gotowe w kilka chwil. Mają bardzo wyraźny kwaskowaty smak, w konsystencji są lekkie i chrupiące. Przełożyłam je marmoladą z pigwy i to zupełnie wystarczyło, nie trzeba żadnej polewy ani posypki. A wesoły różowy kolor przyciąga małe rączki, więc ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Składniki na około 60 sztuk: półtorej szklanki kisielu truskawkowego lub malinowego bez cukru 10 łyżek(...)blaszce wyścielonej papierem. Następnie kulki z ciasta lekko spłaszczyć łyżeczką lub widelcem. Piec w 180*C około 10 minut, kiedy na ciasteczkach zaczną się pojawiać czarne kropki, znaczy, że są upieczone. Po wystudzeniu smarować marmoladą i sklejać po dwa. Miseczka i talerzyk, które widzicie na zdjęciu pochodzą od marki Zuperzozial a możecie je kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNiedługo święta większość z Was piecze również ciasteczka, dzisiaj mam dla Was pyszne i kruchutkie z marmoladowym zajączkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem(...)jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą i zapełniamy nią zajączkowy dołek.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego :) Wszystkich zainteresowanych produktami
Sama słodycz i szczypta chiliKruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytySmak tych ciasteczek kojarzy mi się trochę z moim dzieciństwem. W każdym razie to taki stary, tradycyjny przepis na smaczne ciasteczka :) Ciasteczka: 250g margaryny 125g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 5 żółtek 300g mąki ok. 300g twardej marmolady Miękką margarynę ucieramy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Na koniec, gdy masa jest dobrze połączona, dodajemy po trochu mąkę(...)wytrzymać (wiem coś o tym, bo mi woreczek rozerwało :) Oczywiście ciasteczka można również położyć łyżeczką, ale wtedy nie mają takiego ładnego kształtu. Ciasteczka wyciskamy na papier pergaminowy, w niewielkiej odległości od siebie. Na koniec kładziemy marmoladę (lub jeśli ktoś woli, może zrobić bez). Ja poszłam na łatwiznę i wycisnęłam ją woreczkiem. To chyba najszybszy sposób, a zarazem dający ładny
Smakowy Rajzawsze znajdą miłośników :) Dziś proponuję wersję, w której jednym z składników jest kasza manna. Ciastka są delikatne i kruche a z dodatkiem cukru pudru lub marmolady wprost rozpływają się w ustach :) Zapraszam! Kruche ciasteczka z kaszą manną Składniki: 24 dag mąki 10 dag kaszy manny 7 dag cukru 10 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat
Tagebuch po polskudodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka można przekładać masą czekoladową lub marmoladą
Tradycyjna KuchniaCzemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu(...)minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych
Walijskie Pichcenielata temu na tej stronie , ale dopiero pierwszy raz je upiekłam, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać(...)pokroić w kwadraty i dodać ulubione składniki, np. posypać startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej bardzo dobrze smakują ciasteczka posypane cukrem z cynamonem i z kapką marmolady po środku. Żeby posypka dobrze trzymała się ciasta, dobrze jest ją leciutko w nie wwałkować. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPączki... Pulchne, lekkie i puszyste. Złociste, z białą obwódką. Nadziane marmoladą różaną. Wyśmienite w smaku. Niezastąpione w Tłusty Czwartek! Polecam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 10
Gospodyni Miejskasumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła 2,5 szk. mąki 0,5 szklanki piwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego marmolada lub dżem Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać razem z margaryną
Moje domowe kucharzeniesklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze je rozdzielam na pół i w pierwszej kolejności wylizuję dżem, potem zjadam obie połówki ciasteczek. Oczywiście robię(...)ciasteczek, a potem składam je razem. Z tej porcji wychodzi 10 podwójnych biszkopcików. Aby upiec więcej baletek to proporcjonalnie należy powiększyć ilość składników. Bardzo polecam! Składniki na 10 podwójnych biszkoptów z makiem i dżemem: 2 jajka szczypta soli 40 g cukru, u mnie trzcinowy 65 g mąki pszennej mak suchy, może być mielony do posypania ulubiony dżem lub marmolada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym
Trzeci talerznadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań(...)sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 300 ml kwaśnej śmietany 250 g margaryny (lub masła) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki octu cukier puder do oprószenia 300 g białego sera lub marmolady do nadziewania (do sera: 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i 1 żółtko) Mąkę pszenną siekamy z tłuszczem i sodą oczyszczoną. Dodajemy śmietanę, ocet i dokładnie wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy
Trzeci talerzdzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać(...)stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać na niej nasze ciasteczka. Piec 15 minut. Smacznego :D http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Moje pyszne gotowanieprywaty bo zaraz się popłaczę i nic nie napiszę :) Tak więc, nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś z walentynkowym akcentem :) Znowu padło na ciasteczka :) Delikatne, kruche, tym razem przełożone marmoladą. Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa
Agusiowe smakołyki