cukierniczych, piekarskich i smażalniczych, w tym popularne frytury używane do głębokiego smażenie frytek czy kotletów pieczywo produkty smażonych przemysłowo (przekąski) żywność typu fast food masło orzechowe zupki chińskie ciastka, biszkopty, herbatniki, paluszki, krakersy chipsy Spożycie trans-kwasów tłuszczowych w Polsce szacuje się na 2,8-6,9 g dziennie, podczas gdy ich dostarczana ilość nie powinna przekraczać(...)dawki szkodliwych kwasów tłuszczowych powinniśmy jak najrzadziej jeść produkty, które w składzie mają olej palmowy. Nie można zignorować także rakotwórczych zanieczyszczeń oraz niekorzystnego wpływu na środowisko. Różnego rodzaju sklepowe ciastka, czekolady, batony, kremy czekoladowe (aż 1/3 Nutelli to tłuszcz), słone przekąskach i fast-foody na pewno nie powinny pojawiać się w naszej diecie regularnie (a najlepiej w ogóle
Powiedz dietom niepolecam. Spód 150 g herbatników 100 g masła Masło roztopić, a ciastka dokładnie zmiksować, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć ciastkami, dokładnie je docisnąć do dna. Piec w 180 stopniach C około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Ser 1 kg sera śmietankowego 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka cukru 3 płaskie(...)następnie dodać jajka, żółtka, skórkę z cytryny i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę, wymieszać dokładnie i wlać śmietanę.Wszystko dokładnie zmiksować, ale krótko. Wlać masę serową na upieczone i wystudzone ciastka. Piec sernik przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec około 1 godziny. Wyłączyć piekarnik, ale sernika nie wyjmować. Poczekać
O kuchni z uczuciemProste ciastka z ciasta francuskiego. ciasto francuskie *, 4 twarde jabłka, 4 łyżki cukru, 50 ml brandy, cukier puder Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać. Gotować aż płyn odparuje. Odstawić jabłka(...)niego krążki (średnica ma być większa od długości cząstek jabłek), na jednej połowie krążka układać jabłko, brzeg ciasta posmarować rozmąconym białkiem, przykryć drugą stroną krążka, lekko docisnąć brzegi. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Z porcji ciasta i wychodzi około
królestwo garówbudyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle gotujemy. Budyń mieszamy z mlekiem(...)Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Beaty. A razem ze mną wypiekały: Dorota , Małgosia , Edyta , Lidia
Życie zaczyna się w kuchnipory wszystkie ciasteczka jakie zdarzało mi się piec, były przygotowywane raczej dla młodszej części rodziny, czyli głównie słodkie, cukierkowe, czy czekoladowe pyszności Dzisiejsze owsiane, są ich całkowitym przeciwieństwem, a co za tym idzie, nie przypadły do gustu mojemu Synowi, a już tym bardziej Mężowi Mogę więc chyba śmiało powiedzieć, że dzisiejszy przepis jest skierowany do damskiej części społeczności(...)ciasteczek możemy użyć kawałków czekolady, ulubionych soków, czy nawet orzechów Składniki na ciasteczka: szklanka mąki owsianej ( przepis na mąkę ) 2 szklanki płatków owsianych garść podprażonych nasion słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy 6 łyżek soku z pomarańczy 90g prawdziwego masła/margaryny 1 jajko 0,5 szklanki drobnego cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie ciasteczek
NiePieprz.plSzybki przepis na pyszne i idealnie kruche ciasteczka???....Jak co weekend gdy mam nieco więcej czasu by poświęcić się kuchni myślę co podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się(...)Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe 40 minut. Z podanej ilości składników otrzymałam 38 sztuk. Dzięki obecności proszku do pieczenia ciasteczka dosyć wyraźnie rosną. Skusicie się ??? Składniki : 38-40 sztuk 200 g mąki pszennej 65 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) skórka otarta
vaniliowoczekoladowaCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny(...)stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaWitajcie :) mamy okres przedświąteczny i większość z Was ma dużo zajęć ale kawkę lubicie i pewnie ciasteczka też :) Dzisiaj mam dla Was propozycję błyskawicznych biszkoptowo-makowych ciasteczek z powidłami. Ciastka są przepyszne i szybko znikają z talerza. Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)oleju 1 łyżka maku do ciasta i troszkę do posypania 1 mały słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciastek Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta
Sama słodycz i szczypta chiliGrudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)słoików i szczelnie zamknąć, żeby były chrupiące. W tym roku upiekłam okrągłe ciasteczka, a do nich górę w kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu. Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g mąki Pełne Ziarno Pszenna
Kulinarne przygody Gatitygodz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Odpoczęte ciasto, podzielić na mniejsze porcje. Porcje ciasta rozwałkować na grubości 3-4 mm. Wycinać ciastka za pomocą(...)foremki do pierniczków i ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrobić i zrobić kolejną porcję ciastek. Wierzch ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przetrzeć mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki
Moje domowe kucharzenieZnacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :) SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek) 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy 100 g mąki pszennej 180 g cukru(...)pieczenia. Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki, które układamy na pergaminie i spłaszczamy dłonią. Na wierzchu układamy czekoladowe ozdoby i lekko dociskamy. Pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Studzimy na kratce i zajadamy. Smacznego :) Jedno ciastko - ok. 160 kcal Przepis pochodzi z książki "Strączki", którą możecie wygrać w konkursie KLIK! Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne Rewelacjeza pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. Górę ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przecieramy mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Pierniczki
Kuchnia Łukaszainne modele słuchawek Sudio 2. Ręcznie robiona mucha Mucha nie siada 3. Drewniane spinki do mankietów PapaTimber Jeśli chcielibyście zrobić prezent samemu, świetnie sprawdzą się własnoręcznie upieczone ciasteczka – je także można przygotować wcześniej :) 1. Pierniczki 2. Ciasteczka czekoladowe 3. Ciasteczka Rudolfy 4. Ciasteczka Lego
CiastkozercyFormę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka(...)ciastka zbyt mocno nie stwardniały
Di gotujeUwielbiam szybkie pucharkowe desery i smak amaretto. Dziś zapraszam Was na pyszny deser amaretto (z mascarpone). Do przygotowania deseru użyłam mojego ulubionego syropu barmańskiego Amaretto (bez alkoholu) oraz pysznych ciasteczek francuskich, które namoczyłam w kawie. Deser przygotowuje się w kilka chwil. A potem już można się tylko delektować smakiem. Spróbujcie, polecam. Składniki: 125 g mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru(...)łyżeczki syropu barmańskiego Amaretto 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ciasteczka francuskie Brześć 1 filiżanka kawy* na wierzch deseru: płatki migdałowe i szczypta ciemnego kakao *u mnie z 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Przygotowanie: Do miseczki przekładamy serem mascarpone, dodajemy jogurt naturalny, syrop barmański Amaretto i cukier puder, całość dokładnie mieszamy do połączenia. Próbujemy. Zaparzamy małą filiżankę kawy. W miseczce układamy
Słodkie okruszki