utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone
Gospodyni Miejskamnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Gospodyni MiejskaPrzykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec
Gospodyni Miejskapomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g mąki pszennej10 g drożdży1 mały jogurt naturalny100 ml mleka1 jajko3 łyżki cukru40 g masła2 łyżki olejuszczypta soliNadzienie(...)sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki
Serce zamknięte w formie pysznościbabeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
Ciastkozercyróżnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno(...)jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno
CiastkozercyUwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0(...)Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego
Ciastkozercyprzepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek
Kitchens Alphabetmiksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy
Smaczne Zdroweludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe.Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki
My Culinary ArtKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić
Sama słodycz i szczypta chilimąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około
Sama słodycz i szczypta chili