Krótki przepis, bo do zjedzenia też niewiele,ale za to......połączenie smaków uważam za wyjątkowei cieszę się, że tak niewiele z tymi precelkami pracy.Słono-słodkie
bistro mamaCiężko poprzestać na jednym ciasteczku :) Są bardzo maślane i bardzo kruche. Idealne, żeby zabrać kilka w pudełeczku na spacer lub na piknik. Nie polecam jednak jeść ich w samochodzie podczas podróży. Jeśli kierowca bywa wrażliwy i lubi mieć w swoim królestwie porządek, może mieć trochę zabawy przy sprzątaniu okruszków. Majówkę czas zacząć! Najpiękniejszy i bardzo bogaty w utęsknione owoce
bistro mamaJedynym minusem jest potrzeba pozostawienia go na kilka godzin w lodówce. Musi stężeć i warstwy muszą wchłonąć wzajemnie swoje smaki. Jeśli nie chcecie moczyć biszkoptów w alkoholu, można nasączyć ciasteczka w herbacie z dodatkiem sporej ilości soku cytrynowego. Najważniejsze, żeby nie były mdłe i zbyt słodkie. Czytaj więcej
bistro mamaNie tak dawno, bo 25 listopada, obchodziliśmy Dzień Pluszowego Misia. W przedszkolu Hani wszystkie dzieci w tym dniu miały wielkie święto, misiowe zabawy, rebusy, piosenki i
bistro mamaJeszcze nie tak dawno, z chorym Frankiem, ucierałam składniki na ciasteczka Nigelli. Czekoladę chciał wtedy wrzucić do miski w całości, razem z opakowaniem. To było nasze pierwsze wspólne gotowanie, do tej pory nie dopuszczałam do siebie nawet myśli, że w kuchni można z tym małym gościem zrobić cokolwiek oprócz bałaganu. I choć uchwyty w szafkach dalej mają zabezpieczenia, choć
bistro mamaJuż jutro Franek kończy pierwszą grupę w żłobku. Nigdy nie zapomnę pierwszego dnia, stresu i własnego zamotania. Franek zaczął chodzić do żłobka w połowie września ub
bistro mamaNajpierw misie zobaczyłam na Kukbukowym fan page'u. Były maleńkie, słodkie i takie do schrupania na raz. Trzymały w łapkach migdały i orzechy nerkowca. Był
bistro mamaSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana
bistro mamaZa nami pierwszy świąteczny kiermasz w szkole. Nie pamiętam takich z własnych doświadczeń, jedynie gdzieś w głowie migocą jasełka i pastorałki. I tak nie mając wiedzy
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogdoskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki. Jak zwał tak zwał – nie ważne. Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada! Przepyszne, chrupiące „ ciasteczka „, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi. Zwłaszcza wtedy
Ostra na SłodkoDzisiejszego poranka, w drodze do pracy miałam mały "incydent" na drodze. W ogromnym korku, kierowca ukruszył lusterko w moim samochodzie i...uciekł. Choć strata jest relatywnie
Taste Of My DayZimowa wersja muffinek, które cudnie pachną piernikiem, a w środku mają nadzienie z powideł śliwkowych. Nie sposób się im oprzeć ;)Składniki na 12 sztuk:1
wyzwania kuchenneprzed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto leżakujące, więc zobaczymy co z tego wyjdzie ;-) Na razie podaję tylko sam przepis na ciasto. Wykonanie samych ciasteczek za ok. 5 tyg :-) Pachnie mi już świętami....cudowny zapach ciasta... Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzisiaj dla odmiany typowe, jesienne smaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
Kuchnia Ellie