Kopernika" . Ktoś powie ze lato już się kończy, a ja powiem ze na domowe lody nigdy nie jest za późno, nawet na koniec lata. Składniki: 1 opakowanie ciastek Katarzynki(...)polewie czekoladowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 300 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 100 śmietanki i pogrzewamy az ciastka zmiękną. Pozostale 200 ml śmietanki ubijamy na sztywna masę z cukrem pudrem i łączymy z piernikową masą. Przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. W czasie procesu mrożenia, masę
Życie zaczyna się w kuchnidelikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa lub cytrynowa, oraz: garść malin, garść czarnej porzeczki. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia(...)wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ja na wierzch sernika (musi być zastygnięty). Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę. Żeby
Moniki Smakołykiprawdę szybko i niestety równie szybko znika. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Składniki Spód 260 g ciastek zbożowych 50 g masła Pianka brzoskwiniowa 400 g dojrzałych brzoskwiń * 500 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru ** 1,5 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowy 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń(...)galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie Spód Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki. Pianka brzoskwiniowa Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze
Wędrówki po kuchnityko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy ciasteczkami. Nakładamy ostatnią porcję masy, znowu robimy malinowe kleksy i rozciągamy je nożem na wysokość ostatniego pięterka , wierzch posypujemy resztą ciastek. Przykrywamy foremkę folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 8 a najlepiej 12 godzin. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem żeby zmiękły. Wafel(...)Ulubiony’ 350g mleka skondensowanego słodzonego 500g śmietany kremówki, koniecznie 36% tłuszczu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo krakersów FRUŻELINA MALINOWA 200g malin 3 płaskie łyżki cukru, białego lub brązowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo
Karo in the Kitchenłyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach(...)lekko złociste. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskalistki żelatyny 300 g ciastek zbożowych pół kostki masła tabliczka białej czekolady (200 g) Dodatkowo: puszka miąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy spód do sernika. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Wysypujemy pokruszone ciastka i dociskamy szklanką nadając odpowiedni kształt (pamiętając o wysokim rancie). I wstawiamy do lodówki. 4. Miąższ ze świeżego koksa kroimy w kostkę. 5. Listki żelatyny moczymy w wodzie, by zmiękły. Odciskamy z nadmiaru wody i podgrzewamy chwilę w mikrofali, aż się rozpuści (należy uważać, by się nie zagotowało). 6. Ser miksujemy w malakserze lub ręcznie, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, pokrojonego
Karczma Honoriettymyśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo 40 g masła Ciastka drobno pokruszyć i wlać stopione masło. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce(...)ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser skręcić przez maszynkę dwukrotnie, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Miksujemy krótko, aby nie napowietrzyć sernika. Wlać masę serową na ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować aż do wystudzenia. Dodatkowo 4 marakuje 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru
O kuchni z uczuciemradość była jeszcze większa kiedy piątego słodziaka przysłała nam kochana Ania 😚 Musimy przyznać, że te batoniki pozytywnie urozmaicały nam ciężki studencki styczeń. Nazwa: Baton kakaowa pomarańcza / jagodowa radość / ciasteczko z orzechów nerkowca / kakaowy i truskawkowy z chrupkami Firma: Nakd / Dystrybutor PL: Stewiarnia Skład: kakaowa pomarańcza – daktyle 40%, orzechy nerkowca 40%, rodzynki 14%, kakao 5%, naturalny aromat. jagodowa radość – daktyle(...)orzechy nerkowca 31%, rodzynki 17%, maliny 3%, naturalny aromat. ciasteczko z orzechów nerkowca – orzechy nerkowca 51%, daktyle 49%. kakaowy z chrupkami – daktyle 43%, proteinowe chrupki sojowe 16% (soja, skrobia z tapioki, sól), rodzynki 16%, orzechy nerkowca 15%, kakao 5%, sok jabłkowy z koncentratu 4%, naturalny aromat. truskawkowy z chrupkami – daktyle 43%, chrupki sojowe 17% ( soja, skrobia z tapioki, sól), orzechy
