rodzaju ciastek. Dodatkowe składniki mogą być układane warstwami - jak również dodawane do masy. (Forma o wymiarach około 21 x 26 cm) Masa ciemna: 1/2 l mleka 1/4 szklanki cukru 1/2 kostka masła(...)wsypać powoli i energicznie mieszając (najlepiej końcówką do ubijania)- mleko z kaszą i kakao. Zgęstniałą masę (gorącą) przelać na herbatniki, chwilkę odczekać (5 minut wystarczy) i ułożyć drugą warstwę ciastek. Podobnie przygotować masę jasną. Od razu ugotować 1/2 litra mleka z masłem, cukrami i wsypać kaszę. Masę przełożyć na ciastka i po odczekaniu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Przygotować
Di gotujeTorcik czekoladowy – przez DomoweTorty.com Torcik czekoladowy ,DomoweTorty.com Delikatny torcik czekoladowy, który zrobicie dość łatwo i szybko nie używając nawet piekarnika. Skruszone, owsiane ciasteczka, tworzą oryginalną, smaczną podstawę, na której znajduje się pyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy(...)który przypadnie do gustu większym i mniejszym wielbicielom czekoladowych smaków! Smacznego! SKŁADNIKI NA TORCIK: 300 g. czekoladowych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 500 g. serka mascarpone 250ml. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g. ciemnej czekolady (zawartość kakao 85%) DO OZDOBY: 50 g. ciemnej czekolady 100 g. białej czekolady
Domowe TortyBabeczki wyszły mięciutkie, puszyste i z lekkim posmakiem czekolady. Można użyć kefiru/maślanki o dowolnym wariancie smakowym i nadać im własnego, ulubionego akcentu. Dodatkowym plusem jest fakt, że ciastka długo zachowują swoją świeżość, więc bez problemu można upiec ich większą ilość. Jednakże zapewniam...- i tak znikną w ekspresowym tempie! (12 sztuk) 90g masła/margaryny 1/2 szklanki(...)mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu dekorować wg uznania. Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Babeczki pieczone w papilotkach - po upieczeniu będą ciężko odstawać
Di gotujeMalutkie, czekoladowe babeczki z niespodzianką w środku pyszny krem z mascarpone i kruszonych ciasteczek Oreo będzie dopełnieniem słodkiej przekąski na początek dnia. A może taką wersję babeczki wybierzecie do koszyczka Wielkanocnego? 40 min 16 sztuk składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego 16 ciasteczek Oreo krem: serek mascarpone 5 ciasteczek oreo wykonanie: Masło, kakao i wodę roztopić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól pomieszać. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo
Ania i Marcin gotująmogę zjeść pełnego posiłku. Od długiego czasu jednak ich nie kupuję, bo skład jest daleki od doskonałości. Przepisów na domowe batony jest dużo. Alternatywą są choćby bananowe ciastka . Ciastka ciastkami, ale baton, to baton :) Czym się różni mój baton od tego ze sklepu? Nie ma dodanego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, emulgatorów i wzmacniaczy smaku, żadnych aromatów
Kucharzyca