SKŁADNIKI 250g mąki 125g masła 1 jajko 100g cukru pudru szczypta soli aromat waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia foremki do ciasta marmolada o różnych smakach SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Połączyć mąkę z zimnym masłem (poszatkować nożem lub użyć robota kuchennego ). Wyłożyć tak wymieszaną mąkę z masłem i dodać resztę składników : cukier puder, jajko, szczyptę soli, aromat waniliowy, proszek do pieczenia . Zagnieść ciasto(...)pomocy widelca. Ja w tym przepisie użyłam jednorazowych papierowych foremek do pieczenia, jeśli ktoś posiada metalowe należy ja posmarować masłem a dopiero potem wyłożyć ciastem. Ozdobić górną część ciasteczek przy pomocy resztek ciasta. Tak przygotowane foremki piec w nagrzanym do 170° C piekarniku przez około 15-20 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub
Domowy Smak Jedzeniawśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 400 gr masła około 500 gr marmolady cukier puder do posypania ciasteczek 1. Mąkę z masłem, cukrem oraz szczypta soli umieścić w misie lub na stolnicy i powoli dolewając cydr, zagnieść ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Bierzemy
Gotowanie...to proste !dlatego też przygotowanie ich nie wymaga dużej ilości czasu, a przy robieniu ich mogą pomagać nam nasze pociechy :) Na pewno wielką radość sprawi im wycinanie foremkami ciasteczek, a później splejanie ich pyszną marmoladą ! :) Składniki: 40 dag mąki pszennej 25 dag mąki ziemniaczanej 3 jajka 25 dag cukru pudru 200 dag margaryny 2 płaskie łyżeczki amoniaku(...)smalcu cukier waniliowy dodatkowo: marmolada lub dżem (u mnie porzeczkowy) cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będą złote. Po ostudzeniu ciastko bez dziurki smarować marmoladą lub dowolnym dżemem i zlepiać z ciastkiem
charlotte gotujezrobić palcem dołek. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20 minut. Moje ciasteczka pieczone w piekarniku Elektrolux EZF5C50V . Można ciasteczka przed pieczeniem nadziewać marmoladą lub po upieczeniu nadziewać dowolnym krem. Ja nadziewałam po upieczeniu i ostudzeniu kremem truflowym z tego przepisu
Ala piecze i gotujewyrobić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyłożyć foremkę na jabłecznik papierem do pieczenia Na papierze do pieczenia ułożyć ciasno i obficie kruche ciastka. Mogą to być różnego typu suche ciasteczka przełożone kremem czy marmoladą, herbatniki, wszystkie resztki z otwartych i nie zjedzonych opakowań. Na ciastkach wyłożyć starte na tarce o dużych otworach jabłka lub wykorzystać starte jabłka ze słoików na zimę
zielonacukinkaWitajcie w piątek :-)) Weekend przed nami więc trzeba przygotować coś pysznego na słodko :-) Proponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko(...)jogurtu naturalnego 1 jajko rozmiar L 100 g zimnego masła 300 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania marmolada, nutella, świeże owoce cukier puder do posypania 1 łyżka mleka 1 jajko do posmarowania ciasteczek 1. Drożdże wkruszamy do miski zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy, żeby nam się rozpuściły. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny i jajko. Całość
kruche babeczkiPyszne, kruche ciasteczka na piwie z konfiturą lub marmoladą to niesamowicie prosty pomysł na smaczną przekąskę w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Piwoszki również świetnie smakują na słono, z ulubionymi przyprawami bądź żółtym serem i mogą stanowić znakomitą przekąskę do piwa. składniki na około 30 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu pół szklanki(...)ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady. Tak przygotowane ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20 minut. Artykuł Ciastka piwoszki + film pochodzi z serwisu
Smakowite Daniamożna zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Uwaga! Używamy gęstej marmolady, tu nie nadaje się dżem. Pierniczki pieczemy około 12 minut(...)należy obserwować pieczone ciasteczka. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Pierniczki można później udekorować czekoladą i lukrem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Wierzch czekolady można dodatkowo ozdobić delikatnie lukrem. Pierniczki można przechowywać w puszce lub słoju. Bez marmolady śmiało mogą poleżeć
Słodkie okruszkiLeżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ... Marcepan ! Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś
kolorowotorcikowoblogu znajdziecie już kilka różnych propozycji na kruche ciasteczka, są z czekoladą, dżemem, marmoladą, słonecznikiem... Tym razem proponuję kruche z drażetkami smarties. Szybkie d przygotowania i niezwykle pyszne. Moja córka wręcz oszalała na ich punkcie, połowę zabrała do szkoły i poczęstowała koleżanki :) Polecam i Wam te urocze ciasteczka a zamiast smarties można użyć skittles lub m&m's. Składniki
Zrób to smacznieBaletki to małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie
Bon appetit mon amiemiodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką cukrową, bądź przekładano je marmoladą lub powidłami. Rzadziej do przekładania używano kremów. Ciastka z cukrem lub z marmoladą doskonale się przechowują, dlatego podawano je nie tylko przy okazji małych domowych uroczystości(...)również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę, przypominają kocie oczy. Natomiast popularność Kocich oczek to wynik wyjątkowej kruchości i delikatności ciastek, która jest efektem połączenia siekanego tłuszczu
Trzeci talerzuważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach. Ciasteczka: ½ kg mąki (+1 szklanka do podsypania) 125g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka amoniaku 1 cukier waniliowy ¼ szklanki mleka Szczypta soli 2 jajka 2 żółtka Dodatkowo: 2 białka 2 łyżki cukru kryształu lub 200g twardej marmolady Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy jajka(...)wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub nadziewamy niewielką ilością twardej marmolady ( ale moim zdaniem z cukrem są lepsze :) Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zimne ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu- długo utrzymują świeżość
Smakowy Rajmiękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną. Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem w cukrze(...)Pieczemy w 180- 190 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z przepisu wychodzi ok. 3-4 duże blachy z wyposażenia piekarnika. WAŻNE!: Marmolada do nadzienia musi być twarda, dżem się nie nadaje, po prostu wypłynie
Pani na deser