przyprawy do piernika1/2 szklanki cukru pudru100 g masła1/3 szklanki miodu1,5 łyżeczki sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około
Oryginalny smakPodawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotowanie łazanek. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać małą foremką gwiazdki. Gotować na średnim ogniu do miękkości
Czerwień i błękitLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gmak mielony20g(...)mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe
głodny alergikPrzepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka(...)cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować
UgotujmyTo.plZaczyn:100 g zakwasu żytniego aktywnego200 g mąki żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe:cały zaczyn j.w.800 g mąki pszennej chlebowej500 g letniej przegotowanej wody15 g soli morskiej5 g owocu polskiego kminku (pominęłam)1 łyżka płaska cukru1. Sól rozpuścić w wodzie. Połączyć wszystkie(...)wodę z solą, mąkę, cukier i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blat posypany lekko mąką i wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć szczelnie czystą ściereczką i folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Zostawić na 1 godzinę. 2. Wyjąć ciasto na obsypany mąką blat, złożyć kilka razy w kopertę i uformować bochenek. Ułożyć go na obficie posypanej mąką czystej ściereczce
UgotujmyTo.pltrochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie(...)oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie
Świat Domowej KuchniBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól(...)pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi
Z Majeczką w kuchniPączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków. Mini Pączki dla Dzieci - Składniki:Pączki:4,5 szklanki(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy pączki (można
Słodka Stronazgęstnienia śmietanki.1/3 masy śmietanowej wykładamy na ostudzoną masę wiśniową znajdującą się na dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi.Moje posty
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier(...)kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy.Polewa:Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Słodka Stronapowinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość(...)Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Moje posty
Słodka Stronasmaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki(...)kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy.W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem
Słodka StronaTradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi(...)praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto
Słodka Stronaoraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny(...)czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm i przekładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie je spłaszczamy.Jeżeli chcemy możemy dodatkowo nadziać pierniczki konfiturą. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy. Polewa
Słodka StronaSkładniki:3/4 szklanki mąki30 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)pół łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). Piec 15-20 minut do zrumienienia
Moje pyszne gotowanie