zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia - takie, jakie sama pamiętam sprzed wielu lat... Chciałabym, aby każde Święta wspominały tak samo radośnie jak ja, a wspólne, odświętne pieczenie ciasteczek, babeczek czy pomoc w przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej była jednocześnie cudownym czasem spędzonym razem i nastrajającym na te najbardziej łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki
Kolorowy Przepisownikmamy zapas na kilka dni. Naprawdę kaszy jaglanej nie gotujemy?! Tak. Kasza jaglana do granoli wchodzi surowa, natomiast gotową granole możemy jeść po upieczeniu bez mleka i dodatków, jak ciasteczka, albo zalać mlekiem. Ja mniej więcej połowę zjadam na sucho prosto z opakowania, bo naprawdę rewelacyjnie smakuje. Według tego przepisu granola wychodzi tylko delikatnie słodka. Zrobiłem tak, ponieważ staram się
Blendmannagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować. Z podanych składników wychodzi ok 30 ciasteczek. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, w środku są miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące, na drugi dzień wierzch również robi się miękki
Monia miesza i gotujewiem jak to się dzieje ale zawsze przed Świętami mam amok i nagromadzenie wszystkich tematów pracowych i domowych. Nie ma czasu na nic. Zawsze planuję pieczenie ciasteczek, robienie prezentów DIY i przygotowanie dla Was kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą
Cooking for Emilyludzi, a każdemu z nas należy się czerpanie przyjemności z jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta
Be Fit Be StrongWyborów najlepszych produktów, bo przecież tworzymy dla tych, których kochamy:) Zapraszam na pyszne i zdrowe ciastka marchewkowe, przygotowane na bazie ekologicznej mąki Szymanowskiej i Oleju Polskiego Rzepakowego. Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki Składniki (na ok. 10 ciastek): 1 szklanka mąki (u mnie Ekologiczna mąka Szymanowska) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamakowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościŻeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli
CookYourselfCiasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie
Domowa cukiernia Ewyciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy w pojemniku ze skórką pomarańczy lub jabłka. Dekorujemy wg uznania. Smacznego
MarcinChefjesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała
Cooking for EmilyPrzepis na bardzo kruche i pyszne ciasteczka ślimaczki. Czytaj więcej
Biały fartuszekŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie
Ostra na SłodkoCiasteczka owsiane zachwycają swoim smakiem, idealnie pasują do kawy na deszczowy wieczór. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, można również dodać kokos, kto co lubi ;) Składniki: 150g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 3//4 szklanki orzechów włoskich
Receptura smakumasę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy makowej przygotowanej wg tego przepisu - 2 białka - 1 łyżka mąki pszennej * masa serowa: - 500g sera trzykrotnie mielonego - 50-70g drobnego
CookYourself