ciasteczka z marmoladą - 753 przepisów (strona:12/51)

Ciasteczka kruche 190

ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek (3-4mm). Z rozwałkowanego placka foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy luźno na wysmarowanej blaszce. Na ciasteczka możemy położyć dżem lub marmoladę, wszystko zależy od naszego gustu, możemy też posmarować białkiem i posypać grubym cukrem, a jeśli ktoś preferuje ciastka słodkie to można dodać do ciasta trochę cukru pudru(...)piekarniku w 170 stopniach przez 15 minut na złoty kolor (ja następne partie piekłam już tylko 12 minut, ponieważ piekarnik był mocno nagrzany, długość pieczenia zależy jakiej grubości są ciasteczka, jak grubsze to trzeba dłużej). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 278

połączenia. Smarujemy za pomocą łyżeczki lub pędzelka każde surowe kółeczko lukrem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika na ok. 15 minut. Studzimy. Przekładamy ciastka marmoladą lub dżemem (bierzemy jedno ciasteczko, odwracamy bezą do dołu, smarujemy i przyciskamy drugim ciasteczkiem bezą do góry – niektóre szkoły jedną bezę dają do środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc

Poezja smaku
Bardzo kruche ciasteczka 171

zawsze przed zbliżającymi się świętami w naszej kuchni powstają przeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka(...)szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra/ dół. Ciasto wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy z niego ciasteczka ulubionymi foremkami. W połowie z nich wycinamy okienka. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Najlepiej jest piec osobno całe ciasteczka, a osobno te z otworkami, ponieważ pieką się

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka Lumihiutaletortut 131

Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim. Składniki na 50 szt.: gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm) około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł(...)następnie: - ułożyć około 1/3 łyżeczki marmolady  (fot.2) , - skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratu  (fot.3) , - skleić dwa pozostałe rogi  (fot.4) , - skleić pozostałe wystające części, tak żeby marmolada nigdzie nie wystawała  (fot.5) , - obrócić powstałą "sakiewkę" do góry nogami (sklejeniem do dołu)  (fot.6) , - delikatnie rozpłaszczyć palcami - tak żeby powstało kółko o średnicy około 5 cm, - naciąć nożem

Świat Ciasta
PIERNICZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 133

DODATKOWO : 200 g marmolady kolorowe posypki, wiórki lukier czekolada do ozdoby(...)wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy. Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy. Teraz dekorujemy dowolnie lukrem, rozpuszczoną czekoladą i posypkami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Bardzo maślane ciasteczka 165

Pyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna, były pycha Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać pokrojone na drobno masło. Zagnieść rękoma na gładką masę i uformować kulę. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki(...)Partiami rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 5 cm x 5 cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i złożyć w trójkąt sklejając tylko u góry. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 C i piec 10 minut. Ciasteczka muszą się lekko zarumienić. Położyć na talerzu i posypać cukrem pudrem

Kuchnia Pokoleń
Marmolada jabłkowa z różą 219

Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru

kolorowotorcikowo
Baletki biszkopciki z makiem 226

Pamiętacie te ciastka z dzieciństwa, z czasów poprzedniego systemu? Pyszne biszkopciki otoczone makiem i przełożone marmolada. Bo ja tak i uwielbiałam je. Jakiś czas temu znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 127

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

zdrowo i aktywnie
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 154

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 169

Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach(...)ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI 139

Dziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od  Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków

Zrób to smacznie
Ciasteczka z automatu 171

Jest to sposób na przygotowanie na szybko czegoś słodkiego. A że moje maluchy bardziej gustują w słodyczach do rączki niż jedzenie ciasta na talerzyku to powstały takie ciasteczka. Do środka dałam odrobinę marmolady, ale nie jest to konieczne. Składniki:    3 jajka    1,5 szklanki mąki    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia    50ml

Amatorka kuchenna
Ziemniaczane ciasteczka z marmoladą wieloowocową. 170

Zostaje Wam trochę ziemniaków z obiadu bo mi tak,  wtedy robię z nich przepyszne ciasteczka. Można robić  pączki z ziemniakami czemu by nie zrobić ciasteczek :)  Do ciastek użyłam pysznej  marmolady wieloowocowej firmy Jamar . Polecam koniecznie zróbcie je dla swoich pociech są proste w wykonaniu i bardzo pyszne :) Składniki : 125 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

Sama słodycz i szczypta chili
Podwójnie kruche ciasteczka 204

kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu(...)kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być

Trzeci talerz