ciasteczka - 39423 przepisów (strona:235/2629)

Sernik Tahini (Tahini cheesecake) 200

sezamowej   2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: spód: Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa(...)Tahini.  Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła, bo inaczej sernik będzie pękał). Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku

Bon appetit mon amie
Sernik z mango i matcha 221

mango: 1 puszka mango  1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na drobny pył. Łączymy je z wiórkami kokosowymi. Dosypujemy sproszkowaną zieloną herbatę (matcha). Masło rozpuszczamy. Dolewamy do ciastek, mieszamy. Ciastka z masłem przekładamy do formy. Dociskamy do dna dłonią lub łyżką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: Serki homogenizowane miksujemy z serkiem(...)studzimy dokładnie.  Przestudzoną żelatynę łączymy z odrobiną ubitej śmietany, następnie śmietanę z żelatyną łączymy z serkami.  Masę dzielimy na 2 części. 1 część nakładamy na spód z ciastek odstawiamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotowujemy masę z mango. masa z mango: Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Mango z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem

Bon appetit mon amie
Baletki makowe z konfiturą różaną 172

Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone konfiturą z płatków róży. Przygotowanie ciasteczek zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ciastka to idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: 4 jajka, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki mąki, 1,5 łyżki suchego maku, 1/2 słoiczka konfitury z płatków róży Polska Róża . PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka oddzielam od białek. Białka(...)ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Przestudzone ciasteczka smaruję konfiturą z płatków róży i sklejam.  Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam konfiturę z płatków róży

Tradycyjna kuchnia Kasi
tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką 165

średnicy foremek. Foremki wyłożyć ciastem, nakłuć je widelcem w kilku miejscach i do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 10 minut. Wystudzić i delikatnie wyjąć ciastka z foremek.  Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać dwie łyżki kremówki i mieszając rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Łyżkę(...)dżemu odłożyć, resztę wyłożyć na dno tartaletek. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie zmiksować krótko z mascarpone. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na ciastka. Odłożony dżem podgrzać (można kilka sekund w mikrofali) i polać tartaletki po wierzchu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik nowojorski -pyszny i mega kremowy 177

Uwielbiam serniki,w każdym wydaniu,ten robiłam pierwszy raz i wyszedł pyszny ,mega kremowy,i bardzo delikatny,polecam serdecznie..... Składniki: na spód: 140 g  ciastek  70 g masła na masę serową: 900 g sera sernikowego 250 gr cukru 3 łyżki mąki, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub olejku waniliowego skórka starta z jednej cytryny 200 g kwaśnej śmietany(...)masło,wymieszać Tortownicę (25-26 cm)szczelnie owinąć z zewnątrz  folią aluminiową przyciskając folię brzegiem tortownicy (dla uszczelnienia) dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować margaryną ,ciastka wysypać na dno tortownicy docisnąć i wstawić do lodówki na ok 30 min. Wszystkie składniki   na masę serową umieścić w misce i zmiksować na gładko  masę wylać

Swojskie jedzonko
Róże z ciasta francuskiego 148

dzieciństwa pamiętam ogród pełen róż. Tęcza kolorów i mnóstwo rozmaitych kształtów pąków kwiatów. Smak różanej mgiełki z Ogródka Dziadunia przywołuje te wspomnienia. Podobne ciastka widziałam już wiele razy - podobne w kształcie, bo z ciasta chyba do faworków. Moja dzisiejsza wersja jest zdecydowanie szybsza :) Składniki: rolka ciasta francuskiego(...)konfitura z płatków róż Z ciasta francuskiego wycięłam dwa rodzaje kwiatków - mniejsze i większe. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam większe kwiatki a na nich mniejsze. Środek każdego ciastka docisnęłam palcem. Łyżeczką nałożyłam konfiturę na każde ciastko i piekłam przez 12 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Sernik na zimno z galaretkami 199

