Róże karnawałowe 213Składniki na około 25 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 4 żółtka 1 łyżka octu 1 łyżka wody 1 łyżka cukru
Świat Ciasta
Kruche rurki z kremem 213Składniki na około 30 sztuk rurek: 1/2 kg mąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki
Świat Ciasta
Donuts pieczone w piekarniku 221Składniki na około 18 sztuk: 200 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 170 ml mleka 50
Świat Ciasta
Jagodzianki z białym serem 236Składniki na ciasto: 300 ml letniego mleka 60 g miękkiego masła 100 g cukru pół łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g
Świat Ciasta
Ptysie 242Składniki na ciasto (20 szt.): 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Składniki na pianę białkową: 6 białek
Świat Ciasta
Drożdżówki mocno kokosowe 294Składniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek): 300 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka
Świat Ciasta
Rożki z migdałami 248Składniki na około 25 szt. 100 g masła 60 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego pół łyżeczki otartej skórki z cytryny 25 g zmielonych migdałów 150
Świat Ciasta
Piernikowe domki na kubek 236Składniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do
Świat Ciasta
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 203Składniki na 8 sztuk: 160 ml pełnego mleka 25 g masła, roztopionego 250 g mąki pszennej 40 g cukru 1
Świat Ciasta
Pączki 270Składniki na 25 szt.: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych) 75 g cukru 250 ml
Świat Ciasta
Zatapiane rogaliki 191Składniki na 30 sztuk: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru
Świat Ciasta
Cannoli nadziewane kremem z o smaku limonki 210Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50 g masła (roztopionego) 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina Nadzienie
Świat Ciasta
Jabłkowe poduszeczki 256Składniki na 12 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka
Świat Ciasta
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 244Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mleka ½ szklanki oleju kilka kropli aromatu waniliowego 500 ml śmietany kremówki
Świat Ciasta
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego 363Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska) 1 jajko 120 g pokruszonych biszkoptów ok. 100 g cukru trzcinowego 100 g
Świat Ciasta