Najpierw misie zobaczyłam na Kukbukowym fan page'u. Były maleńkie, słodkie i takie do schrupania na raz. Trzymały w łapkach migdały i orzechy nerkowca. Był
bistro mamaSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana
bistro mamaZa nami pierwszy świąteczny kiermasz w szkole. Nie pamiętam takich z własnych doświadczeń, jedynie gdzieś w głowie migocą jasełka i pastorałki. I tak nie mając wiedzy
bistro mamaNa święta planowałam zrobić baklavę jednak przypomniałam sobie o tym w ostatnim momencie. Brakowało mi składników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam
Mienta blogdoskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki. Jak zwał tak zwał – nie ważne. Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada! Przepyszne, chrupiące „ ciasteczka „, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi. Zwłaszcza wtedy
Ostra na SłodkoDzisiejszego poranka, w drodze do pracy miałam mały "incydent" na drodze. W ogromnym korku, kierowca ukruszył lusterko w moim samochodzie i...uciekł. Choć strata jest relatywnie
Taste Of My DayZimowa wersja muffinek, które cudnie pachną piernikiem, a w środku mają nadzienie z powideł śliwkowych. Nie sposób się im oprzeć ;)Składniki na 12 sztuk:1
wyzwania kuchenneprzed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto leżakujące, więc zobaczymy co z tego wyjdzie ;-) Na razie podaję tylko sam przepis na ciasto. Wykonanie samych ciasteczek za ok. 5 tyg :-) Pachnie mi już świętami....cudowny zapach ciasta... Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzisiaj dla odmiany typowe, jesienne smaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
Kuchnia EllieRogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże
W kuchni wieczoremPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremPrzez ostatnie tygodnie ciężko mi znaleźć czas na dzielenie się z Wami moimi kuchennymi przygodami. Pochłaniają mnie przygotowania do ślubu i bieganie z aparatem wokół weekendowych
W kuchni wieczoremfotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień
W kuchni wieczoremCiastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej korzennymi przyprawami. Ja na pewno wypróbuję wersję z kakao. Ot i zwykłe ciasteczka dla Was dziś, do zrobienia w 20 minut. Składniki: 150g masła 120g cukru 230g mąki skórka starta z 1 pomarańczy 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Mikserem wymieszać
W kuchni wieczorempikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto: * mąka
Kraina Miodem Płynąca