przedział gdzie średnia wieku zaczynała się od 50+. Te babcie na sam widok tak młodego pasażera już skakały z radości. Ledwo weszłam a tu już "a może ciasteczko chcesz cukiereczku", "ojej jaki chłopczyk, i jaki do mamusi podobny" bla bla bla bla....... Byłam w ogromnym szoku bo przez te 6 godzin dziecko było aniołem. Zero płaczu, zero marudzenia. Było
ClauditteMissCookingmieszamy gumową łopatką. Po rozpuszczeniu wlewamy do tartaletek. Nadmiar wylizujemy z miski :) DEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć
ClauditteMissCookingcedzakową, przelać gorącą wodą. Uszka nadają się również do zamrożenia. Wtedy gotować zamrożone, nie dopuszczając do tego aby woda przestała wrzeć. Ja zamiast kwadratów zrobiłam faliste kółeczka foremką do ciasteczek :) Tekst z książki. KUCHNIA POLSKA- Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1985; strona
ClauditteMissCookingzamian za dobre sprawowanie możemy obiecać dziecku jakąś nagrodę. Nie jest związane z kupowaniem mu zabawek, ale np. umówienie się z dzieckiem, że za dobre zachowanie otrzyma ciastko „zdrowe”, jakiś smaczny deser lub obejrzy jedną bajkę więcej niż zwykle. Czasami te opcje działają, a czasem pod koniec zakupów kupię młodemu Kinder niespodziankę i jest zadowolony i ja również
ClauditteMissCookingZebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie
prawdziwe jedzeniektórych nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach" nie możemy od razu sięgnąć po ukochane przysmaki. Pieczone ciasta, ciasteczka,... - niestety nie są w zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany
Słodkie okruszkiDodać pokrojone na kawałeczki morele i rodzynki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę zmieszać z cukrem wanilinowy, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać płatki i rozbełtane jajka i miód. Pomieszać Formować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 160st C.... Smacznego Z dodatkiem żuraw inki
Gaździnka warzydodać wiórki kokosowe, miód i jajka. Dobrze wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać kuleczki ( ja robiłam małą łyżeczką, żeby takie do dziobka były ) , zachować lekki odstęp między ciasteczkami i włożyć do rozgrzanego pieca na 10-12 min na 160st C. Sprawdzać bo każdy piec inaczej piecze. Jak dostaną ładnego brązowego koloru to znaczy, że są gotowe. Nalać
Gaździnka warzysiemię lniane. Mieszamy i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią - tak by miały ok. 1 cm wysokość. Wyszło mi 18 takich ciasteczek. Na środek każdego ciastka układamy wisienkę z dżemu. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu
Aga w kuchniTawa-tawas pochodzą z Boliwii. Są to małe, smażone pączuszki/ciasteczka w kształcie rombów, których nazwa oznacza „cztery”. Podobne do Sodziaków , które są na
Ostra na Słodkoogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu na da jej niezwykłego aromatu
Krakowskie smaki AniTradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;) Składniki: 350 gramów mąki pszennej 150 gramów cukru pudru
Krakowskie smaki Anizakochanych i wariatów, w walentynki ogrania nas swego rodzaju amok :). Z każdej strony atakują nas czerwone serduszka, pluszowe misie i kwiatuszki. Z półek sklepowych znikają bombonierki, ciasteczka a nawet lizaki (jeśli tylko przypominają serduszka). Perfekcyjne panie domu z zapałem mieszają w rondlach, a przedsiębiorczy panowie rezerwują stoliki w romantycznych knajpkach (lub mieszają w garnkach :)). Mnożą się
SzczyptaSmaQbyły bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego serduszka. farsz Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę i doprawiamy do smaku
Niezły Młynek