Potrzebujemy: -250g białego sera -250g masła -250 g mąki -4 duże jabłka -odrobina cukru pudru do posypania ciasteczek Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Mąkę wyrabiamy z rozdrobnionym widelcem serem i masłem. Cisto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (szklanką). Układamy na nich jabłka a brzegi sklejamy. Pieczemy około 30 min w temp. 180 stopni
WYSPA SZCZĘSLIWApopularny ostatnio amarantus niestety nie został pokochany przez moje dzieci. Aby go przemycić musiałam posłużyć się podstępem. I tak powstały ciasteczka. Bardzo zdrowe, pyszne, lekkie i mięciutkie. W dwóch wersjach: z wiórkami kokosowymi i płatkami żurawiny. Pycha:) Potrzebujemy: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/2 szkl. płatków owsianych 2 jajka 1/3 szkl. brązowego cukru 4 łyżki roztopionego masła
WYSPA SZCZĘSLIWASkórka kandyzowana to świetny , aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków. Idealna do keksa, makowca, sernika .....i wielu innych fantazji kulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy
WYSPA SZCZĘSLIWAtemp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :) Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony http://www.barbarabakes.com
WYSPA SZCZĘSLIWApłatki śniadaniowe. Cynamonowe <3 Są zdecydowanie mniej słodkie od popularnego cynamonowego ulepka (bo tylko tak można nazwać te reklamowane) i zawierają otręby jaglane. To takie malutkie zbożowo cynamonowe ciasteczka z odrobiną brązowego cukru. Polecam :) Potrzebujemy: 100 g masła 150 g mąki 2 czubate łyżki otrąb owsianych 70 g lub mniej brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/4 śmietany
WYSPA SZCZĘSLIWAgrubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAniezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej
WYSPA SZCZĘSLIWATrójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam. POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców
WYSPA SZCZĘSLIWArabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać masło, żółtka i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Spód: 4. Ciasteczka dobrze pokruszyć ( patrz FILM ) i dodać do nich masło, dokładnie wymieszać. 5. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć
Mała Cukierenkawiórki z powstałym mlekiem, przez czystą ściereczkę i nasze mleko kokosowe gotowe. Przechowujemy w lodówce, do 4 dni. Uwaga! Wiórki, które zostały Wam z mleka, możecie wykorzystać do ciast, ciasteczek, deserów, lub uprażyć je w piekarniku/na patelni i użyć jako dekoracji do ciast i tortów. Wysuszone w piekarniku i zmielone, posłużą jako mąka kokosowa do ciast i naleśników. Znalezione
NiePieprz.plPyszne, kruche ciasteczka i jeszcze ze wzorkiem. Aż trudno się od nich "oderwać". Po prostu musicie je spróbować. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego Margarynę ucieramy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą przez
Pyszności Słodkościmożesz pomagać sobie łyżką. Ciastka rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika. Czas pieczenia to od 20-30 minut w zależności jaki masz piekarnik. Uważaj, aby ciasteczka się nie przypiekły. Gotowe ciastka pozostaw do ostudzenia w środku będą mięciutkie
Kukuleczkiilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym. Dodawanie do masy rzeczy ciężkich i treściwych, takich jak czekolada, orzechy, chałwa czy ciasteczka może finalnie doprowadzić do tego, że lody zrobią się bardzo ciężkie i maślane – regulujemy to, zmniejszając ilość śmietany na rzecz mleka albo używając śmietany o niższej zawartości tłuszczu (30% zamiast
Karo in the KitchenUbijać aż do wystudzenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić się w dziurce, w foremce, na patyczek) Dolną część foremki do ciasteczek wypełnić musem, włożyć małą kulkę sorbetu cytrynowego. Przykryć foremkę drugą częścią foremki (tą z dziurką) i wypełnić musem. Wstawić do zamrażarki. „ laski” rabarbaru: 2 pozostałe kawałki rabarbaru pokroić
królestwo garówPączki można smażyć nie tylko z okazji karnawału. Mogą być również z okazji weekendu jako ciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki
O kuchni z uczuciem