kolejną galaretką, a wszystko tak cudownie pyszne i lekkie. Składniki: (tortownica 30cm) 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g serka homogenizowanego 100g cukru pudru 30g żelatyny 0,5 szklanki wrzątku kruche ciastka – do wyłożenia dnia tortownicy 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki jagodowe Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę pomarańczową oraz galaretkę wiśniową. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody(...)pudrem i serkami homogenizowanymi, pod koniec miksowania partami dodajemy letnią/zimną żelatynę. Po dodaniu żelatyny miksujemy jeszcze 5 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na dnie kruche ciastka i wlewamy cienką warstwę masy serowej. Tylko tyle sera, by zakrył ciastka. Galaretki wyjmujemy z lodówki, wyciągamy z miseczek i kroimy na kawałki. Pokrojone delikatnie mieszamy z resztą

Gotowanie i blogowanie
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 184

domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO(...)PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort urodzinowy bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 145

dałam z kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao dżem do przełożenia śmietana ryżowa cukier kokosowy kilka kruchych ciastek (ja dałam ryżowe) Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto(...)ciasta, bez kakaa wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część, kakaową wyłożyłam dżem, a na trzecią część ciasta wyłożyłam krem. Na kremie ułożyłam ciastka ryżowe, jedno obok drugiego. Na ciastka wyłożyłam czekoladę. Na sam koniec tort ozdobiłam kremem ze śmietany ryżowej

nietadieta
Sernik z lemon curd 266

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK Z LEMON CURD Składniki na spód: - 250 gramów ciastek pełnoziarnistych typu digestive - 100 gramów masła Przygotowanie spodu: Pokruszone ciastka i rozpuszczone masło miksujemy razem do uzyskania konsystencji bardzo mokrego piasku. Wyklejamy masą tortownicę i schładzamy w lodówce przez(...)napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Wyjmujemy formę z lodówki, masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około

Życie zamknięte w smaku
Walentynkowy deser z mango i truskawkami 418

truskawek i kruchy spód z ciastek? Czego chcieć więcej! Idealny deser na romantyczny wieczór we dwoje! Składniki (na 4 porcje, należy przygotować 4 obręcze cukiernicze): Spód: 150 gram ciastek owsianych lub herbatników 30 gram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina wrzątku 3-4 łyżki cukru 80 ml schłodzonej kremówki, 36% kilka(...)gram świeżych truskawek (lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny 50 ml śmietanki kremówki, 36% 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzątku świeże truskawki do dekoracji i mięta Ciastka miksuję w malakserze na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Obręcze stawiam na desce, wyłożonej folią spożywczą i rozdzielam między nie masę ciasteczkową, którą ugniatam następnie łyżką

Mango Papaja
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 247

ponad 132 tys. odwiedzin mojego bloga :)  Wszystkim gościom bardzo dziękuję za wizytę, serdecznie Was pozdrawiam i zapraszam do kontynuowania odwiedzin :)   Składniki (na 4 porcje): ok. 150 g ciastek (u mnie były to pierniczki , których wciąż sporo w pojemniku i szkoda wyrzucić) ok. 300 g zmielonego twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła(...)ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła. Do masy dodać orzechy. Całość dobrze wymieszać i ustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka owsiane z bakaliami i polewą czekoladową 178

bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki brązowego cukru lub zwykłego białego ( lub bez jeżeli ktoś woli mało słodkie ciastka) – płaska łyżeczka sody oczyszczonej – płaska łyżeczka soli ( najlepiej zdrowej, himalajskiej) PRZYGOTOWANIE: W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel w blenderze (ale nie na mączkę). Następnie(...)też wersję z polewą czekoladową, też smaczne :) POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając. Ciastka poukładaj na kratce i polewaj lekko przestudzoną polewą. Możesz je posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. REKLAMA

Calzonella.com
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 250

wyłączyć palnik i mieszając miód, doprowadzić do płynnej postaci). Do miodu dodać twaróg i wodę różaną. Wymieszać na gładką masę. Herbatniki rozłożyć na papierze do pieczenia (3 x 5 ciastek). Ciastka posmarować masą twarogową(...)grubości. Na środku ułożyć banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą 176

Inspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę. Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień. Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka(...)ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze

greenscarf