Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 2 żółtka 60 g mielonych migdałów 40 g mielonych orzechów laskowych 100 g miękkiego masła 1
Świat CiastaSkładniki na 1 kg ciasta: 3/4 szklanki jasnego miodu 1 szklanki cukru 125 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Świat CiastaSkładniki na około 30 sztuk: 200 g mąki 150 g zmielonych migdałów starta skórka z 1/2 cytryny 100 g cukru 2 żółtka 200 g miękkiego masła
Świat CiastaSkładniki na spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy
Świat CiastaGwiazdka w Bullerbyn.... czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern. Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia
Apetyczna babeczkaSzybki piernik z powidłami – wykonamy go bowiem nawet na ostatnią chwilę – nie musi dojrzewać. Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą
Poezja smakuPrzepyszny. Przepis stary, z zeszytu mojej babci. Dodatek smalcu może intryguje, ale ciasto smakuje wybornie. Polecam wypróbować! Składniki: ciasto: 4 szkl mąki 100 g smalcu 100
Z Majeczką w kuchniŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj
Poezja smakuPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku
Z Majeczką w kuchniŁatwo, szybko i przepysznie. Składniki: Ciasto: 1.5 szklanki mąki 125 g margaryny 0.5 łyżeczki sody 2 łyżki cukru pudru (przesianego) 2 żółtka cukier waniliowy Dodatkowo: powidła
Moje pyszne gotowanie...no i dziś będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z
Codzienna kuchnia niecodziennaDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste
Codzienna kuchnia niecodzienna