Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała
Ciastkozercyprzepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort, świeczki do zdmuchiwania przede wszystkim ;-). Miśka uwielbia kaszę gryczaną (serio!) i maliny
greenscarfskładniki: ok. 250 g świeżego buraka ok. 750 g soczystych jabłek wykonanie: Buraka obieramy. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wyciskamy z nich
Domowy Smak JedzeniaCIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze!) istnieje mnóstwo ,,fit'' przepisów na zdrowe, energetyczne ciasta/ciasteczka/batoniki itd. Większość z nich bazuje na niezastąpionej owsiance. Dzisiaj przedstawię Wam mój ulubiony przepis. Przyda się przede wszystkim dla tych, którzy w święta będą musieli obejść(...)razem wybiegamy! Jak zawsze! Teraz do konkretów: Może moje zawodne ,,na oko'' wam się na nic nie przyda ale myślę, że to, co zdołałam ''wypocić'' poniżej - sprosta waszym oczekiwaniom! ;) Ciasteczka ze zdjęcia nie są robione przeze mnie ale już przez dobrze wam znaną Ewelinę (przyszłą bratową). SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki płatków owsianych - 2/3 dojrzałe banany (średnie) - 2 jabłka - migdały/ rodzynki
fitolarun.blogspot.comKilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu) 2 jajka(...)płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze
fitolarun.blogspot.comCytrynowy krem do tart na słodko, jako nadzienie do kruchych ciastek, do gofrów, czy nawet do posmarowania bułek. Przepyszny ! Znalazłam ten przepis na bbc.co.uk/food Przepis jest doskonały i przyznam, że podane proporcje są idealne. W smaku przypomina mi nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!! Składniki są tylko
apetytnapieczenieskładniki: 1000 g świeżych malin 150 g cukru 1000 ml wódki 48 % 250 ml wody 1 laska wanilii wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy
Domowy Smak JedzeniaBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto
Szefowa kuchniulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziekakao 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy) 3 łyżki cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy(...)serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą
Kuchnia w czekoladziezasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu(...)wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą na grubość ok ,05cm. Kieliszkiem wycinamy kółeczka. 4. Białą czekoladę rozpuszczamy z margaryną, dodajemy kokos. 5. Masą przekładamy wycięte ciasteczka. Obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok 1h. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao do połowy ciasta kilka łyżek marmolady deserowej o dowolnym smaku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieforemkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm 250ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1/2 szklanki cukru pudru 350ml lodów pistacjowo- marcepanowych KORAL 1 galaretka agrestowa 2 banany 1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce) 8 kostek czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder(...)mieszamy z zimną, tężejącą galaretką. Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy. Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziechce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka na wierzchu – posmarujcie je rozmąconym jajkiem, ładnie się wybłyszczą i zrumienią. Ciasto wstawiamy
Karo in the Kitchen