ciasta - 4000 przepisów (strona:132/267)

Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 215

robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao(...)jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp

dom-agi.pl
Tort tęczowy 356

sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy(...)zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle

Pyry na Gaz
Babka cytrynowa 239

połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Kanadyjska szarlotka Froda 179

jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku.  Czytaj więcej

bistro mama
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 221

słoika. Przyklej na wieczko candy canes jeśli chcesz, obwiąż słoik świąteczną wstążeczką.  NA CIASTECZKA:W misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.  Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 167

pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj

Gotowanie to kochanie
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 188

wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Faworki robione mikserem 235

pudrem. Ciągle ubijając dodajemy ocet, rum, ekstrakt z wanilią,  śmietanę i sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy

mojewypiekiinietylko
Tort ajerkoniakowo ananasowy 254

Torty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)swoją objętość).  Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno  dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania

mojewypiekiinietylko
w kruszonce jabłuszka... 162

sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 230

utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki(...)godziny do lodówki. Zawczasu nagrzej piekarnik do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto pokrój na 5 mm plasterki. Rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 10 minut. Następnie wystudź na kratce i zapakuj do pudełek

Food Square
Kajzerki 254

końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Liska opisuje to tak:Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 445

samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Truskawkowa Delicja 176

ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie(...)nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania,  a następnie schłodzić przez noc w lodówce.* Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku

Food Square
Chlebek bananowy 169

lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki:3 bardzo dojrzałe banany1/4 kostki roztopionego masła2 jajka1,5 szklanki(...)rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami

Smakowity Blog Kulinarny