Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej Przy okazji okresowej inwentaryzacji spiżarni, odkryłam kilka słoików prażonych jabłek z wanilią , jakie ostały mi się z minionych lat
Grunt to przepis!umieszczoną na kotlet.tv , przygotowała niecodzienny deser - pudełko z robalami! Propozycja intrygująca a jednocześnie banalnie prosta, ekspresowa i przepyszna:) Zachęcam do obejrzenia i przetestowania: Składniki: ok. 300 g ciemnych ciasteczek typu markizy 3 serki homegeniozowane 5 bananów ok. 3 łyżek kakao czekoladowa posypka (bądź starta czekolada) żelki "robale" Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju rzepakowego2 jajka2 szklanki jagódPrzygotować dwie miski. W jednej
Monia miesza i gotujeskładniki:400 g startej na tarce cukinii2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego2 łyżki cukru waniliowego1/3 szklanki
Monia miesza i gotujeMałe drożdżowe ciasteczka - ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentują i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia. składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml letniego mleka 2 łyżki margaryny 1żółtko 3 łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 4-5 łyżek marmolady o dowolnym smaku Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i rokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki
Monia miesza i gotujeFaworków jeszcze nie robiłam, pączki dopiero dwa razy natomiat oponki już mam opanowane. Zapraszam więc na pyszne i proste w wykonaniu oponki :)składniki:500 g
Monia miesza i gotujePączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie
Monia miesza i gotujeminut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia
Monia miesza i gotujeOstatnio przetestowałam silikonowe foremki do babeczek, które zakupiłam z magazynem „Ale pychota”. Wykorzystałam do ich zrobienia przepis zamieszczony w gazecie, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Zamiast
Fabryka pomysłówObudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na
Fabryka pomysłówPodobno mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus, dlatego dedykuję te babeczki wszystkim samcom, którzy ubóstwiają tego batona. Pomysł również zrodził się dzięki facetowi – mój
Fabryka pomysłówA oto kolejny deser, który można szybciutko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości albo ochotę na coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany
Fabryka pomysłówprzepisy będą pomocne:) Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem Czekoladowe banany w cieście francuskim Szampańskiej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku 2013 życzy Anulla
Fabryka pomysłówJest sesja, więc trzeba jakoś umilać sobie czas. Postanowiłam w przerwie od nauki zrobić coś szybkiego, co znacznie poprawi mój nastrój, bo po prostu mam
Fabryka pomysłówCzy jest coś cudowniejszego niż wielka słodycz utkwiona w malutkiej kuleczce? Oj, chyba nie! Pralinki są słodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru
Fabryka pomysłów