ciasteczka - 39423 przepisów (strona:1841/2629)

Granola owocowa 204

przepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie -  po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki

SMYKWKUCHNI
Tiramisu z wiśnią nadwiślanką 387

migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować.  Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki.  Posypać startą czekoladą.  Deser przechowywać

Z miłości do słodkości
Szyszki z ryżu preparowanego 326

Dziś szaro, buro i sentymentalnie za oknem. Z sentymentu, wspominając dzieciństwo zrobiłam pyszne szyszki z ryżu preparowanego. Oryginalny przepis zawiera cukierki krówki, ja z córami ułatwiłam

kolorowotorcikowo
Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką 192

Sezon truskawkowy zakończyłam takimi oto słodkimi małymi tartami. Na blogu było bardzo truskawkowo. Truskawkowe zapasy zrobione a teraz czekamy na następny sezon.składniki:kruche ciasto250 g

Monia miesza i gotuje
Ciasto Shrek 370

prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego zielonego * 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa

Magiczne Życie Marty
Bułeczki. Podwieczorek. Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką 245

Świeżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam . Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do

Smaczna Pyza
Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini 176

Było clafoutis z truskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej.składniki

Monia miesza i gotuje
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną 443

znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:)  Spód: 100g herbatników maślanych,  70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej,  1/2 szklanki cukru,  300 ml śmietanki 30%,  szklanka wrzątku,  szczypta

Z miłości do słodkości
W kuchni pachnąco i słonecznie. 197

wafle (wafel-masa-wafel-masa, itd.) Gdy już ułożymy nasz torcik przygniatamy całość czymś ciężkim i pozostawiamy na noc. Następnego dnia kroimy na prostokąty/romby/kwadraty, a do ciastka najlepsza jest herbata . Ja wybrałam herbatę Richmont - Forrest Fruits, która cudownie "rozpachniła" mój dom. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29975

się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.  Składniki: 350 gram ciasteczek digestive (ja użyłam czekoladowych herbatników i też jest pycha!) 125 gram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady(...)użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany  łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, dość dokładnie aż uzyskamy coś w stylu mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką

Mango Papaja
Tarta z kruchym spodem z Oreo, jagodami i kremem budyniowo-mascarpone 304

czegoś słodkiego. Oczywiście całe szczęście taka tarta musi się chłodzić cały dzień więc posmakować ją mogłam dopiero rano. A co z tego wyszło sami widzicie. Pyszny, kruchy spód z ciasteczek Oreo, do tego krem budyniowy z mascarpone... i jagody. Tarta prosta, bez pieczenia , jednak wymaga dość długiego chłodzenia- najlepiej całą noc. Nie jest za słodka, jest chłodna, idealna na takie(...)letnie dni. Spokojnie można się nią pochwalić znajomym, rodzicom, teściom.. myślę, że będą zachwyceni!  Składniki: 2 szklanki jagód 200 gram ciasteczek Oreo 150 gram masła 1 budyń śmietankowy 3 szklanki mleka 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 250 gram serka mascarpone  cukier puder, mięta.. do ozdoby  Oreo miksujemy w blenderze

Mango Papaja
Tartaletki z malinami 194

Od dłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym

Fabryka pomysłów
Domowy marcepan 152

marcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam  ten przepis .  Zmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek. Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe(...)dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne. Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek

Ze smakiem i z pasją
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 178

mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie

Ze smakiem i z pasją
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 238

Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki.  W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać

Przepisy Aleksandry