Wiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjałyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościPyszne, ekspresowe ciasteczka idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić wieczności w kuchni. Sprawdzą się również w roli słodkiej przekąski na imprezowy stół. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzepyszne rogaliki, mam ten przepis od kucharek z przedszkola. Dzieci testują za każdym razem jak są robione i się nimi zajadają. To chyba jest najlepsza recenzja
Kuchnia PokoleńCo prawda do Świąt jeszcze trochę czasu ale u mnie już dziś pyszny wpis na słodkie i pyszne babeczki. Do ciasta dodałam chałwę waniliową a babeczki
Ewa w kuchnibyć aż 30 gramów żywych. Jak dla mnie to chyba za dużo... To, co mi się podoba w tych różyczkach, to że można je urywać i zjadać jak pojedyncze ciasteczko :) Posypane cukrem pudrem - smakują wyśmienicie! Do kawki? Fantastyczne! Dla gości? Kapitalne! :D Składniki: 250 ml mleka 8 gramów drożdży instant (jedno opakowanie) 500 gramów mąki 75 gramów cukru
Szczęśliwa kuchniaczekolada, marmolada, dżem lub orzechy Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C Składniki wsypujemy do miski i mieszamy Ponieważ masa będzie się kleiła do rak, to podczas formowania ciasteczek moczymy dłonie w wodzie Formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę Układamy na papierze do pieczenia, w dziurkę wkładamy czekoladę, marmoladę lub tak, jak ja - budyń. Musicie jednak pamiętać
Szczęśliwa kuchniakawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy inki
Smaczne Zdrowedeseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące
vaniliowoczekoladowaJesień nie rozpieszcza. Zaglądam do spiżarni i próbuję osłodzić ten ponury listopad. A że oprócz ciasteczek też coś trzeba jeść, tym razem do fartuszka wpadła polska gruszka i dystyngowany francuski
Na moim stole To mój faworyt wśród serników. Szybkość przygotowania i łatwość wykonania sprawia, że często do niego wracam. Nie trzeba wałkować, nie trzeba mrozić i ścierać na
Jadło i czytadłoPyszne, kruche, nie za słodkie ciasteczka ze słonecznikiem. Idealne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :) Szybkie i proste w wykonaniu. Do wykonania ciastek wykorzystałam słonecznik łuskany , który otrzymałam od firmy eSłoneczko . Składniki: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek. * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 jajko
Zrób to smacznieDzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie
Aga w kuchniU nas przygotowania do Świąt trwają już na całego do zrobienia mamy z mamą całą górę pierniczków. W sklepach brak jest idealnej przyprawy, do tych gotowych
Lili w kuchniManufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania. Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie. W piątek po warsztatach straciłam głos, skrzypię cicho niczym nienaoliwiona furtka do wiedźmowego ogródka. Nie przeszkadza mi to na szczęście w pisaniu i w końcu, wreszcie, po tygodniu mogę podzielić się z Wami przepisem
Dzieje kuchennej Wiewióry