wyłączyć palnik i mieszając miód, doprowadzić do płynnej postaci). Do miodu dodać twaróg i wodę różaną. Wymieszać na gładką masę. Herbatniki rozłożyć na papierze do pieczenia (3 x 5 ciastek). Ciastka posmarować masą twarogową(...)grubości. Na środku ułożyć banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście
Weekendy w domu i ogrodzieInspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę. Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień. Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka(...)ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze
greenscarfkońcu się doczekało, że zrobiłam. Teraz wiem, że jest pyszne. Bez pieczenia, szybkie do zrobienia, mało pracy. Koniecznie musicie wypróbować, bo warto. Składniki Spód ciasta 170 g ciastek herbatników 90 g masła Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć(...)zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie
O kuchni z uczuciemPyszny pomysł na weekendowe ciasteczka, robi się je bardzo szybko, potrzeba do nich niewiele składników, smakują obłędnie, a do tego to o wiele zdrowsza wersja niż kupne wypchane cukrem, tłuszczami trans i przetworzoną mąką ciasteczka. Można zrobić je z dowolnej mąki ja użyłam zmielonych płatków owsianych, można użyć miodu, syropu klonowego lub ksylitolu, nie ma w nich dodatku jajek(...)dlatego ciasteczka mogą wyjść dosyć sypkie więc najlepiej zrobić małe ciasteczka na jeden kęs, a nie weganie mogą dodać jajko jeśli nie lubią takiej wersji :) do wyboru do koloru, śmiało modyfikujcie składniki, jeśli macie uczulenie na miód zamieńcie go syropem klonowym, jeśli macie nietolerancje na gluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :) Składniki
zdrowa vege kuchniaBardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa - znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :) SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek
Moje Kuchenne RewelacjePadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku(...)połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp. 175 st.C przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze
Dzieje kuchennej Wiewióryzielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić
Monia miesza i gotujejedne z ciastek które uwielbiam robić, zawsze się udają! Z kawałkami czekolady i bakaliami, u mnie najczęściej z suszonymi morelami ;) Składniki: puszka czarnej fasoli 30g fruktozy 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Dodatki (opcjonalnie): bakalie – do wyboru orzechy, suszone owoce wg. gustu 1/2 czekolady gorzkiej 70% Przygotowanie: Składniki(...)zblendować. Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone na kawałki bakalie i czekoladę, zostawić do zgęstnienia – około 1 godzinę. Gdy masa zgęstnieje nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem, formując ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 180ºC przez 15min, z termoobiegiem. I już, to takie proste! Każdemu się uda :) A ile przyjemności z zajadania ;) Smacznego! Przepis ze strony
Jak gotować i nie zwariowaćmiodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek(...)rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka
Z miłości do słodkościCiasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na "testowanie". Są bardzo kruche i słodkie, ale bez przesady, bo mrożone truskawki skutecznie dodają troszkę kwaskowatości. Składniki na ok 80 sztuk: Ciasteczka: 30 dkg mąki tortowej 30 dkg margaryny 2 żółtka 3 łyżki(...)posiekanych lub startych orzechów 5 dg cukru kryształu Masa truskawkowe: 125 dkg margaryny lub masła 1/3 szklanki cukru pudru 25 dkg świeżych truskawek Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka: Mąkę i margarynę posiekać, dodać żółtka, śmietaną oraz łyżeczkę octu. Posiekać wszystko razem, a następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować
Kuchnia w czekoladzienastępnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypując mąką). Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdemu misiowi lub ludkowi dajemy do łapek np. po jednym migdale. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C, do zarumienienia
Domowy Smak Jedzeniadekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru(...)gęsty - po kropelce soku z cytryny. Idealna konsystencja lukru: nie spływa z rózgi, ale też nie jest zupełnie sztywny. Jeśli lukier ma służyć tylko do wyciskania wzorów na ciasteczkach, obrysowywania konturów ciasteczek to już jest gotowy. Należy go przełożyć do foliowego worka cukierniczego (wcześniej zabarwić na pożądany kolor), odciąć końcówkę i dekorować ciasteczka. Jeśli jednak chcecie pokryć całe ciasteczka
Domowa Cookierenka Agiwilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła. Smacznego
Moje-pitraszeniecoś więcej niż tylko pójście do sklepu i kupienie prezentu. Bałwanki, na które przepis dzisiaj Wam prezentuję to niezwykle proste w wykonaniu trufle z białej czekolady z dodatkiem ciastek kokosowych i amaretto. Myślę, że te słodkie śnieżne istoty(...)rozpalą serce niejednej osoby, którą nimi obdarujecie i sprawią, że poczuje się naprawdę wyjątkowo. :) * SKŁADNIKI na 8 bałwanków 100 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 200 g ciastek kokosowych (lub maślanych) 50 ml amaretto cukier puder do obtoczenia 12 wykałaczek 16 goździków * PRZYGOTOWANIE Śmietankę doprowadź do wrzenia w kąpieli wodnej. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę i odstaw
Food Squarektóry jak zwykle zniknął w przeciagu niecałej godziny! Polecam szczególnie smakoszom batoników Snickers i nie tylko- bo ten wyjątkowy torcik smakuje każdemu! SKŁADNIKI NA TORCIK: 250 g. naturalnych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 250 g. serka mascarpone 500 g. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny pól szklanki cukru pudru 2/3 puszki masy krówkowej tabliczka czekolady mlecznej(...)polecana: Galaxy) DO OZDOBY: 3 batoniki Snickers Wykonanie torciku: PODSTAWA: Ciasteczka przekładamy do miseczki. Następnie -zgniatając je w ręku- dokładnie skruszamy. Masło roztapiamy w garnuszku. Roztopione masło dodajemy do skruszonych ciasteczek- dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy dno tortownicy (średnica 23 cm.), dociskając ciasteczka do dna, tak aby utworzyły zwartą podstawę. Wkładamy na 10 min do lodówki. Kroimy czekoladę na małe
Domowe Torty