Candy Pandasgdzie można stworzyć własne ulubione połączenie ( tutaj ) lub kupić gotowca ( tutaj ) . Jak widać my raczyłyśmy się zdrową wersją i tą z mniej zdrowym dodatkiem… no ale przecież tym ciastkom nie da się oprzeć! 😍 PS Dziękuję wszystkim za kciuki! Egzamin instruktorski zdany! 💪 No to jedziemy dalej z tym koksem i w kwietniu będzie kolejny ale o tym kiedy(...)malina liofilizowana 2,6%, borówka amerykańska liofilizowana 2,6%. Cookiem&Cream: płatki owsiane, granola (płatki owsiane, cukier, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, kaszka kukurydziana, pełnoziarnista mąka pszenna, kakao), ciastka z kremem (mąka pszenna, cukier, kakao, olej palmowy, skrobia pszenna, syrop g-f, subst. spulchniające, sól, lecytyna sojowa, aromat), muszelki czekoladowe (pełnoziarnista mąka pszenna, mąka graham, kaszka kukurydziana, cukier, glukoza
Candy Pandasprostych ciasteczek składających się jedynie z bananów i płatków owsianych. Przepis wycięłam z jakiegoś (nie wiem jakiego) czasopisma. Dodatek cynamonu jest dość tutaj kluczowy:) Składniki na ok. 10 ciastek: * 2 duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek(...)płatkami. Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore. Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut. To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre na II śniadanie albo na przekąskę poza domem, nie kruszą się i trzymają formę. "Jeden gram praktyki jest lepszy niż
Zdrowa Kuchnia Sowyprostych ciasteczek składających się jedynie z bananów i płatków owsianych. Przepis wycięłam z jakiegoś (nie wiem jakiego) czasopisma. Dodatek cynamonu jest dość tutaj kluczowy:) Składniki na ok. 10 ciastek: * 2 duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek(...)płatkami. Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore. Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut. To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre na II śniadanie albo na przekąskę poza domem, nie kruszą się i trzymają formę. "Jeden gram praktyki jest lepszy niż
Zdrowa Kuchnia Sowyczekoladą i chrupiącą praliną. Słodki, bogaty, z oreo i o smaku oreo. Wszystko to co tygryski lubią najbardziej. Ciasto czekoladowe, wilgotne, bez potrzeby nasączania. Krem z ciastek oreo, chrupiąca pralina orzechowa i czekoladowy krem ganache. Ozdobiony polewą lustrzaną i tym co dzieci lubią najbardziej. Tort marzenie moich najmłodszych. Chciały bardzo szybko się do niego dobrać(...)jest trudny. Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery
Piekarz-Kucharz-Garkotłukochłody na bazie zsiadłego mleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się nie kończy. spód: 300 g ciastek 90 g masła masa serowa: 400 ml zsiadłe mleko 250 ml śmietanki kremówki 30% 800 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny masa truskawkowa: 200 g truskawek(...)łyżeczki żelatyny masa mango: 1 mango średnie 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny pozostałe: 1 galaretka truskawkowa 50 dkg truskawek Ciastka kruszę blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe.Mieszam dokładnie. Formę o średnicy wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Masa serowa
wesoła kuchniałyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn garść drobniutko posiekanych listków mięty garść posiekanej bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy. Ciasto nie lepi się bardzo ale warto je schłodzić 20 minut(...)ciasta wałek i tniemy go ostrym nożem na plasterki o grubości ok pół centymetra. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C i pieczemy ciastka ok 15 minut. Studzimy na blaszce
Dzieje kuchennej WiewióryKolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekłam ok.17-20 minut, na termoobiegu. Upieczone ciastka odstawiłam do wystudzenia i dopiero wówczas je zdjęłam z blachy. Od razu po upieczeniu były bardzo miękkie. Wystudzone ciacha przechowuję w metalowej puszce. Smacznego
Smaczne Zdrowe