ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1166/2595)

dżem gruszkowo-cytrynowy 148

składniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze

Domowy Smak Jedzenia
MUFFINY DYNIOWE 225

  Dynia nadal rządzi… a to jeszcze nie koniec, bo pomysłów na gotowanie nie brakuje. Jestem wielkim orędownikiem muffinów. Nie znoszę tylko tych z dodatkiem

Mam To Na Widelcu
Kostka królowej bez pieczenia 72250

miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno "delicja" 198

albo zrobić coś na zimno. A serniki na zimno najlepiej wychodzą "usztywnione" galaretką i z serkiem mascarpone. Tym razem użyłam galaretki malinowej, dlatego też kupiłam malinowe ciastka. Każdy inny zestaw - np. wiśniowy, też wyjdzie dobrze ;) Ciasto ma konsystencję kremowej pianki, jeśli wiesz, że będzie musiało długo stać w ciepłym pomieszczeniu, zwłaszcza latem, użyj dwóch galaretek, rozpuszczonych

Kraina Tysiąca Smaków
Kruche, miodowe ciastka z ziarnami 177

Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować miodem i obficie posypać ziarnami. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Gdy poczujecie piękny zapach wydobywający się(...)piekarnika, to to jest właśnie ten moment, gdy ciasteczka są upieczone i należy wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Roladki indycze z suszoną żurawiną 401

firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania

Tradycyjna kuchnia Kasi
sernik z gruszkami 188

składniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym 117

jajko po jajku, śmietanę i łyżkę mąki po łyżce mąki, cały czas mieszając! Na koniec dodajecie skórkę z pomarańczy i mieszacie już łyżką. Masę serową wylewacie na spód z ciastek i masła orzechowego i wstawiacie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczecie ok. godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika kroicie pomarańcze na plasterki i robicie karmel w rondelku. Pokrojone

GRUBY WAŁEK
Sernik na jesienne dni 175

łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła  4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku. Wykładamy tą mieszanką tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnie i odstawiamy(...)uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki.  Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy

Przysmaki Karolki
rydze smażone na maśle 200

składniki: 600 g rydzów 100g cebuli 60 g masła natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy. Większe roimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło

Domowy Smak Jedzenia
śliwki pod kruszonką 198

składniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Poduszkowiec z kremem 121

aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek. Na każdym kwadracie przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z gwizdką ułożyć rozetki i na każdej położyć truskawkę. Ciasto schłodzić przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Migdałowo czekoladowe talarki 91

zetrzeć na tarce o średnich oczkach (pozostawić 4 kostki do posypania)  Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwa wałeczki o grubości takiej jaka będzie średnica ciasteczek, zawinąć w folię lub papier i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyjąć, kroić talarki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st przez(...)termoobiegiem. Po wyjęciu jeszcze cieple ciasteczka posypać startą czekoladą która najpierw się rozpuści a potem zastygnie

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka z żurawiną i chili 106

szczypta proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki chili Żurawinę posiekać drobno. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, włozyć do lodówki w celu schłodzenia. Wałkować cienko i wykrawać foremką ciasteczka. Ja użyłam pieczątek by ciasteczka ładniej wyglądały. Piec w temp 200 st przez

Gotowanie jest łatwe
Halloween Babeczki Mumie 179

Żeby przygotować halloweenowe babeczki mumie naprawdę wystarczy minimum zdolności manualnych – w końcu nie ważne czy bandaże będą prosto czy krzywo. W sumie nawet lepiej jak

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania