Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 252Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smak
bób zapiekany 180składniki: 1000 g bobu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżki masła wykonanie: Bób myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy kozieradkę
Domowy Smak Jedzenia
surówka z młodej kapusty 184składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 szkl cukru 500 ml wody 250 ml octu pęczek natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: olej wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 225cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn cukierni ;) Zainspirowane: "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine
Życie zamknięte w smaku
pyszna domowa kremówka 432składniki na ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny 1/2 szkl kwaśnej śmietany wykonanie : Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na
Domowy Smak Jedzenia
Kawowy deser w słoiku 622przestudzenia. Gotowy krem śmietankowy dzielimy na 3 części (po 47 g kremu). Do jednej dodajemy partiami białą czekoladę, do drugiej gorzką czekoladę a do trzeciej 3 łyżeczki kawy. Ciasteczka przekładamy do blendera i miksujemy do momentu powstania drobnych okruszków. Przygotowanie wiórek - c zekoladę gorzką i białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej w oddzielnych naczyniach, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym(...)marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym nożem przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki. Podanie deseru- Do wysokiego przeźroczystego naczynia wsypujemy ciasteczka, lekko ugniatamy i wyrównujemy następnie nakładamy krem z białej czekolady, wyrównujemy i oczyszczamy ścianki naczynia, następnie tak samo postępujemy z kremem z gorzkiej czekolady i z ostatnią warstwą z kremu kawowego. Wierzch dekorujemy wiórkami z białej
Słodkie Przyjemności
Sernik nowojorski – sernik New Yorker 356łyżeczki soku z cytryny – 200 ml kwaśnej śmietany 18% -1 cukier z prawdziwą wanilią albo 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: – 280 g ciasteczek owsianych/ digestive, ewentualnie petit beurre – 150 g masła ponadto: – 220 ml kwaśnej śmietany 18% – 1 łyżka cukru drobnego do wypieków – 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć
Pociąg Do Kuchni
Skrzydełka miodowo-musztardowe 333Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że
Oryginalny smak
delikatny tort z malinową nutką 638składniki na biszkopt jasny: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z jeżynami 239Jeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć
Ciastkozercy
Wielka mini przyjemność 207śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło a ciasteczka pokrusz na piasek. Zmieszaj je następnie z rozpuszczonym masłem i wyłóż dno papilotek. Wstaw do lodówki. W przypadku, gdy robisz spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym
Garniec Magalie
Torcik na zimno 251torcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek
W kuchennym oknie Ewy
zupa z młodej kapusty 219składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej
Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe babeczki z czekoladą 288Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
Ciastkozercy
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 440składniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i
Domowy Smak Jedzenia