pewne obawy co do tego ciasta. Dlatego gdy juz przygotowalam wszystkie potrzebne mi skladniki w ostatniej chwili dokonalam pewnych modyfikacji. Lubie eksperymenty kulinarne, ale w przypadku ciast i ciasteczek raczej trzymam sie receptur. Tym razem odeszlam od tej zasady uznajac, ze cos mi z tego wyjsc musi. Teraz sie zastanawiam czy aby dobrze zrobilam. Z pewnoscia przekonam
Przysmaki Karolkitemu ciepłu towarzyszą ulubione zapachy: czekolady, cynamonu, goździków, kardamonu. Zawsze mówię, że to najlepsza aromaterapia, jaka może być. Do tego jest to zapowiedź czegoś pysznego. Czasami są to małe ciasteczka, czasem niesamowite ciasto do popołudniowej herbaty, a innym razem danie główne. Dziś zdecydowanie jest to danie obiadowe. Proste, z małą ilością składników, a mimo to inne niż zwykle. Na tyle
Przysmaki Karolkikwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami, a jeśli macie frużeline to sprawdzi się tu tak samo dobrze. Sernik z jagodami składniki: 250 g ciasteczek owsianych 80 g masła 200 g serka ricotta 300 g twarogu śmietankowego 80 g białej czekolady 100 g cukru 3 jajka 300 g jagód wykonanie: Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym
Przysmaki Karolkitruskawek 500 g serka śmietankowego 250 g serka mascarpone 120 g cukru 3 jajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy
Przysmaki KarolkiKażdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki
Bernika - moj kulinarny pamietnikOd dawna chciałam zrobić te rogaliki, przejrzałam dziesiątki przepisów w internecie końcu znalazłam taki, który mnie przekonał i zdecydowałam się zrobić. Zmodyfikowałam o element nutelli i
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierniczycie czy piernikujecie? Domowe pierniczki, choinki z pierników to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat
Bernika - moj kulinarny pamietnikCake pops próbowaliście? Ja po raz kolejny dałam się namówić córce i zrobiłam świąteczne renifery w postaci cake pops na świąteczny szkolny kiermasz. Ale jest to
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa karnawał a jak karnawał to czas na wszelakie pączki, faworki, oponki serowe, róże karnawałowe... same pyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj Walentynki. Z tej okazji postanowiłam przygotować rurki z kremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. S ą to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkoro mowa o dietach, to szukałam ostatnio w sklepie batoników musli które byłyby zdrowa przekąska bez cukru, czekolady i innych dziwnych rzeczy. Niestety, mimo ze większość
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiosna zawitała pełną par ą , również w naszej kuchni. Dlatego na deser zrobiłam zielone, rolowane ciasteczka, które znalazłam na wielu blogach amerykańskich. S ą łatwe, atrakcyjne, słodkie, idealne dla dzieci i większych łasuchów. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie. Wszystko zależy od tego co mamy w lodowce i naszej pomysłowości. A ze blogerom
Bernika - moj kulinarny pamietnik