babeczkę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w temp. 170-180 stopni około 10-15 minut (czas pieczenia jest orientacyjny, wiele zależy od grubości ciasta i od samego piekarnika. Ciasteczka pieczemy po prostu do zezłocenia). Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek. Studzimy na kratce. Napełniamy je przygotowanym farszem pieczarkowym (do tego momentu możemy przygotować nasze mini tartaletki wcześniej), posypujemy startym serem
Smaki Na Talerzukształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem
Zrób to smaczniePrzepyszny, kremowy serniczek z cytrynową polewą, który regularnie pojawia się na naszym stole. Zmieniam jego smak używając różnych ciasteczek. Piekłam go już nawet na rozkruszonych* sucharach wymieszanych z cukrem pudrem i masłem, płatkach kukurydzianych, bo akurat w domu nie było ciastek, a bardzo chciało się coś słodkiego. Jest bardzo prosty do przygotowania. Kiedyś mieszając składniki
dolcevitainmykitchenTradycyjne Nussecken są to trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką, dwa ostre brzegi zanurzone zostały w czekoladzie...Pyszności. Nussecken smakują rownież dobrze z migdałami, pistacjami
dolcevitainmykitchenSpokojne sobotnie popołudnie to doskonała okazja do upieczenia orzechowych rogalików. Jeśli nie masz orzechów, zastąp je marmoladą, nugatem lub marcepanem. Te małe bomby kaloryczne są bardzo
dolcevitainmykitchenDekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły
dolcevitainmykitchenCzekoladowe choinki. Edyta Guhl. Witajcie :-) Rozglądam się po różnych blogach i wszędzie zrobiło się tak zimowo, światecznie, więc pora już na mnie, żeby rozpocząć adwentowe wypieki
dolcevitainmykitchenPierniczki grzybki- Edyta Guhl W tak radosnym dniu zapraszam na wesołe grzybki- czyli pierniczki bez miodu. Potrzeba jest matką wynalazków, bardzo zachciało mi się pierniczków, a
dolcevitainmykitchenSkandynawski chlebek . Edyta Guhl. Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u
dolcevitainmykitchenZamiast lodów- ciasto w rożkach. Edyta Guhl. Hej, to przecież nie są lody! Wafelki napełnione są ciastem i upieczone w piekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz
dolcevitainmykitchenObiecany przepis na mega pyszny torcik potrójnie orzechowy. Tym razem połączenie dość leniwe jak na mnie i dość mocno orzechowe, patrząc na ostatni tort orzechowo-karmelowy
Kuba GotujeFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali
królestwo garówPewnie nie jeden osobnik płci męskiej stwierdzi, że to marnotrawstwo i kto to widział tak traktować piwo 😱 Do tego przepisu idzie go jednak nie tak dużo
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam serdecznie na smakowite rogaliki! :-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki śmietany - 1 dkg drożdży - 20 dkg margaryny do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 1
WielopokoleniowoKarnawał to czas gdy wszędzie uśmiechają się do nas i kuszą wszelakie, pączki, pączusie, chrust i inne delicje. I już miałam się dziś skusić, na
Dieta moja pasja