Pyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne
Domowa Cookierenka AgiOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole
Domowa Cookierenka Agitemu i na prawdę codziennie toczyłam ze sobą walkę żeby jej nie otworzyć...Dzisiaj rano dosłownie się na nią rzuciłam! :3 Co w niej było? stempelek do ciasteczek "made with love" i śliczna puszka a w niej... ...ciasteczka! :3 Dzięki Karolina! ♥ To teraz czekamy na wakacje
breakfast of dreamslutego 2015r. Dziękuję!♥♥♥ Za każdy głos daję w zamian CHOCOLATE CHIP COOKIE ! :) Niestety tylko wirtualnie, no ale wiecie... :) Jeszcze tylko jeden dzień głosowania!!! Po przepis na ciastka zapraszam TUTAJ - KLIK
breakfast of dreamsmnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa
breakfast of dreamszaniosłem do pracy żeby Cai i Dan oceniły, czy smakują tak jak w Chinach. Cóż, prawdę mówiąc nie wypowiedziały się, ale to tylko dlatego, że tak pochłaniały ciasto za ciastkiem, że nie było czasu na gadanie :) Więc to chyba najlepsza rekomendacja, najlepszy dowód, że chyba wyszło "po chińsku" :) Nie wiem dokładnie ile mi wyszło z tego przepisu, ale myślę
Marder&Marder ManufactureMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacturejestem mamą, ale z opinii koleżanek, które poczęstowałam tymi ciasteczkami, dowiedziałam się, że są idealne do zabawy z dziećmi w kuchni. Toczenie kuleczek z ciasta i nakładanie dżemu to fajna zabawa, którą przetestowała jedna z moich przyjaciółek: dzieciaki piszczały z radości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka
Marder&Marder Manufacturefrancuskie rozwijamy. Kroimy na pół wzdłuż i w niewielkie kwadraty. Na każdą część pośrodku wykładamy jedno lub dwa jabłka i przykładając do siebie przeciwległe rogi, formujemy kopertę. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na pergamin wysmarowany tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut. Kiedy ciasteczka przestygną, posypujemy cukrem pudrem przesianym z cukrem waniliowym. Smacznego
ChilliJemydodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka
ChilliJemyskładniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente
Domowy Smak JedzeniaDzisiejsze babeczki robiłam razem z moją małą (nie, nie taką małą znowu – bo pewnie się właśnie oburza ;)) kuzynką Anią. Najważniejszy element to żelki ośmiornice –
Ciastkozercyskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak Jedzenia