Szybkie i proste ciasto. Składniki: wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudru ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3
prawdziwe jedzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego sprzedawane kiedyś w sklepach? Możecie takie przygotować w domu Są mega smaczne i
Marta GotujeSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani
prawdziwe jedzenieKolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie .. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii ..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend
Moje domowe kucharzeniedorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością w mig zostanie zjedzone. KOKOSANKI. /źródło: Smakocie i Łakołyki / na około 20-25 ciasteczek 50 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 200 g wiórków kokosowych 2 białka w temp. pokojowej szczypta soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W rondelku rozpuszczam masło z cukrem(...)natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibędę się rozpisywała na temat tych ciasteczek :) kocham czekoladę, a te ciasteczka są nieziemsko czekoladowe, chrupiące i idealne do mleka. Czy czegoś trzeba więcej do szczęścia? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 250 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 1 duże jajko
Niezły Młynekczasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość. W połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce(...)pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują przysypane niewielką ilością cukru pudru. Smacznego
cookpljakoś wogóle mi nie podchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie. Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam. Także gdy przychodzi pora, że w sklepach truskawki nas wręcz napadaja, ja przyrządzam sobie koktajle. Czasami
W mojej holenderskiej kuchniCiastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko (można pominąć) Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziepożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka
w kuchni i w ogrodziebiszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta gorzka czekolada Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Rozwiń
w kuchni i w ogrodzieSodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Dalej
w kuchni i w ogrodzie